Bunların sayısı arttıkça Erzurum kazanacak!

Anasayfa'ya Dön 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Tüm EKONOMİ Haberleri 07.01.2021 13:43:00
Erzurum'da kültür balıkçılığında yavru balık sağımı ve üretim çalışmaları başladı.
Bunların sayısı arttıkça Erzurum kazanacak!

Sinan AYDIN'ın haberi...
 
 
RADARHABER / ERZURUM
Erzurum İl Tarım ve Orman Müdürlüğü kültür balık üretim tesislerinde yavru balık üretim çalışmaları başladı. Denize kıyısı bulunmamasına rağmen barındırdığı zengin su yataklarıyla kültür balıkçılığında önemli yere sahip Erzurum'da, barajlar ve dereler bırakılması için yavru balık üretim çalışmaları başladı. İlin sahip olduğu akarsu, göl ve barajları ile kültür balıkçılığı üretimi için büyük bir potansiyele sahip olduğunu belirten İl Tarım ve Orman Müdürlüğü yetkilileri,  “İlimizde su ürünleri yetiştiricilik tesislerinin büyük çoğunluğu baraj göllerinde faaliyet göstermektedir. Mevcut kaynakların etkin ve verimli kullanılması sonucu su ürünleri yetiştiriciliğinde Erzurum'da son yıllarda önemli artışlar yaşanmıştır” dedi.  
 
 
HASAT EDİLEN BALIKLAR SATILIYOR
 
 
Baraj göllerinde kafes balıkçılığının artık bir kültür haline geldiğini ifade eden yetkililer, “Hasat edilen balıklar, yöre halkımıza ve civar illerde satışı yapılmaktadır. Ayrıca bir kilogram üzeri bireysel ağırlıklara sahip alabalıkların sahil illerinde denize indirilerek üç veya dört kilogramlık somon haline getirildikten sonra yurt dışına ihraç edilmektedir. Balık sevkiyatını tamamlayan işletmeler ise yavru balık stoklamasını yaparak yeni üretim sezonu için hazırlıklarını sürdürmektedirler. Üreticilerimize özverilerinden dolayı teşekkür ediyor ve sezonun bol kazançlı geçmesini diliyoruz” şeklinde konuştular.
 
 
 
 
KADEME KADEME YAVRU BALIK ÜRETIM ÇALIŞMALARI 
 
 
Erzurum İl Tarım ve Orman Müdürlüğü kültür balık üretim tesislerinde yavru balık üretim çalışmaları sırasıyla şöyle yapılıyor. Sağım yapılarak dişi balıktan yumurta  elde ediliyor. Erkek balıktan sperm alınıyor. Karıştırılarak yumurtalar dölleniyor. Döllenmiş yumurtaların tespiti için yıkama yapılıyor. Döllenen yumurtalar kuluçka makinasına  yerleştiriliyor. Yumurtadan çıkan balıklar ayrı bir havuza alınıyor. Su ürünleri üretiminde öncü ülkelerden olan Türkiye, kültür balıkçılığı ve iç sulardaki balıklandırma çalışmalarıyla da göz dolduruyor. Toplam su ürünleri üretim miktarının yaklaşık yüzde 45’inin yetiştiricilik yoluyla sağlandığı ülkemizde, iç sulardaki çeşitliliğin artırılmasına yönelik çalışmalar da hız kesmeden devam ediyor. 
 
 
 
 
 
SU ÜRÜNLERİ ÜRETİM MİKTARI GEÇEN YIL 277 BİN TONA YÜKSELDİ
 
 
Türkiye’deki kültür balıkçılığı, dünya ile birlikte bir gelişim ve evrim geçiriyor. Dünyadaki en hızlı büyüyen sektörlerden birisi su ürünleri yetiştiriciliği. 15 yıl öncesinde Türkiye’deki su ürünleri yetiştiriciliğinden elde edilen balık miktarı oldukça düşük düzeydeydi. Bin 240 adet yetiştiricilik tesisimiz vardı ve bu tesis sayısı yüzde 87’lik artış göstererek 2 bin 330’lara kadar yükseldi. Yine 15 yıl öncesinde 60 bin ton olan su ürünleri üretim miktarı geçen yıl itibariyle 277 bin tona yükseldi. 
 
 
 
 
YÜZDE 45-55 ARASI BİR MİKTARI YETİŞTİRİCİLİK YOLUYLA ELDE EDİLİYOR
 
 
Avcılık ve yetiştiricilik üzerine bir yorum yapmak gerekirse dünyadaki 170 milyon ton olan toplam su ürünleri üretim miktarının yüzde 45’i yetiştiricilik yoluyla elde ediliyor. Çok benzer bir şekilde Türkiye’de de durum böyle. Toplam yıllık üretimimizin yüzde 45-55 arası bir miktarı yetiştiricilik yoluyla elde ediliyor. Her geçen yıl yetiştiricilik konusunda bir artış söz konusu. Yetiştiricilik alanında Türkiye, bazı türlerde birinci sırada, genel anlamda da ilk beşin içinde.Örneğin alabalık, çipura, levrek ihracatında Avrupa’da birinci sırada olan ülkelerden biriyiz. Bazı türlerde de Avrupa’da ilk üçe giriyoruz.  Ama tüm dünyada yetiştiricilik konusunda bir kıyaslama yaptığımızda Türkiye’nin öncü ülkelerden olduğunu söyleyebiliriz.
 
 
KÜLTÜR BALIKÇILIĞI NEDIR?
 
 
Kültür balıkçılığı, okyanus ve deniz sularında gıda veya diğer amaçlar için sucul canlıların yetiştirilmesi, okyanusların kapalı bölümlerinde, deniz suyunun doldurulduğu tanklar ve göletlerde yapılan özel yetiştiriciliktir. Tuzlu su havuzlarında balık ve karides gibi kabuklu su ürünleri, istiridye, deniz yosunu yetiştirme işi de kültür balıkçılığının bir türüdür.  Kültür balıkçılığında kullanılan yapılar: havuzlar, kanallar, akvaryum, kafesler ve çitlerdir. Dünyada artan nüfus ve sağlıklı beslenme sebebiyle su ürünlerine talep artmaktadır. 2003 yılında dünyada tüketilen 132 milyon su ürününden; 90 milyon tonu avcılıktan, 42 milyon tonu kültür balıkçılığından temin edilmiştir. Doğal su ürünlerinin biyolojik ve fiziksel kapasitesi, bozulan doğal denge, avlanma giderlerinin artması kültür balıkçılığına ihtiyacı artırmaktadır. 
Etiketler : ,
YORUMLAR Yorum Yazın
Yorum Yazın Kapat
 
 
İsim :
 
 
 
 
 

En Son Haberler