SON DAKİKA
- Erzurum’da kıskançlık dehşeti: 2 ölü
- Erzurum'da 6 köy virüs nedeniyle karantinaya alındı
- Erzurum'a şehit ateşi düştü
- Karasu'dan kara haber geldi
- Elazığ'da deprem: Çok sayıda ölü ve yaralı var...
- Dadaş'ın yeni rakibi Trabzon oldu...
- İranlı kadının makatından uyuşturucuyu çıktı
- Sayısal Loto Erzurum'a çıktı!
- Suriye'den Erzurum'a acı haber geldi
- Erzurum'da 3 kişi sobadan zehirlendi
Mucit Doktor'dan sevindirecek buluş!
Anasayfa'ya Dön | ||
Tüm SAĞLIK Haberleri | 04.08.2015 15:39:00 |
RADARHABER / ERZURUM
Erzurumlu Uzman Dr. Ahmet Karakaya ile Ziraat Mühendisi Memet Solak yatalak hastalarda bası yaraları oluşmaması için motorlu yatak tasarladı. Dünya’da bir ilk olan icat, maddi imkânsızlıklar nedeniyle sadece prototip olarak kaldı.
Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi Anestezi uzmanı Dr. Ahmet Karakaya 2011 yılında yatalak hastalarda sıkça görülen bası yaralarını önlemek için motorlu bir yatak geliştirdi. Dr. Karakaya kâğıt üzerinde kalan projeyi 2014 yılında Ziraat Mühendisi Memet Solak tarafından revize ederek patent aldı ve prototipini yaptırdı. Ancak proje maddi imkânsızlıklar nedeniyle prototipte kaldı. Seri üretime geçebilmek ve günde ortalama 10 yatak üretebilmek için 1 milyon dolar gibi bir yatırıma ihtiyaç duyduklarını söyleyen Uzman Dr. Ahmet Karakaya, bu yatırımı ancak devletin yapabileceğini dile getirdi.
“Prototip kalmasın”
İcadın prototip olarak kalmasını istemediklerini belirten Dr. Karakaya, “Asistanlığım zamanında yatalak hastaların bası yaralarını görünce çok üzülmüştüm. Onlarca hastalıkları nedeniyle değil de bu yaralardan hayatlarını kaybediyordu. Aklıma bu fikir gelince kâğıt üzerinde çalışmaya başladım. Sonrada patent aldım ancak yüksel maliyet nedeniyle bir şey yapamadım. Geçtiğimiz yıl da Ziraat mühendisi arkadaşım Memet Solak ile projenin üzerinde yeniden çalıştık ve bir kez daha patent aldık. Destek için bazı kurumlara müracaat ettik ancak istediğimiz sonucu alamadık” dedi.
“Destek olmazsa yapamayız”
Kâğıt üzerindeki projeye hayat vermek için prototip hazırladıklarını da anlatan Dr. Karakaya, desteklerinden dolayı Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hikmet Koçak ve Ata Teknokent Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Recep Sadeler’e teşekkür etti. “Kendi imkânlarımızla seri üretim yapmamız mümkün değil” diyen Dr. Karakaya, şöyle devam etti. “Seri üretime geçebilmek ve günde ortalama 10 yatak üretebilmek için 1 milyon dolar gibi bir yatırıma ihtiyaç var. Böyle bir rakamı bizim karşılamamız mümkün değil. Bakın Türkiye’de bası yaralarıyla ilgili yapılmış bir araştırma yok. Ancak Amerika Birleşik Devletleri’nde her yıl 60 bin kişi bası yaraları nedeniyle hayatını kaybediyor.”
2,5 milyon kişi etkileniyor
“Ayrıca bası yaralarının ülkeye maliyeti ise 11,5 milyar dolar. Sadece 1 ve 4’üncü evrelerdeki yaraların kişi başı maliyeti 60 bin lira olarak hesaplanıyor ve bu durum ülkedeki 2,5 milyon kişiyi etkiliyor. Türkiye’deki maliyetlerin de bunlardan farksız olmadığı düşünülüyor. Biz geliştirdiğimiz yatakla, yatalak hastalarda yatağın hastaya uyguladığı basınç noktalarını değiştirdik. Hali hazırdaki yataklar makro düzeyde basınç azaltırken, bizim tasarımımız vücuda basıyı mikro düzeyde azaltmakta ve hastaya pozisyon verebilmekte.
Bası yarası nedir?
Yatağa bağımlı hastanın vücudundaki kemik çıkıntıları ile yatak arasında kalan yumuşak dokulara, vücut ağırlığının burada oluşturduğu basınç nedeni ile kan gidemez. Kan dolaşımın bozulmasıyla birlikte, dokulardaki hücreler beslenemez. Yeterli beslenemeyen hücreler de ölür ve bası yaraları oluşur. Bası yaralarının oluşmasını tetikleyen nedenler basınç, sürtünme, vücut sıcaklığının yüksek olması ve cildin ıslak bırakılmasıdır. Yatalak olan yaşlı hastalarda, felçli hastalarda, vücudunda çok sayıda kırık kemik olan hastalarda ve Alzheimer hastası olan yaşlılarda bası yarası oluşma riski daha fazladır. Bası yaraları beslenme, mineral ve vitamin eksikliği, kan değerlerin bozulması, şeker hastalığı, kan dolaşımı bozukluğu gibi durumlarda daha hızlı oluşur ve eğer bu nedenler ortadan kaldırılmazsa çıkan yaralar daha geç iyileşir. Hatta bazen yara hiç bir iyileşme göstermeyebilir.
En Son Haberler
- Erzurum Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi göz dolduruyor Arı gibi çalışkan Başhekimi Erol Tuşik ve mesai arkadaşları, bol bol güldürüp dua alıyor...
- 'Pro Care Life' Sağlık Merkezi hizmete girdi ‘Pro Care Life’ ‘Medikal-Estetik ve Güzellik’ Sağlık Hizmetleri Merkezi Erzurum’da hizmete girdi.
- 'Pro Care Life' Erzurum'da açılıyor 'Pro Care Life' 'Medikal-Estetik ve Güzellik' Sağlık Hizmetleri Merkezi Erzurum'da hizmete giriyor.
- Kurban bayramı öncesi şap tehlikesi! Kurbanlık seçerken dikkat! Tüberküloz ve şap hastalığı tehlikesi...
- Uzmanlar 'keneye dikkat' dedi İç Hastalıkları Uzmanları, vücuda tutunan keneyi çıkarmak için kişilerin...
- İnce bağırsağından 3.5 kilogram ur çıkarıldı Erzurum da aşırı kilo kaybı ve karında aşırı şişme nedeniyle hastaneye başvuran...
- Kent konseyi engelli meclisi üyeleri kan bağışladı Erzurum Kent Konseyi Engelli Meclisi üyeleri Kızılay’a kan bağışında bulundu.
- Gürcistan sağlık heyeti Erzurum'a geldi Gürcistan sağlık heyeti sağlık turizmi kapsamında incelemelerde bulundu.
- Mucize bebek İsmail Asaf taburcu oldu Erken doğan bebek Erzurum Şehir Hastanesi’nde sağlığına kavuştu
- Sağlık Müdürü Bedir: Sağlıklı hayata gönül verin Müdür Bedir, Sigarayı Bırakma Günü nedeniyle bir mesaj yayınladı.