SON DAKİKA
- Erzurum’da kıskançlık dehşeti: 2 ölü
- Erzurum'da 6 köy virüs nedeniyle karantinaya alındı
- Erzurum'a şehit ateşi düştü
- Karasu'dan kara haber geldi
- Elazığ'da deprem: Çok sayıda ölü ve yaralı var...
- Dadaş'ın yeni rakibi Trabzon oldu...
- İranlı kadının makatından uyuşturucuyu çıktı
- Sayısal Loto Erzurum'a çıktı!
- Suriye'den Erzurum'a acı haber geldi
- Erzurum'da 3 kişi sobadan zehirlendi
Erzurum'da 141 bin 764 arı kolonisi var!
Anasayfa'ya Dön | ||
Tüm EKONOMİ Haberleri | 28.09.2020 15:00:00 |
Erzurum İl Tarım ve Orman Müdürlüğü verilerinden derlediğimiz habere göre...
Sinan AYDIN'ın haberi...
RADARHABER / ERZURUM
Kanada ve Avrupa ülkelerinde alternatif tıbbın yaygınlaştığı günümüzde gözler Anadolu coğrafyasında. Bu bağlamda Erzurum'da bir özel şirketin ciddi çalışmalar yaptığı söyleniyor. Peki Erzurum'da kaç arı kolonisi var? Bölgesinde ve Türkiye'de arı varlığı bakımından Erzurum kaçıncı sırada yer alıyor? Erzurum İl Tarım ve Orman Müdürlüğü verilerinden derlediğimiz habere göre; endemik bitki örtüsü bakımından zengin Doğu Anadolu ve Erzurum arıcılıkla uğraşan aileler ile dolu...
ERZURUM BÖLGESINDE 3. SIRADA
Son zamanlarda aile içi üretimden dış pazarlara açılan arıcılık, önemli kazanç kapılarından biri olarak karşımıza çıkıyor. Bu çerçevede artış gösteren Kafkas arı ırkı koloni sayısı Erzurum'da resmi rakamlara göre 141 bin 764 olmuş durumda. Türkiye genelinde resmi rakamlara göre 8 milyon 108 bin 424 arı kolonisi bulunuyor. Erzurum mevcut rakamlar ile Türkiye'de arı varlığı bakımından bölgesinde 3. sırada yer alırken, ülke geneli sıralamada 14. sırada yer ediniyor.
ARICILIĞIN TARİHİ
Bal arıları 100 milyon yıldır bal yapmaktadırlar. Arıcılığa ait tarihsel ilk bulgular, İspanya’nın Valencia kentinde yapılan kazılara göre MÖ 7.000 yıllarına dayanmaktadır. MÖ 3.000 yıllarında Mısır’da Nil nehri boyunca gezginci arıcılık yapılmaktaydı. 200 yıllık Firavun mezarında kurumuş bal bulunmuştur. Anadolu’da 3.000 yıl önce yaşayan kavimlerden Sümerler, balı ilaç olarak kullanmıştır. Tabletlerden öğrenilen ve Sümerlerden zamanımıza ulaşan deyimlerden biri de “bal gibi adam”dır. Avrupa’dan göç edenlerle birlikte bal arıları 1638’de Kuzey Amerika’ya, 1822’de Avustralya’ya ve 1842 yılında Yeni Zelanda’ya götürülmüşlerdir. Eski Türkler ana arıya “beyarı”, kaliteli bal yapan arıya “boğa”, bal vermeyen arıya “göde”, çalışkan arıya “köstengi”, deli ve tembel arıya“börenek”, erkek arıya “saka arı”, iğnesiz büyük arıya “dongulca”, yabancı arıya da “ilinti” ismini veriyorlardı. Orta Asya Türkleri bala “arı yağı” diyorlardı. Yine Türkler bal için “arı boku”, “arı sütü” ifadelerini kullanıyorlardı.
Altay Türkleri bala “pal” demekteydiler. Uygurlar bu değerli gıda maddesine “mır” ismini vermekteydiler. Hititler ve Osmanlıda arıcılıkta yaşanan sorunlar ve ekonomik faaliyetler için özel yasalar yapılmıştır. Osmanlılarda arıcılık ekonomik olarak da önem taşımaktaydı; Öşr-i asel (bal vergisi) ve Öşr-i kovan (kovan vergisi) adı altında baldan alınan vergiler dönemin devlet gelirleri arasında sayılmaktadır.
Tüm dini metinlerde bal ve arıya yer verilmiştir. İncil, Matta 1:6’da “Yahya’nın deve tüyünden giysisi, belinde deriden kuşağı vardı. Tek yediği, çekirge ve yaban balıydı” diye yazılıdır.
Tevrat’ta ise, “Kulak ver, ey İsrail! Söz dinleyin ki, üzerinize iyilik gelsin, atalarınızın Tanrısı Rabbin size verdiği söz uyarınca süt ve bal akan ülkede bol bol çoğalasınız.” denmektedir.
Kuran’da Nahl Süresi 68 ve 69. ayetlerde “Rabbin bal arısına şöyle ilham etti: ‘Dağlardan ve insanların yaptıkları çardaklardan kendine evler edin. Sonra meyvelerin hepsinden ye de Rabbinin sana kolaylaştırdığı yollarına gir.’ Onların karınlarından çeşitli renklerde bal çıkar. Onda insanlar için şifa vardır. Şüphesiz bunda, düşünen bir toplum için bir ibret vardır” denmektedir.
En Son Haberler
- Avukat Elmalı’dan öğrencilere ulaşım desteği Bin 225 öğrenciye ulaşım desteği sözü veren Av. Ebubekir Elmalı ilk ay yüklemelerini yaptı
- Ömer Düzgün: Tağşişli ürün marketlerimize giremez! Başkan Düzgün: Tağşişli ürünlerin raflarda yer almaması için tedbirleri aldık.
- MNG AVM Cihan Grup'a devrediliyor! Aydoğan Süer süreci anlattı Cihan Grup, Erzurum'da bulunan MNG AVM'yi bünyesine katıyor.
- Berlinetta'dan Erzurum'a üretim tesisİ Dünya çikolata ve Gofret devi 'Berlinetta'dan Erzurum'a üretim tesisi kurdu.
- Otokoç 2. El'in Erzurum bayisi açıldı İkinci el araç pazarının lideri Otokoç 2. El'in bayisi Erzurum'da hizmete girdi.
- Erzurum istihdamına MNG katkısı Boyner Mağazası, ''Yeni Gelmedik Geri Geldik'' sloganı ile MNG'de açıldı.
- Erzurum ihracatta 20 milyon dolara yaklaştı Erzurum’da Mayıs ayında 6,2 milyon, ilk 5 ayda 17 milyon 935 bin dolar değerinde ihracat gerçekleştirildi.
- MNG'de Garaj Günleri coşkusu yaşanıyor MNG, getirmiş olduğu “garaj günleri” etkinliği ile Erzurum ticaretine hareketlilik kazandırdı.
- MNG’de GARAJ GÜNLERİ başlıyor MNG Alışveriş ve Yaşam Merkezi’nden Büyük Doğu Anadolu İndirim Garaj Günleri başlıyor.
- Erzurum’da son 15 yılda 3 bin 382 şirket kuruldu En fazla sayıda şirket kurulumu 381 şirketle 2022 yılı olarak kaydedildi.