SON DAKİKA
- Erzurum’da kıskançlık dehşeti: 2 ölü
- Erzurum'da 6 köy virüs nedeniyle karantinaya alındı
- Erzurum'a şehit ateşi düştü
- Karasu'dan kara haber geldi
- Elazığ'da deprem: Çok sayıda ölü ve yaralı var...
- Dadaş'ın yeni rakibi Trabzon oldu...
- İranlı kadının makatından uyuşturucuyu çıktı
- Sayısal Loto Erzurum'a çıktı!
- Suriye'den Erzurum'a acı haber geldi
- Erzurum'da 3 kişi sobadan zehirlendi
Erzurum'un Organ Nakli Gerçeği
Anasayfa'ya Dön | ||
Tüm SAĞLIK Haberleri | 16.11.2015 10:41:00 |
RADARHABER / ERZURUM
Atatürk Üniversitesi (AÜ) Organ Nakli Eğitim Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Gürkan Öztürk, İhsan Doğramacı Vakfı Özel Bilkent Erzurum Laboratuvar Okulu'nda organ bağışı ile ilgili konferans verdi. Prof. Dr. Öztürk, Türkiye'de organ bağışının az, nakil bekleyen hasta sayısının ise çok olduğunu söyledi. Okulun çok amaçlı konferans salonunda öğretmen ve öğrencilere organ nakli hakkında bilgiler veren Prof. Dr. Gürkan Öztürk organ naklinin hastalıklı bir organın sağlıklı bir organla değiştirilmesi olduğunu söyledi. Erzurum'da yaptıkları ameliyatlar hakkında video görüntüleri izletip bilgiler veren Atatürk Üniversitesi (AÜ) Organ Nakli Eğitim Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Gürkan Öztürk, organ nakli sonrası hayatına devam kişilerin ve sporcuların başarılara imza attığını belirtti. Erzurum'da organ nakillerinin başarıyla yapıldığını ifade eden Prof. Dr. Gürkan Öztürk, "Türkiye'de ilk defa 3 Kasım 1975 tarihinde canlı donörden böbrek nakli gerçekleştirildi. Bu nedenle Kasım ayında organ bağış haftası kutlanmakta. Organ nakli, hastaların günümüzdeki en seçkin tedavi yöntemidir. Örneğin böbrek nakli diğer tedavi yöntemlerine göre hem hayat kalitesini (rehabilitasyonu) daha iyi bir şekilde temin etmesi, hem de daha ekonomik olması nedeniyle son dönem böbrek yetmezliğindeki hastalarda en çok tercih edilen tedavi şeklidir. Günümüzde 60 bin diyaliz hastası var. Biz hastalıktan insanların kaybedilmesini istemiyoruz. O nedenle herkesi organ bağışında bulunmaya davet ediyoruz. Tüm dünyada organ nakillerinin yüzde 80'i ölen kişiden yapılırken Türkiye'de yüzde 80 canlı vericilerden alınıyor. Çünkü ülkemizde organ bağışı zihniyeti zayıf ve bağış oranı oldukça düşük" dedi. Geri dönüşü olmayacak şekilde beyin ölümü olan ve hastane şartlarında ölen kişilerin organları, ilgili uzmanların beyin ölümü tanısı koyması ve ailesinin izin vermesiyle nakil yapıldığını vurgulayan Prof. Dr. Öztürk, organ bağışının büyük bir sevap olduğunu da söyledi. Öztürk, "Bir kişi organlarını bağışlayarak bir çok insana yenide yaşama şansı verebilir" diye konuştu.
Konferansın ardından okul başkanı 11'inci sınıf öğrencisi Rabia Hilal Şener, Prof. Dr. Gürkan Öztürk'e çiçek takdim etti.
En Son Haberler
- Erzurum Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi göz dolduruyor Arı gibi çalışkan Başhekimi Erol Tuşik ve mesai arkadaşları, bol bol güldürüp dua alıyor...
- 'Pro Care Life' Sağlık Merkezi hizmete girdi ‘Pro Care Life’ ‘Medikal-Estetik ve Güzellik’ Sağlık Hizmetleri Merkezi Erzurum’da hizmete girdi.
- 'Pro Care Life' Erzurum'da açılıyor 'Pro Care Life' 'Medikal-Estetik ve Güzellik' Sağlık Hizmetleri Merkezi Erzurum'da hizmete giriyor.
- Kurban bayramı öncesi şap tehlikesi! Kurbanlık seçerken dikkat! Tüberküloz ve şap hastalığı tehlikesi...
- Uzmanlar 'keneye dikkat' dedi İç Hastalıkları Uzmanları, vücuda tutunan keneyi çıkarmak için kişilerin...
- İnce bağırsağından 3.5 kilogram ur çıkarıldı Erzurum da aşırı kilo kaybı ve karında aşırı şişme nedeniyle hastaneye başvuran...
- Kent konseyi engelli meclisi üyeleri kan bağışladı Erzurum Kent Konseyi Engelli Meclisi üyeleri Kızılay’a kan bağışında bulundu.
- Gürcistan sağlık heyeti Erzurum'a geldi Gürcistan sağlık heyeti sağlık turizmi kapsamında incelemelerde bulundu.
- Mucize bebek İsmail Asaf taburcu oldu Erken doğan bebek Erzurum Şehir Hastanesi’nde sağlığına kavuştu
- Sağlık Müdürü Bedir: Sağlıklı hayata gönül verin Müdür Bedir, Sigarayı Bırakma Günü nedeniyle bir mesaj yayınladı.