Milli Gemisavar Füzesi Atmaca Geliyor

Anasayfa'ya Dön 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Tüm GÜNDEM Haberleri 10.10.2015 00:15:00

RADARHABER / ERZURUM 
 
Deniz Kuvvetleri ihale etti ROKETSAN yapıyor ASELSAN destek veriyor. Atmaca Projesi, dünyanın en gelişmiş milli gemisavar füzesi olacak. ATMACA füzesiyle ilgili çalışmalar, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı milli gemisavar füze sisteminin geliştirilmesi Araştırma Merkezi Komutanlığı (ARMERKOM)'da uzun süren çalışmalarının sonucunda 2009 yılında ROKETSAN ana yükleniciliğinde sözleşmenin imzalanmasının ardından başladı. Projede ROKETSAN firmasının dışında ASELSAN'da görev yapıyor. ATMACA projesi olarak adlandırılan proje belirlenen takvime uygun olarak devam ediyor.
 
GEMİLERİN KABUSU GELİYOR
Türk Deniz Kuvvetleri'nin gemisavar silahlarını millileştirme vizyonu kapsamında ROKETSAN'a ihale ettiği Atmaca projesi, dünyanın en gelişmiş avcı füzelerini Türkiye'ye kazandıracak.Exocet ve Harpoon füzelerinden daha üstün özelliklere sahip olacak füze, denizde asgari 200 km uzaklıktaki hedeflere karşı kullanılacak. Data-link donanımına da sahip olacak Atmaca, seyir halindeyken uzaktan hedef güncellemesine izin verecek. Atmaca'nın yalnızca gemiden gemiye değil, gemiden karaya da fırlatılabilecek şekilde geliştirilmesi planlanıyor. Geçtiğimiz yıl Güney Afrika seferine çıkan 4 gemi, yerli yapım bazı füzelerin test atışlarını gerçekleştirmişti. Güney Afrika açıklarında denenen füzelerden birinin de Atmaca olduğu iddia edildi. Halen TRI40 model Fransız motorunun kullanıldığı füze için Kale Grubu yerli motor üretiyor. Çalışmalarda son aşamaya gelindi. 2016 yılında envantere girmesi planlanan Atmaca'da kullanılacak yerli motorun, ithalinde problemler yaşanan TRI40'tan bile üstün olacağı belirtiliyor.MİLLİ 
 
 
GEMİSAVAR FÜZESİ: ATMACA
Milli ihtiyaç ve projelerden savunmaya yönelik olanlardan biride Atmaca isimli anti gemi füzesi. Milli projelerin hız kazandığı şu dönemlerde envanterde açığı fazlaca hissedilen bir başka silah olan füzelerin tasarımlarına da başlanmış durumda. İlk olarak füzenin uç kısmı olan RF arayıcı başlık model çalışması görücüye çıktı. Kesin olarak tasarlanması beklenen füze savaş gemilerini ve diğer transport gemilerini vurmak için güdüm teknolojisini kullanacak ve donanmaya yeni bir saldırı sistemi kazandıracak.  Güney Kore ile ortak yürütülen bu projenin Güney Kore üretimi olan SSM-700K Sea Star’a ve ABD üretimi olan Harpoon gemi savar füzelerine benzerlik göstermesi bekleniyor.Donanma bakımından çoğu ülkenin yoksun olduğu silahlar sadece birkaç ülke tarafından tasarlanıp çok azı ve düşük teknolojileri satışa çıkarıldığı için çok büyük bir adım olarak kendini gösteren bu projeler dış devletlere “Türkiye tamamen yerli üretime mi geçecek?” sorusunu sordurmaya başladı. Türkiye kendi savaş gemisini ilk denize indirdiğinden bugüne silahlandırılmasında da kendi imkanlarını seferber etmesi ile dışa bağlılığı tamamen ortadan kaldırmayı hedefliyor. AKYA ve ATMACA projelerinin sonucu başarıya ulaşırsa yeni sektörün kara füzeleri yönüne kayması bekleniyor. Atmaca gemi savar füzesi TEI turbojet motor ile donanacak, henüz menzili ve etki bilgileri verilmese de çift rampa sistemi ile gemilere kolayca monte edilebilen bir sistem ile lazer işaretleyici kullanarak hedef bulan, mevcut harpoonlar ile aynı özellikte olması beklenen yeni nesil milli proje.Proje kapsamında geçtiğimiz aylarda ROKETSAN mühendisleri tarafından TCG BÜYÜKADA korvetinde çalışmalar yapıldı. Çalışmalarda TCG BÜYÜKADA gemisinin ana silah sistemi olan HARPOON füzesi'nin yerleştirildiği alanda ölçümler yapıldı. HARPOON lançeri üzerinde incelemelerde bulunuldu. Buna benzer bir çalışma G sınıfı savaş gemisinde de daha önce yapıldı.
 
 

2016 YILINDA ENVANTERE GİRMESİ PLANLANIYOR

ATMACA füzesinin tam test atışlarına daha geçilmedi. Şuan sistem doğrulama çalışmaları sonucunda kara atışları yapıldı. Kamuoyunda çıkan ATMACA füzesi Güney Afrika'da test edilecek bilgisi ise gerçeği yansıtmıyor. Güney Afrika'da, TCG HEYBELİADA korveti ile HARPOON ve RAM füze sistemleri atış testleri gerçekleştirecek. ATMACA füzesi, planlanan programda sorun yaşanılmaması halinde 2016 yılında envantere girmesi öngörülüyor". 

 

Etiketler : roket, gem, savar, atmaca, milli,
YORUMLAR Yorum Yazın
Yorum Yazın Kapat
 
 
İsim :
 
 
 
 
 

En Son Haberler