SON DAKİKA
- Erzurum’da kıskançlık dehşeti: 2 ölü
- Erzurum'da 6 köy virüs nedeniyle karantinaya alındı
- Erzurum'a şehit ateşi düştü
- Karasu'dan kara haber geldi
- Elazığ'da deprem: Çok sayıda ölü ve yaralı var...
- Dadaş'ın yeni rakibi Trabzon oldu...
- İranlı kadının makatından uyuşturucuyu çıktı
- Sayısal Loto Erzurum'a çıktı!
- Suriye'den Erzurum'a acı haber geldi
- Erzurum'da 3 kişi sobadan zehirlendi
Çilleriniz kabusunuz olmaktan çıkabilir
Anasayfa'ya Dön | ||
Tüm SAĞLIK Haberleri | 16.11.2014 13:00:00 |
RADARHABER / ERZURUM
Dermatoloji Uzmanı Dr.Şerafettin Saraçoğlu, çillerin kanserli bir doku olmadığını ve kansere dönüşmediklerini ancak derideki her türlü lekede olduğu gibi bir dermatoloji uzmanı tarafından değerlendirilmesi gerektiğini belirtti.
ÇİLLERİN OLUŞUMU
Çillerin güneşin neden olduğu deri içinde oluşmuş lekeler olduğunu belirten Saraçoğlu daha sonra şunları söyledi; “Derimizde renk üreten hücreler bulunmaktadır. Bu hücrelere melanosit adı verilir. Melanositler melanin olarak isimlendirilen bir boya maddesi salgılarlar ve bu maddeyi derinin üst tabakasında bulunan hücreler depolarlar. Melanin gün ışığını emerek derimizi ve deri altı dokuları güneşin olumsuz etkilerinden korurlar.
Melanositler aşırı güneşe maruz kaldıkları takdirde melanin pigmentini aşırı salgılayarak çil olarak bildiğimiz kümelenmiş lekelenmelere neden olurlar. Yani çillenme derinin güneşle aşırı hasarlanması sonucu oluşur. Çiller normalin üzerinde melanin pigmentinin kümelenmesi anlamına gelir ve derinin epidermis olarak isimlendirilen üst katmanında yer alır.Güneşlenme çillenmeyi arttırır. Bunun yanında denizciler, inşaat işçileri, çiftçiler gibi açık havada çalışan kişilerde çillenme daha yoğun görülür. Solaryum gibi yapay ışık kaynakları da çillenme sorununu arttırır. Kış aylarında güneşle temasın azalması nedeniyle epidermisdeki aşırı birikmiş melanin pigmenti yüzeysel soyulma ile azalır veya görünmez olur. Ancak bir sonraki bahar yaz aylarında güneşle temas arttığında çiller tekrar belirir.
ÇİLLERİN SİLİNMESİ
Öncelikle lekelerin dermatoloji uzmanınca değerlendirilmesi gerekir. Var olan lekelerin çil olup olmadığı, kanserojen özelliği olup olmadığı yönünde değerlendirilmesi gerekir. Çil olduğuna karar verilirse lazer tedavisi ile çiler yok edilebilir.
Çiller derinin üst katmanında yer almaları ve çili oluşturan melaninin lazer ışığını iyi emen bir madde olması nedeniyle lazerle yok edilme oranı en yüksek deri lekeleridir.”
En Son Haberler
- Erzurum Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi göz dolduruyor Arı gibi çalışkan Başhekimi Erol Tuşik ve mesai arkadaşları, bol bol güldürüp dua alıyor...
- 'Pro Care Life' Sağlık Merkezi hizmete girdi ‘Pro Care Life’ ‘Medikal-Estetik ve Güzellik’ Sağlık Hizmetleri Merkezi Erzurum’da hizmete girdi.
- 'Pro Care Life' Erzurum'da açılıyor 'Pro Care Life' 'Medikal-Estetik ve Güzellik' Sağlık Hizmetleri Merkezi Erzurum'da hizmete giriyor.
- Kurban bayramı öncesi şap tehlikesi! Kurbanlık seçerken dikkat! Tüberküloz ve şap hastalığı tehlikesi...
- Uzmanlar 'keneye dikkat' dedi İç Hastalıkları Uzmanları, vücuda tutunan keneyi çıkarmak için kişilerin...
- İnce bağırsağından 3.5 kilogram ur çıkarıldı Erzurum da aşırı kilo kaybı ve karında aşırı şişme nedeniyle hastaneye başvuran...
- Kent konseyi engelli meclisi üyeleri kan bağışladı Erzurum Kent Konseyi Engelli Meclisi üyeleri Kızılay’a kan bağışında bulundu.
- Gürcistan sağlık heyeti Erzurum'a geldi Gürcistan sağlık heyeti sağlık turizmi kapsamında incelemelerde bulundu.
- Mucize bebek İsmail Asaf taburcu oldu Erken doğan bebek Erzurum Şehir Hastanesi’nde sağlığına kavuştu
- Sağlık Müdürü Bedir: Sağlıklı hayata gönül verin Müdür Bedir, Sigarayı Bırakma Günü nedeniyle bir mesaj yayınladı.