- Erzurum’da kıskançlık dehşeti: 2 ölü
- Erzurum'da 6 köy virüs nedeniyle karantinaya alındı
- Erzurum'a şehit ateşi düştü
- Karasu'dan kara haber geldi
- Elazığ'da deprem: Çok sayıda ölü ve yaralı var...
- Dadaş'ın yeni rakibi Trabzon oldu...
- İranlı kadının makatından uyuşturucuyu çıktı
- Sayısal Loto Erzurum'a çıktı!
- Suriye'den Erzurum'a acı haber geldi
- Erzurum'da 3 kişi sobadan zehirlendi
''Erzurum, Nöbetçi Öğretmen Memleketi...''
Anasayfa'ya Dön | ||
Tüm EĞİTİM Haberleri | 27.06.2019 11:00:00 |
Sinan AYDIN'ın haberi...
RADARHABER / ERZURUM
Erzurum’un LGS’de 58. sırada yer alması ile başlayan başarısızlık tartışmalarına, Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği Erzurum Şubesi Başkanı eğitimci Murat Ertaş’tan açıklama geldi. 2008 yılında yaptığı çalışma ile şehrin eğitimdeki röntgenini çeken Murat Ertaş, ‘‘ Erzurum nöbetçi öğretmen memleketi. Okullarda çok sayıda sözleşmeli ve stajyer öğretmen var. Birçok okulda daha stajyerliği kalmadan müdürlük yapan ve okulun her şeyi olan öğretmenler var. Görev süresi biten öğretmenler tayinle Batı’ya göç ediyor. Tecrübeli öğretmenler batıda. 10, 20, 30 yıldır aynı memlekette öğretmenlik yapıyorlar. Erzurum’da ise bu 3-5 seneyi nadiren geçiyor. Ciddi manada anaokulu eğitimine ihtiyaç var. Anaokulları daha çok çocuk bakım evi gibi’’ diyerek, önemli tespitlerde bulundu. Sosyal paylaşım sitelerinde yetkililerin hesap vermeye davet edilmesi ile başarısızlığın il ölçeğinde yönetici liyakatına bağlamanın popülist bir tepki ve yanlış olduğunu söyleyen Eğitimci Murat Ertaş, ‘‘ Hesap verme hayatın her alanında hep diri olmalıdır. Evet ama, başarısızlığı il ölçeğinde yönetici liyakatına bağlamak popülist tepki. Yanlış. Başarılı olan illerin müdürleri mi çok başarılı? Mesela 40. olan ilin milli eğitim müdürü çok daha iyi müdür mü? Yahut birinci olan ilin müdürünün, diğer müdürlerden üstün özellikleri, gayretleri mi var? Elbette ki yok. Başka soru: Sıralamada başarısız olan illere atama yapan zihniyet ile başarılı illere atama yapan zihniyet farklı mı? Bakan farklı mı, liyakat hassasiyeti farklı mı?Elbette ki değil…Başka soru: Erzurum il milli eğitim müdürünü bugün Tunceli’ye, Burdur’a, Rize’ye atasanız o illerin başarısı geri mi gidecek? Birinciyken 58. mi olacak o il? Yahut Tunceli milli eğitim müdürünü Erzurum’a alsanız, Erzurum 58. değil de 25. mi olacak, birinci mi olacak? Elbette ki hayır’’ diye konuştu.
‘‘MALUM YAPI MİLLİ EĞİTİMİ ELE GEÇİRİNCE İL SIRALAMALARI KALDIRILDI’’
2008 yılında Erzurum’un eğitimdeki başarısızlıklarını araştıran bir araştırma yaptığını söyleyen Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği Erzurum Şubesi Başkanı Murat Ertaş, açıklamalarına şöyle devam etti. ‘‘ 2008’de Erzurum Valiliği’ne bir seminerde aldığım görev vesilesiyle istatistiklere dayanan eğitim raporları hazırladım. O tarihe kadar son on yılda Erzurum LGS’de 40 ila 50 arasında, üniversite sınavlarında 50 ila 60 arasında gidip geliyordu.Malum yapı milli eğitimi ele geçirince, il sıralamalarını kaldırdı. 3-5 sene sınav sonuçları iller sıralaması açıklanmadı. İllerde sözde SODES projeleriyle devletin parasını çekmek için, kaymakamlıkları kendilerine müşteri yaptı, her ili başarılı gösterdiler. “Bakın SODES projelerinden, kaymakamlıkların öğrencileri dershanelere göndermesinden sonra Erzurum 25. oldu!” yalanını söylediler. Ben hariç Erzurum’da herkes inandı. Aslında başka illerde de aynı şeyi yaptılar. Sınavlarda başarısız her il, bu projelerden sonra kendisini ilk 20-30 ilin arasında sanıyor, diğer illerin kaçıncı olduğunu bilmiyordu! Çünkü, açıklanmıyordu. Sosyolojiden, psikolojiden, eğitimden habersiz olanlar ve o malum yapılanmanın reflekslerini öngöremeyenler inanır bu aptalca yalana.
