
- Erzurum’da kıskançlık dehşeti: 2 ölü
- Erzurum'da 6 köy virüs nedeniyle karantinaya alındı
- Erzurum'a şehit ateşi düştü
- Karasu'dan kara haber geldi
- Elazığ'da deprem: Çok sayıda ölü ve yaralı var...
- Dadaş'ın yeni rakibi Trabzon oldu...
- İranlı kadının makatından uyuşturucuyu çıktı
- Sayısal Loto Erzurum'a çıktı!
- Suriye'den Erzurum'a acı haber geldi
- Erzurum'da 3 kişi sobadan zehirlendi
Cüzzam daha çok erkeklerde görülüyor
![]() |
Anasayfa'ya Dön |
![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
Tüm SAĞLIK Haberleri | 26.01.2015 08:52:00 |

RADARHABER / ERZURUM
"Dünya Cüzzam Günü Haftası" olması sebebiyle Özel Elit Polikliniği hekimlerinden Dermatoloji Uzmanı Dr.Şerafettin Saraçoğlu önemli bilgiler verdi. Dr.Saraçoğlu,'Cüzzam hastalığının genelde öldürücü bir rahatsızlık olmadığını fakat sinirlerde yaptığı tahribata bağlı olarak fonksiyon kayıplarına ve şekilsel sorunlara neden olduğunu , bu sorunların ise el sinirlerinin tutulması halinde pençe el görünümü, bacak veya ayak sinirlerinin tutulması halinde düşük ayak, pençe ayak, yüz sinirleri tutulduğunda burun, kulaklar ve gözlerde anormalliklere hatta körlüğe kadar gidebileceğini ' belirtti.Cüzzam veya tıbbi adıyla LEPRA ,Hansen Basili ( M. leprae) isimli bir bakterinin sebep olduğu müzmin iltihabi bir hastalıktır. Cüzzam 2 farklı hastalığın gözlendiği bir tablodur. Birincil sorun yüzeysel dokuları etkileyen ve özellikle deri ve duysal sinir uçlarını etkileyen bir enfeksyondur. Bu dönemde oluşan bağışıklık yanıtı sinirlerde kalıcı tahribata neden olur. Bunun sonucunda rahatsızlığın ikinci aşaması olan ve özellikle uçlarda kendini belli eden nöropati olarak isimlendirilen tablo gelişir.Cüzzam hastalığının bu ikinci evresinde sinirlerde oluşan kalıcı tahribata bağlı duysal sorunlar nedeniyle dokunma, yanma ve ağrı hissi kaybolan bölgelerde oluşan yaralar ve deformasyonlar ciddi şekilsel sorunlara ve bu hastaların sosyal hayattan izolasyonuna neden olur.Dünya sağlık örgütünün 1990lı yıllarda başlattığı bir kampanya ile 2002 yılında toplumlarda Cüzzam hastalığı nedeniyle tedavi ihtiyacı olan hasta sayısının 10000 de birin altına indirme hedefi diğer ülkelerde olduğu gibi ülkemizde de merhum Türkan Saylan hocamızın kurduğu ve büyük özverilerle çalışan Cüzzamla Savaş Derneği çatısı altında başarılmıştır. Halen dünyada aktif tedavi gerektiren 15 ülke mevcuttur. Ülkemizde de halen aktif tedavi ihtiyacı duyulan cüzam hastalarına rastlanmaktadır.Cüzzam hastalığı erkeklerde kadınlara göre daha sık görülür. Mikrobu genellikle hastalığın aktif olduğu kişilerle sık temas eden bağışıklığı yeterince gelişmemiş veya sağlıklı beslenemeyen kişilerde görülür. İnsan dışında soğukkanlılar ailesinden Armodillo isimli canlılar da Hansen basilini taşırlar. Evinde Armadillo besleyen Diyabetli vakalarda aktif Cüzzam hastalığının gelişebildiği vaka bildirimleri vardır.
Cüzzam hastalığın erken deri bulguları bir deri döküntüsü gibi olabileceği gibi kızartılı iyileşmeyen yaralar, kol ve bacaklarda kızartılı şişliklerle, bazen de yüzde özellikli bir döküntü ile belirebilir. Tanı için Dermatolojik muayene yanında özel bir takım deri testleri ile tanı konulur.Tedavisinde hansen basilini öldüren veya üremesini durduran ilaçlar birlikte kullanılırlar. Sinir tahribatı olan vakalarda ise oluşabilecek fonksiyon kayıplarını engelleyecek önemler alınır ve sık takip edilerek sorun kontrol altında tutulur.
En Son Haberler
-
Müezzin Topaloğlu, son ezanını okudu... Esatpaşa Camii Müezzin Kayyımı Selçuk Topaloğlu, okuduğu sabah ezanından sonra vefat etti.
-
Erzurum Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi göz dolduruyor Arı gibi çalışkan Başhekimi Erol Tuşik ve mesai arkadaşları, bol bol güldürüp dua alıyor...
-
'Pro Care Life' Sağlık Merkezi hizmete girdi ‘Pro Care Life’ ‘Medikal-Estetik ve Güzellik’ Sağlık Hizmetleri Merkezi Erzurum’da hizmete girdi.
-
'Pro Care Life' Erzurum'da açılıyor 'Pro Care Life' 'Medikal-Estetik ve Güzellik' Sağlık Hizmetleri Merkezi Erzurum'da hizmete giriyor.
-
Kurban bayramı öncesi şap tehlikesi! Kurbanlık seçerken dikkat! Tüberküloz ve şap hastalığı tehlikesi...
-
Uzmanlar 'keneye dikkat' dedi İç Hastalıkları Uzmanları, vücuda tutunan keneyi çıkarmak için kişilerin...
-
İnce bağırsağından 3.5 kilogram ur çıkarıldı Erzurum da aşırı kilo kaybı ve karında aşırı şişme nedeniyle hastaneye başvuran...
-
Kent konseyi engelli meclisi üyeleri kan bağışladı Erzurum Kent Konseyi Engelli Meclisi üyeleri Kızılay’a kan bağışında bulundu.
-
Gürcistan sağlık heyeti Erzurum'a geldi Gürcistan sağlık heyeti sağlık turizmi kapsamında incelemelerde bulundu.
-
Mucize bebek İsmail Asaf taburcu oldu Erken doğan bebek Erzurum Şehir Hastanesi’nde sağlığına kavuştu