SON DAKİKA
- Erzurum’da kıskançlık dehşeti: 2 ölü
- Erzurum'da 6 köy virüs nedeniyle karantinaya alındı
- Erzurum'a şehit ateşi düştü
- Karasu'dan kara haber geldi
- Elazığ'da deprem: Çok sayıda ölü ve yaralı var...
- Dadaş'ın yeni rakibi Trabzon oldu...
- İranlı kadının makatından uyuşturucuyu çıktı
- Sayısal Loto Erzurum'a çıktı!
- Suriye'den Erzurum'a acı haber geldi
- Erzurum'da 3 kişi sobadan zehirlendi
OBM'de hizmet içi eğitim sürüyor
Anasayfa'ya Dön | ||
Tüm EĞİTİM Haberleri | 13.01.2014 10:18:00 |
RADARHABER / ERZURUM
Erzurum Orman Bölge Müdürlüğünün düzenlediği Hizmet İçi Eğitimin üçüncü gününde Silvikültür Şube Müdürü A.Yavuz Helvacı Silvikültürel konularında katılımcılara bilgiler verdi. Silvikültür Şube Müdürlüğü Mühendislerinden Zafer Filiz ise Ağaçlandırma Bilgi Sistemine girişi uygulamalı olarak anlattı.Erzurum Orman Fidanlık Müdürlüğü Mühendislerinden Hasan Bozkurt fidan sökümü, kök tuvaleti, nakliye, gömüye alma, soğuk havada bekletme ve tohum toplama teknikleri hakkında bilgiler verdi. Ağrı Orman İşletme Müdürü Mustafa Albayrak yaptığı sunumda sel kontrol uygulamalarında kullanılan yamaç ve oyuntu ıslah tesisleri ve dikkat edilmesi gereken hususları anlatarak Ağrı Doğubeyazıt’ta gerçekleşen üzücü sel felaketini sunumunda anlattı.Albayrak, “2009 yılının Ağustos ve Eylül aylarında Ağrı Doğubayazıt ilçesi İshakpaşa Sarayı çevresinde meydana gelen sel ve taşkınlar neticesinde can kaybı yaşanmış ve çok sayıda büyük ve küçükbaş hayvan telef olmuştur. Havzada yapılan inceleme ve tespitlere göre 1960 yılından beri defalarca tekrarlanan sel, taşkın ve rusubat, can ve mal kayıplarına, ulaşım ağlarının zarar görmesine ve ziraat arazilerinin rusubatla örtülmesine sebep olmuştur. İshakpaşa Sarayına, Kale’ye ve çevredeki anıt binalara giden yollar sellerle tahrip olmuş olup Söz konusu zararların bir daha yaşanmaması için 23.10.2009 tarihinde proje çalışmalarına başlanmış, proje kapsamında 1.453 ha.’lık alanda dere ıslahı ve teraslama çalışmaları gerçekleştirilmiştir. Uygulama yapılan dereden sel gelmez ve sel tehlikesi yaşanmaz olmuştur. Çalışmaların olumlu neticelerini gören yöre insanları, önceleri karşı çıkmalarına karşılık bitişiğinde bulunan dere havzasında da çalışılması için talepte bulunmuşlardır. Bunun üzerine 1084 hektar saha için 2012 yılında “Sağdıç Sel Kontrol Uygulama Projesi” düzenlenmiş ve çalışmalar bitirilmiştir. Türkiye’yi tehdit eden tabii afetler arasında sel, depremlerin ardından 2. sırada gelmektedir. Sel ve taşkınlar meteorolojik karakterli afetlerin en yaygın görülen misallerinden biridir. Sel ve taşkınlar genellikle uzun süreli yağışlar ya da şiddetli ve ani yağışlardan sonra, özellikle fazla eğimli ve geçirimsiz topraklarda meydana gelmektedir. Ayrıca kar yağışının yoğun olduğu havzalarda; sıcaklığın birden bire artması neticesinde kar örtüsünün erimesi de sel ve taşkınlara yol açabilmekte ve taşkın debilerine tesir etmektedir. Sel ve taşkınların en önemli sebebi; havzanın üst kısımlarındaki su toplama bölgesinde toprak-su-bitki arasındaki tabii dengenin bozulmasıdır. Sel ve taşkınları önlemede en tesirli ve kalıcı usul ise su toplama bölgesindeki bozulan tabii dengeyi yeniden tesis edecek tedbirlerin alınmasıdır. Sel Oluşumunda Etkili Olan Unsurlar iklim, jeolojik yapı ve toprak özellikleri, bitki örtüsü ve insan tesirleridir.
Alınacak sel kontrol tedbirleri idari tedbirler, kültürel tedbirler ve mekanik tedbirlerdir. Mekanik tedbirler ise; Yamaç Islahı Tesisleri, Oyuntu Islahı Tesisleri ve mecra ıslah tesisleridir.” dedi.
En Son Haberler
- Kimya alanındaki çalışma Nature dergisinde Arş. Gör. Volkan Akyıldız, kimya alanında önemli bir başarıya imza attı.
- Prof. Dr. Hasan Türkez Rektör Yardımcısı Oldu Rektörlüğe Prof. Dr. Ahmet Hacımüftüoğlu’nun atanmasının ardından ilk görev değişikliği gerçekleşti.
- A.Ü'den Gastronomi Envanteri Çalıştayı Turizm Fakültesi, Erzurum’un ilçelerine yönelik kapsamlı bir çalışma gerçekleştirdi.
- Atatürk Üniversitesi'nde Erasmus hareketliliği Rektör Ömer Çomaklı, “Öğrenci değişim programları bizim için değerli” dedi.
- Atatürk Üniversitesi’nde bilimsel teşvik töreni Atatürk Üniversitesi, düzenlediği Bilimsel Teşvik Törenlerine devam ediyor.
- Deneme sınavı ücretini Yakutiye belediyesi karşılayacak Yakutiye İlçesinde oturan öğrenciler şanslı. Deneme sınavu ücretini Yakutiye Belediyesi karşılayacak.
- Atatürk Üniversitesi'nden bir başarı daha Rektör Ömer Çomaklı: Öğrencilerimizi merkeze koyan bir anlayıştayız
- Rektör Çakmak ödüllü genç araştırmacıyı misafir etti Erzurum Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bülent Çakmak, Arş. Gör. Adem Kantar’ı konuk etti.
- İsmail Bağrıyanık Daire Başkanı oldu Erzurum Milli Eğitim camiasını sevindiren atama. İsmail Bağrıyanık Daire Başkanı oldu.
- TURAK ekibi Rektör Çomaklı’yı ziyaret etti Turizm Eğitimi ve Akreditasyon Kurulu ekibi, Rektörü Prof. Dr. Ömer Çomaklı’yı ziyaret etti.