Uzmanlardan ağız kanseri uyarısı

Anasayfa'ya Dön 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Tüm SAĞLIK Haberleri 09.05.2013 14:29:00
Uzmanlar, her yıl 40 bin vakaya tanı konulan ve 1 yıl içerisinde 12 bin kişinin hayatını kaybettiği ağız kanserine karşı vatandaşları uyardı.
Uzmanlardan ağız kanseri uyarısı

RADARHABER / ERZURUM

Uzmanlar, her yıl 40 bin vakaya tanı konulan ve 1 yıl içerisinde 12 bin kişinin hayatını kaybettiği ağız kanserine karşı vatandaşları uyardı. Ağız ve Diş Sağlık Merkezi Başhekimi Yüksel Ayaz, ağız kanserinin kadınlardan ziyade 40 yaş üzerindeki erkeklerde daha sık görüldüğünü ve ağız kanserinin genel olarak dudakların üstünde, ağzın içinde ve gırtlakta meydana geldiğini söyledi. Başhekim Yüksel Ayaz, ”Ağız kanseri yoğun alkol ile birlikte sigara kullanımı yapan kişilerde daha çok rastlanmaktadır. Ağız Kanseri eğer erken teşhis edilmezse, ağız ameliyat kanseri ve kemoterapiyi gerektirebilir. Bazı insanlar erken belirtilerin farkında değildir veya hastalığı göz ardı eder, bunun sonucunda da ağız kanseri sıklıkla teşhis edilmeden yayılır.

SİGARA İÇENLER RİSK GRUBUNDA

Kronik dumansız tütün kullanıcıları, kullanmayanlara oranla 50 kat daha fazla ağız kanserine yalanma ihtimaline sahiptir. Her zaman ağız kanserinin en erken uyarı işaretlerini fark etmek mümkün olmayabilir. Bu yüzden hem diş hekimi hem de doktorların yaptığı düzenli muayeneler çok önemlidir. Bunun yanı sıra bazı belirtilerden biri veya birkaçı görüldüğünde mutlaka hekime başvurulmalıdır. Bu belirtiler dudaklarda, diş etlerinde veya ağız içinde kolaylıkla kanayan ve iyileşmeyen yaralar, yanakta dil ile hissedilebilen bir şişkinlik, ağzın herhangi bir bölümünde his kaybı veya uyuşukluk, çiğneme veya yutma güçlüğü ve ağızda acı veya tarifsiz bir ağrı veya bilinen bir sebep olmaksızın boğaza bir şey takılma hissi belirtilerini yaşayan vatandaşlar en yakın doktor veya diş hekimlerinin başvurmaları gerekir. Ağız kanserinin önlenmesi için vatandaşlar tütün kullanımını azaltmalı hatta gerekiyorsa hiç kullanmamalıdır. Her sigara yakışında ağız sağlığı risk altındadır. Sigara içimi ağız, gırtlak ve yemek borusu kanserinin görülme ihtimalini artırır. Ağız kanserinin tedavisi teşhis konulduktan sonra, uzmanlardan oluşan bir ekip her bir hastanın ihtiyaçlarına uygun tedavi planını geliştirir. Genellikle bu tedaviler ameliyatla sonuçlanır ve ardından radyasyon ve kemoterapi uygulanır.” dedi.

Etiketler : kanser, doktor, sigara,
YORUMLAR Yorum Yazın
Yorum Yazın Kapat
 
 
İsim :
 
 
 
 
 

En Son Haberler