
- Erzurum’da kıskançlık dehşeti: 2 ölü
- Erzurum'da 6 köy virüs nedeniyle karantinaya alındı
- Erzurum'a şehit ateşi düştü
- Karasu'dan kara haber geldi
- Elazığ'da deprem: Çok sayıda ölü ve yaralı var...
- Dadaş'ın yeni rakibi Trabzon oldu...
- İranlı kadının makatından uyuşturucuyu çıktı
- Sayısal Loto Erzurum'a çıktı!
- Suriye'den Erzurum'a acı haber geldi
- Erzurum'da 3 kişi sobadan zehirlendi
Cinsiyet hormonları dişleri olumsuz etkiliyor
![]() |
Anasayfa'ya Dön |
![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
Tüm SAĞLIK Haberleri | 13.05.2014 13:30:00 |

RADARHABER / ERZURUM
Diş Hekimi Suzan Yavaşca, cinsiyet hormonlarının gülümsemeyi mahvettiğini belirterek, “Cinsiyet hormonu seviyesindeki dalgalanmalar, ağız ve diş sağlığını olumsuz etkileyebiliyor” dedi.
Diş Hekimi Suzan Yavaşca konu hakkında yaptığı açıklamada, “Kadınların bazı özel dönemlerinde (menopoz, ergenlik, regl, hamilelik ve emzirme) vücutlarındaki cinsiyet hormonları seviyesinde bazı dalgalanmalar meydana gelir. Bu hormonal değişimler doğrudan ya da dolaylı olarak ağız ve diş sağlığını da etkileyebilmektedir. Ergenlik çağında; Bu dönemde cinsiyet hormonu seviyesindeki dalgalanmalar nedeniyle özellikle regl dönemlerinde dişetleri daha da hassaslaşmaktadır. Bu nedenle dişeti kızarıklıkları ve dişeti kanamaları meydana gelmektedir. Ayrıca bu dönemde ağız içerisinde uçuklar, herpes tipi viral lezyonlar ve ülserasyonlar da çoğunlukla görülmektedir.” diye konuştu.Hamileliğin gebelik dönemi hormonların alt üst olduğu dönemlerden biri olduğunu söyleyen Yavaşça, “Bu dönemde kadınlarda özellikle progesteron ve östrogen hormonlarındaki değişiklikler dişeti hastalıkları riskini fazlalaştırmaktadır. Diş hassasiyeti, dişetlerinde kızarıklıklar, dişetlerinde kanamalar başlıca problemlerdendir. Hamilelik sırasında oluşan uzun süreli dişeti hastalığı erken doğuma sebebiyet verebilmektedir. Gebelik sırasında ayrıca dişetlerinde büyüme "hamilelik tümörü" görülebilir .Ancak hamileliğin son döneminde ya da doğumdan sonra kendi kendine iyileşmektedir. Bu sorunlarla karşı karşıya kalmamak için ağız ve diş sağlığına gereken önem verilmeli ve uzman yardımı alınmalıdır. Menopoz; kadınlarda birçok değişikliğe neden olan bir dönemdir. Bu dönemde özellikle östrojen hormonu az seviyeye düşmektedir. Kadınların ağız ortamında birçok değişik belirtiler meydana gelmektedir.Bu belirtiler hastadan hastaya değişir. Bu dönemde kemik erimesine bağlı olarak, çene kemiğinde erime, dişlerde sallanma ve hatta diş kaybı görülebilmektedir. Bu nedenle menapoz döneminde de kadınlar diş hekimi kontrollerini aksatmamalıdırlar.” diye konuştu.
En Son Haberler
-
Prof. Dr. Habib Bilen açıkladı: Şeker kalbi vuruyor Tıp Fakültesi Endokrinoloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Habib Bilen, acı gerçeği açıkladı.
-
Müezzin Topaloğlu, son ezanını okudu... Esatpaşa Camii Müezzin Kayyımı Selçuk Topaloğlu, okuduğu sabah ezanından sonra vefat etti.
-
Erzurum Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi göz dolduruyor Arı gibi çalışkan Başhekimi Erol Tuşik ve mesai arkadaşları, bol bol güldürüp dua alıyor...
-
'Pro Care Life' Sağlık Merkezi hizmete girdi ‘Pro Care Life’ ‘Medikal-Estetik ve Güzellik’ Sağlık Hizmetleri Merkezi Erzurum’da hizmete girdi.
-
'Pro Care Life' Erzurum'da açılıyor 'Pro Care Life' 'Medikal-Estetik ve Güzellik' Sağlık Hizmetleri Merkezi Erzurum'da hizmete giriyor.
-
Kurban bayramı öncesi şap tehlikesi! Kurbanlık seçerken dikkat! Tüberküloz ve şap hastalığı tehlikesi...
-
Uzmanlar 'keneye dikkat' dedi İç Hastalıkları Uzmanları, vücuda tutunan keneyi çıkarmak için kişilerin...
-
İnce bağırsağından 3.5 kilogram ur çıkarıldı Erzurum da aşırı kilo kaybı ve karında aşırı şişme nedeniyle hastaneye başvuran...
-
Kent konseyi engelli meclisi üyeleri kan bağışladı Erzurum Kent Konseyi Engelli Meclisi üyeleri Kızılay’a kan bağışında bulundu.
-
Gürcistan sağlık heyeti Erzurum'a geldi Gürcistan sağlık heyeti sağlık turizmi kapsamında incelemelerde bulundu.