
- Erzurum’da kıskançlık dehşeti: 2 ölü
- Erzurum'da 6 köy virüs nedeniyle karantinaya alındı
- Erzurum'a şehit ateşi düştü
- Karasu'dan kara haber geldi
- Elazığ'da deprem: Çok sayıda ölü ve yaralı var...
- Dadaş'ın yeni rakibi Trabzon oldu...
- İranlı kadının makatından uyuşturucuyu çıktı
- Sayısal Loto Erzurum'a çıktı!
- Suriye'den Erzurum'a acı haber geldi
- Erzurum'da 3 kişi sobadan zehirlendi
Yem bitkileri üretimi masaya yatırıldı
![]() |
Anasayfa'ya Dön |
![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
Tüm EKONOMİ Haberleri | 26.06.2018 13:39:00 |

RADARHABER / ERZURUM
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan ‘Türkiye’de Tritikalenin Gelişimi ve Kullanımı Potansiyeli’ konulu panel Palandöken Kayak Merkezinde gerçekleştirildi. İlki Polonya’da yapılan toplantının ikinci Erzurum düzenlenen programa Erzurum Valisi Seyfettin Azizoğlu, Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, TAGEM Genel Müdür Yardımcısı Hasan Gezginç, Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Osman Akar, ERVAK Başkanı Erdal Güzel, bakanlık yetkilileri, daire müdürleri ile Ukrayna, Rusya, Kanada, Hindistan Polonya Kazakistan ve Türkiye’nin farklı üniversite ve araştırma Enstitülerinden eğitim görevlileri ve uzmanlar katıldı.
Program öncesinde bir konuşma yapan TAGEM Genel Müdür Yardımcısı Hasan Gezginç, ülkenin en büyük gelir kaynağının tarım ve hayvancılık olduğunu söyledi. Türkiye’nin dünya sıralamasında ilk sıralarda bulunduğunu ifade eden Gezginç, “Ülkemiz 24 milyon hektar üretim alanıyla önemli bir tarım merkezidir. Ülkemizde 2002 ve 2017 yılları arasında yapılan çalışmalarda ve şu an itibariyle 55 milyar dolar tarımsal hasılat ve 17 milyar dolarlık ihracatımızla Avrupa’da birinci ve dünyada 7’inci sırayla fonksiyonumuzu korumaktayız. Tarımın stratejik önemi beslenme ve hayvan beslenmesi açısında önemi tartışılmazdır. Ülkemizde son 15 yılda tarım üretim alanlarında yüzde 30’a yakan azalma olmuş, ama üretimde bir azalma olmamış, hatta tam tersi biraz artma olmuştur” şeklinde konuştu.
“HÜKÜMETİN VERDİĞİ DESTEKLE YEM ÜRETİMİNDE BÜYÜK ARTIŞ OLMUŞTUR”
Hükümetin son yıllarda yapmış olduğu tarım politikalarıyla birlikte üretimin arttığına dikkat çeken Erzurum Valisi Seyfettin Azizoğlu, şöyle konuştu: “Erzurum’da TÜİK verilene göre 731 bin 282 adet büyükbaş hayvan ve 714 bin 229 adet küçükbaş hayvan varlığı bulunmaktadır. Mevcut hayvan varlığının kaba yem ihtiyacı 2 milyon tondur. Kaba yem ihtiyacı ilimizin toplam arazi varlığının yüzde 64’ünü oluşturan çayır-meralardan, hububat ve yem bitkileri üretiminin arttırılması çalışmaları ile karşılanmaktadır.
İlimiz yem bitkileri üretimi açısından ülkemizin ön sıralarında yer almaktadır. Fiğ üretiminde Türkiye ortalamasının yüzde 28 ile 2’nci sırada, korunga üretiminde Türkiye üretiminin yüzde 17 ile 2’nci sırada, yonca üretiminde Türkiye üretiminin yüzde 4 ile 6’ıncı sırada, triktikale üretiminde ise üretiminin yüzde 10 ile 3’üncü sarıda bulunmaktadır. Kaba yem üretimini karşılamak amacıyla son 10 yılda verilen desteklerin artışına paralel olarak yem bitkileri ekilişinde önemli bir yükseliş görülmüştür. Erzurum ilimizde 2017 yılında yaklaşık 10 milyon TL, 2002-2017 yılları arasında yaklaşık 154 milyon TL destek ödemesi yapılmıştır. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı 2017-2018 yılında dağıttığı yem bitkileri tohumuyla ekim yapılmış, yapılan çalışmalarla ilimizin kaba yem ihtiyacının karşılanmasında ve ilimiz hayvancılığına yönelik önemli katkılar sağlayacaktır.” Programda Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen ve diğer yabancı katılımcılar birer konuşma yaparak, yem bitkisi üretiminin önemine dikkat çekti.
Konuşmaların ardından panelistler katılımcılara konu hakkında yararlı bilgiler sundu.
En Son Haberler
-
Yakutiye Belediyesi’nde sözleşme sevinci Yakutiye Belediyesi ile Hizmet İş Sendikesı arasında toplu iş sözleşmesi imzalandı.
-
Düzgün Market'in 24'üncü şubesi açıldı Düzgün Marketler Zinciri’nin 24’ncü halkası Dadaşken'te yoğun katılımla açıldı.
-
Düzgün Marketler 24. Şubesini Dadaşkent'te Açıyor Düzgün Marketler, Erzurumlulara hizmet etmeye ve istihdam sağlamaya devam ediyor.
-
Meclis Üyesi Cevdet Ağyürek, ETSO’ya dava açtı.. Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Üyesi Cevdet Ağyürek, İdare Mahkemesi’ne başvurdu.
-
'Aşkale Akademi' ücretsiz kullanıma açılıyor Aşkale Çimento, Aşkale Akademi adlı yeni projesini büyük bir tanıtımla hizmete açtı.
-
Avukat Elmalı’dan öğrencilere ulaşım desteği Bin 225 öğrenciye ulaşım desteği sözü veren Av. Ebubekir Elmalı ilk ay yüklemelerini yaptı
-
Ömer Düzgün: Tağşişli ürün marketlerimize giremez! Başkan Düzgün: Tağşişli ürünlerin raflarda yer almaması için tedbirleri aldık.
-
MNG AVM Cihan Grup'a devrediliyor! Aydoğan Süer süreci anlattı Cihan Grup, Erzurum'da bulunan MNG AVM'yi bünyesine katıyor.
-
Berlinetta'dan Erzurum'a üretim tesisİ Dünya çikolata ve Gofret devi 'Berlinetta'dan Erzurum'a üretim tesisi kurdu.
-
Otokoç 2. El'in Erzurum bayisi açıldı İkinci el araç pazarının lideri Otokoç 2. El'in bayisi Erzurum'da hizmete girdi.