SON DAKİKA
- Erzurum’da kıskançlık dehşeti: 2 ölü
- Erzurum'da 6 köy virüs nedeniyle karantinaya alındı
- Erzurum'a şehit ateşi düştü
- Karasu'dan kara haber geldi
- Elazığ'da deprem: Çok sayıda ölü ve yaralı var...
- Dadaş'ın yeni rakibi Trabzon oldu...
- İranlı kadının makatından uyuşturucuyu çıktı
- Sayısal Loto Erzurum'a çıktı!
- Suriye'den Erzurum'a acı haber geldi
- Erzurum'da 3 kişi sobadan zehirlendi
Sağlık ve geçimsizlik en büyük intihar sebebi
Anasayfa'ya Dön | ||
Tüm SAĞLIK Haberleri | 22.06.2014 00:00:00 |
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK),Türkiyenn intihar haritasını çıkardı.
RADARHABER / ERZURUM
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) istatistiklerine göre kaba intihar hızında birinci olan Karaman’ı Ardahan ve Bingöl takip etti. Yüzbin kişiden 4’ünün intihar ettiği olaylarda erkeklerin kadınlara göre daha fazla intihar ettiği tespit edildi. İstatistiklerde 75 ve üzeri yaş grubunda intihar vakalarının daha fazla olduğu ortaya çıktı. İstatistiklere göre Doğu Anadolu Bölgesi’nde 2013 yılında 278 intihar vakası yaşandı. Bölgede intihar vakalarında 46 olayla Van birinci, 40 intiharla Elazığ ikinci oldu.
TÜİK, 2013 yılı intihar vakaları istatistiklerini açıkladı. Ölümle sonuçlanan intihar sayısı, 2013 yılında 3 bin 189 oldu. İntihar edenlerin yüzde 72,7’sini erkekler, yüzde 27,3’ünü kadınlar oluşturdu. Yüz bin nüfus başına düşen intihar sayısını ifade eden kaba intihar hızı, 2013 yılında yüz binde 4,19 oldu. Diğer bir ifade ile her yüz bin kişiden dördü intihar etti.
Kaba intihar hızı illere göre incelendiğinde, 2013 yılında kaba intihar hızının en yüksek olduğu il yüz binde 9,33 ile Karaman oldu. Karaman’ın yüz binde 7,54 ile Ardahan, yüz binde 7,22 ile Bingöl ve yüz binde 7,09 ile Elazığ izledi. Kaba intihar hızının en düşük olduğu il ise yüz binde 0,74 ile Gümüşhane oldu. Gümüşhane’yi yüz binde 1,54 ile Rize, yüz binde 2,29 ile Tokat ve yüz binde 2,34 ile Yalova izledi.
YAŞLILARDA İNTİHAR FAZLA
Yaşa özel intihar hızları incelendiğinde, yüz binde 8,08 ile en fazla intihar olayı “75+” yaş grubunda görülürken en az intihar olayı yüz binde 4,56 ile “35-39” yaş grubunda görüldü. Kaba intihar hızının en yüksek olduğu yaş grubu, erkeklerde yüz binde 14,63 ile “75+” yaş grubunda, kadınlarda ise yüz binde 5,52 ile “15-19” yaş grubunda görüldü.İntihar sayıları yaş grubu ve cinsiyete göre incelendiğinde, yaş grupları arasındaki cinsiyet farklılığının belirgin olduğu görüldü. 15 yaş altı intiharlar hariç tüm yaş gruplarında erkek intiharlarının kadın intiharlarından daha fazla olduğu tespit edildi. Cinsiyetler arasındaki farklılığın en yüksek olduğu yaş grubunun “25-29”, en az olduğu yaş grubunun ise “15-19” olduğu görüldü.
İntihar eden kişilerin %53,8’inin intihar nedeni tespit edilemedi
HASTALIK VE GEÇİMSİZLİK EN BÜYÜK SEBEP
İntihar eden kişilerin 2013 yılında yüzde 53,8’inin intihar nedeni tespit edilemedi. İntihar eden kişilerin yüzde 16,1’i “hastalık”, yüzde 9,3’ü “aile geçimsizliği”, yüzde 6,9’u “geçim zorluğu”, yüzde 3,3’ü “hissi ilişki ve istediği ile evlenememe”, yüzde 1,9’u “ticari başarısızlık” ve yüzde 0,5’i ise “öğrenim başarısızlığı” nedeniyle intihar etti.