‘‘KİMSE KUSURA BAKMASIN!’’
Kimse kusura bakmasın ve herkes itiraf etsin ki inandınız! Her başarısız il, oranın milli eğitim müdürleri, kaymakamları, valileri çok mutluydu. Gerçeklerden habersiz. 60. – 70. olduklarından habersiz. Kendilerini övüyorlardı, ‘il sıralamasında 20., 25. Olduk’ diye. ‘Biz başardık’ diye. O halde devlet eliyle kurs açmaya, SODES projelerine, kaymakamlık paralarını malum yapıya akıtmaya devam!Hatırlayanlar olacaktır, o yıllarda bir yazı kaleme aldım bu durumu dile getiren… Erzurum’da bir dernek kurdurmuşlardı, adı da Palandöken Dershaneler Birliği… PALDER… Projelerini bu dernek üzerinden yürütüyorlardı. Yazımın adı “PALDIR KÜLDÜR” idi. Yalanları, yanılgıları ifşa etmiştim.Başta il milli eğitim müdürü, vali yardımcısı olmak üzere yukarıdan aşağı yetkililerin hepsi yerinden zıpladı. Sonrası; tehditler, aba altından sopa göstermeler. Neyse, bugüne dönelim.Demem o ki, dün de böyleydi, bugün de. Eski milli eğitim müdürü Fevzi Budak’ın son dönemlerinde de il sıralaması aşağı yukarı böyleydi, sonrakiler zamanında da. Sonuç. Her il çok başarılı olsa da yine bir sıralama olacak ve bir şehir 58., diğeri 80. duruma düşecek. Aynı şey her ilin başarısız olması durumunda da geçerli… Bir il 1., diğeri 30., bir diğeri 60. olacak.
‘‘ERZURUM NÖBETÇİ ÖĞRETMEN MEMLEKETİ’’
İşin esası şudur: Türkiye’nin OECD ülkelerinin lise çağındaki öğrencileri arasında yapılan PISA Matematik ve Fen Bilimleri sınavında durumu belli. Hep sonlarda. 72 devlet arasında, 50. sırada. Ve Erzurum. Gösterilecek üstün gayretler sonunda bile 58. sıradaki bir il, Erzurum ancak 8 – 10 basamak yükselir. Eğitim o şehirde yaşayan insan kaynağının eğitim hassasiyetiyle ilgili bir durum. Yani sosyolojiden bağımsız değil eğitim. Dilimizde pelesenk olan o sözü neydi: Erzurum nitelikli göç verirken hızla niteliksiz göç alıyor! Geri kalmışlık üstten aşağı bir bütündür. Özellikle tecrübeli öğretmen açığı çok. Burası (Erzurum) nöbetçi öğretmen memleketi. 2 yılı dolduran gidiyor. Tecrübeli öğretmenler batıda. Erzurum’un eğitimde iyi olacağını sanmıyorum. Ciddi manada anaokulu eğitimine ihtiyaç var. Anaokulları daha çok çocuk bakım evi gibi.’’
En Son Haberler
- Kimya alanındaki çalışma Nature dergisinde Arş. Gör. Volkan Akyıldız, kimya alanında önemli bir başarıya imza attı.
- Prof. Dr. Hasan Türkez Rektör Yardımcısı Oldu Rektörlüğe Prof. Dr. Ahmet Hacımüftüoğlu’nun atanmasının ardından ilk görev değişikliği gerçekleşti.
- A.Ü'den Gastronomi Envanteri Çalıştayı Turizm Fakültesi, Erzurum’un ilçelerine yönelik kapsamlı bir çalışma gerçekleştirdi.
- Atatürk Üniversitesi'nde Erasmus hareketliliği Rektör Ömer Çomaklı, “Öğrenci değişim programları bizim için değerli” dedi.
- Atatürk Üniversitesi’nde bilimsel teşvik töreni Atatürk Üniversitesi, düzenlediği Bilimsel Teşvik Törenlerine devam ediyor.
- Deneme sınavı ücretini Yakutiye belediyesi karşılayacak Yakutiye İlçesinde oturan öğrenciler şanslı. Deneme sınavu ücretini Yakutiye Belediyesi karşılayacak.
- Atatürk Üniversitesi'nden bir başarı daha Rektör Ömer Çomaklı: Öğrencilerimizi merkeze koyan bir anlayıştayız
- Rektör Çakmak ödüllü genç araştırmacıyı misafir etti Erzurum Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bülent Çakmak, Arş. Gör. Adem Kantar’ı konuk etti.
- İsmail Bağrıyanık Daire Başkanı oldu Erzurum Milli Eğitim camiasını sevindiren atama. İsmail Bağrıyanık Daire Başkanı oldu.
- TURAK ekibi Rektör Çomaklı’yı ziyaret etti Turizm Eğitimi ve Akreditasyon Kurulu ekibi, Rektörü Prof. Dr. Ömer Çomaklı’yı ziyaret etti.