
- Erzurum’da kıskançlık dehşeti: 2 ölü
- Erzurum'da 6 köy virüs nedeniyle karantinaya alındı
- Erzurum'a şehit ateşi düştü
- Karasu'dan kara haber geldi
- Elazığ'da deprem: Çok sayıda ölü ve yaralı var...
- Dadaş'ın yeni rakibi Trabzon oldu...
- İranlı kadının makatından uyuşturucuyu çıktı
- Sayısal Loto Erzurum'a çıktı!
- Suriye'den Erzurum'a acı haber geldi
- Erzurum'da 3 kişi sobadan zehirlendi
Tecrübe sonuç verdi! Kene artık can alamıyor
![]() |
Anasayfa'ya Dön |
![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
Tüm SAĞLIK Haberleri | 01.09.2015 16:15:00 |

RADARHABER / ERZURUM
Bu yıl KKKA şüphesiyle hastaneye götürülen 100’ün üzerindeki vakalarda tedaviler olumlu sonuçlandı. Geçen yıl 3 kişinin hayatını kaybettiği virüsün bu yıl can almadığını söyleyen Prof. Dr. Mehmet Parlak, “Yıllarca tecrübe ettik. Artık tedavi anlamında dünyada ne yapılıyorsa biz de aynısını yapıyoruz.” dedi. Yaz aylarında başta besiciler ve piknikçilerin kâbus haline gelen ve Kırım Kongo Kanamalı Ateşi virüsüne yol açan kenelerin sezonu neredeyse kapandı.Kenelerde mevsim sonuna gelindiğini anımsatan Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Yakutiye Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Parlak, hastaneye bu yıl 100’ün üzerinde vaka geldiğini bildirdi. Geçen yıl üç kişinin hayatını kaybettiği kenelere karşı etkin bir tedavi yöntemi kullandıklarını vurgulayan Prof. Dr. Parlak bu yıl vakalarda ölüm olmadığını kaydetti. Vakalarda geçtiğimiz yıllara oranla artış ya da düşüşün söz konusu olmadığını ifade eden Prof. Dr. Parlak, “Hemen hemen her yıl aynı sayıda oluyor. Özellikle Şubat sonu itibariyle başlıyor ve halen devam ediyor” dedi. Uzmanların uyarılarıyla halkın keneye karşı daha dikkatli olduğunun da altını çizen Prof. Dr. Parlak, ancak kenelerin sadece paçadan ya da vücudu gördüğü yerlerden değil, görünmeyen yerlerden de ısırabildiğine dikkat çekti.
2002’DEN SONRA BAŞLADI
Doğu Anadolu Bölgesi’nde 2002’ye kadar Kırım Kongo Kanamalı Ateşi virüsü görülmediğini vurgulayan Prof. Dr. Parlak, “2002’den sonra başladı. Ben 1986’da buraya başladım, 16 yıl sonra Kırım Kongo’yu gördük. Bu yıldan sonra da giderek yükseldi ve hala devam ediyor. İlk tespit edildiği zamanlardaki tecrübe ile şimdiki tecrübe arasında ciddi fark var. Araya iki Ağrı Dağı bir de Everest koyabilirsin. Şu anda hastanın geldiği andan itibaren radikal olarak tedavilerini yapabiliyoruz. Tabi kaderinde ölüm varsa biz ona çare bulamıyoruz. Ama biz dünyanın gerekliliği neyse onu yapıyoruz. Tedavi anlamında dünyada ne yapılıyorsa biz de aynısını uyguluyoruz. Zaten Türkiye’de birkaç merkez bunu yapabiliyor. En çok görülen yerlerden biri Tokat orada iyi tedavi yapılıyor. Tabi vaka çok görüldüğü için tedavi daha iyi oluyor. Her gelen vakada tecrübe ediniyoruz” diye konuştu.
KKKA NEDİR?
Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA),keneler tarafından taşınan Nairovirüs isimli bir mikrobiyal etken tarafından neden olunan ateş, cilt içi ve diğer alanlarda kanama gibi bulgular ile seyreden hayvan kaynaklı bir enfeksiyondur. Son yıllarda tedavide görülen gelişmelere rağmen, bu enfeksiyonlarda ölüm oranları hala yüksektir.
En Son Haberler
-
Müezzin Topaloğlu, son ezanını okudu... Esatpaşa Camii Müezzin Kayyımı Selçuk Topaloğlu, okuduğu sabah ezanından sonra vefat etti.
-
Erzurum Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi göz dolduruyor Arı gibi çalışkan Başhekimi Erol Tuşik ve mesai arkadaşları, bol bol güldürüp dua alıyor...
-
'Pro Care Life' Sağlık Merkezi hizmete girdi ‘Pro Care Life’ ‘Medikal-Estetik ve Güzellik’ Sağlık Hizmetleri Merkezi Erzurum’da hizmete girdi.
-
'Pro Care Life' Erzurum'da açılıyor 'Pro Care Life' 'Medikal-Estetik ve Güzellik' Sağlık Hizmetleri Merkezi Erzurum'da hizmete giriyor.
-
Kurban bayramı öncesi şap tehlikesi! Kurbanlık seçerken dikkat! Tüberküloz ve şap hastalığı tehlikesi...
-
Uzmanlar 'keneye dikkat' dedi İç Hastalıkları Uzmanları, vücuda tutunan keneyi çıkarmak için kişilerin...
-
İnce bağırsağından 3.5 kilogram ur çıkarıldı Erzurum da aşırı kilo kaybı ve karında aşırı şişme nedeniyle hastaneye başvuran...
-
Kent konseyi engelli meclisi üyeleri kan bağışladı Erzurum Kent Konseyi Engelli Meclisi üyeleri Kızılay’a kan bağışında bulundu.
-
Gürcistan sağlık heyeti Erzurum'a geldi Gürcistan sağlık heyeti sağlık turizmi kapsamında incelemelerde bulundu.
-
Mucize bebek İsmail Asaf taburcu oldu Erken doğan bebek Erzurum Şehir Hastanesi’nde sağlığına kavuştu