İntihar edenlerin yüzde 50,9’u kendini asarak intihar etti. İntihar şekilleri arasında yüzde 25,5 ile “ateşli silah kullanmak” ikinci sırada, yüzde 9,4 ile “yüksekten atlamak” üçüncü sırada, yüzde 6 ile “kimyevi madde kullanmak” dördüncü sırada geldi.
İntihar eden kişilerin yüzde 38,4’ünün “ilkokul mezunu” olduğu belirlendi. İlkokul mezunlarını yüzde 14,2 ile “lise ve dengi okul”, yüzde 10,4 ile “ilköğretim” ve yüzde 9,9 ile “ortaokul ve dengi” mezunları takip etti.
EVLİ OLANLARDA İNTİHAR FAZLA
İntihar edenlerin yüzde 48,8’i “evli", yüzde 38,4’ü “hiç evlenmemiş”, yüzde 5,6’sı ise “boşanmış” kişiler olarak tespit edildi. İntihar eden kişilerin medeni durumu ve cinsiyete göre dağılımı incelendiğinde, erkeklerde en fazla “evli” olanların intihar ettiği görülürken, kadınlarda “evli” olanların yanında “hiç evlenmemiş” kadın intiharlarının da yüksek olduğu görüldü.
VAN İLK SIRADA
TÜİK istatistiklerine göre Doğu Anadolu Bölgesi’nde 2013 yılında 278 ölümle sonuçlanan intihar vakası yaşandı. 2013’te yaşanan 46 olayla birinci olan Van’ı, 40 olayla Elazığ, 31 olayla Malatya izledi. Bölge illerinde geçtiğimiz yıl yaşanan intihar vakalarının sayıları ise şöyle: Erzurum 25, Erzincan 10, Ağrı, 24, Kars 17, Iğdır 6, Ardahan 8, Malatya 31, Elazığ 40, Bingöl 19, Tunceli 4, Van 46, Muş 23, Bitlis 10, Hakkari 13.
En Son Haberler
- Erzurum Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi göz dolduruyor Arı gibi çalışkan Başhekimi Erol Tuşik ve mesai arkadaşları, bol bol güldürüp dua alıyor...
- 'Pro Care Life' Sağlık Merkezi hizmete girdi ‘Pro Care Life’ ‘Medikal-Estetik ve Güzellik’ Sağlık Hizmetleri Merkezi Erzurum’da hizmete girdi.
- 'Pro Care Life' Erzurum'da açılıyor 'Pro Care Life' 'Medikal-Estetik ve Güzellik' Sağlık Hizmetleri Merkezi Erzurum'da hizmete giriyor.
- Kurban bayramı öncesi şap tehlikesi! Kurbanlık seçerken dikkat! Tüberküloz ve şap hastalığı tehlikesi...
- Uzmanlar 'keneye dikkat' dedi İç Hastalıkları Uzmanları, vücuda tutunan keneyi çıkarmak için kişilerin...
- İnce bağırsağından 3.5 kilogram ur çıkarıldı Erzurum da aşırı kilo kaybı ve karında aşırı şişme nedeniyle hastaneye başvuran...
- Kent konseyi engelli meclisi üyeleri kan bağışladı Erzurum Kent Konseyi Engelli Meclisi üyeleri Kızılay’a kan bağışında bulundu.
- Gürcistan sağlık heyeti Erzurum'a geldi Gürcistan sağlık heyeti sağlık turizmi kapsamında incelemelerde bulundu.
- Mucize bebek İsmail Asaf taburcu oldu Erken doğan bebek Erzurum Şehir Hastanesi’nde sağlığına kavuştu
- Sağlık Müdürü Bedir: Sağlıklı hayata gönül verin Müdür Bedir, Sigarayı Bırakma Günü nedeniyle bir mesaj yayınladı.