- Erzurum’da kıskançlık dehşeti: 2 ölü
- Erzurum'da 6 köy virüs nedeniyle karantinaya alındı
- Erzurum'a şehit ateşi düştü
- Karasu'dan kara haber geldi
- Elazığ'da deprem: Çok sayıda ölü ve yaralı var...
- Dadaş'ın yeni rakibi Trabzon oldu...
- İranlı kadının makatından uyuşturucuyu çıktı
- Sayısal Loto Erzurum'a çıktı!
- Suriye'den Erzurum'a acı haber geldi
- Erzurum'da 3 kişi sobadan zehirlendi
56 yılda 10 binin üzerinde kız halı dokumayı öğrendi
Anasayfa'ya Dön | ||
Tüm KÜLTÜR-SANAT Haberleri | 17.10.2018 15:18:00 |
Sinan AYDIN'ın haberi...
RADARHABER / ERZURUM
56 yıl önce Atatürk Üniversitesi bünyesinde kurulan Halıcılık Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi, bugüne kadar binlerce kursiyer yetiştirerek dokuma sanatını gelecek nesillere taşıdı. 17 Nisan 1962 yılında 22 tezgâhlı küçük bir atölye şeklinde kurulan Atatürk Üniversitesi Halıcılık Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi, daha sonra çıkarılan 14.03.1972 tarih ve 1573 sayılı yasa ile “Enstitü” haline dönüştürülerek, el sanatları alanında araştırma, yetiştirme ve özellikle köye yönelmiş yayım hizmetleri yapmakla görevlendirildi. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunun yürürlüğe girmesi ve bu konuda Enstitülerin “Akademik Organlar” olarak tanımlanması üzerine, kuruluşun statüsünün ne şekilde devam edeceği hususu Yükseköğretim Kurulu Başkanlığından sorulmuş ve alınan görüşler doğrultusunda Üniversite Yönetim Kurulunun 13.11.1985/18–119-b sayılı kararları ile “Halıcılık Eğitim Merkezi” adı altında Rektörlüğe bağlı olarak faaliyetlerini sürdürmesine karar verilmiş. Erzurum´da dikkat çekecek derecede geleneksel dokumaların yapıldığı, hatta bazı dokuma türlerinin kompozisyonlarıyla birlikte korunduğu bir okul, Halıcılık Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi.
HALI KÜLTÜRÜ YAŞATILIYOR
Atatürk Üniversitesi kapsamında halı dokuma eğitimi veren birimde, halı sanatını korumakla birlikte halı kültürü de yaşatılıyor. İş-Kur aracılığı ile açılan kurslarla da, dar gelirli ailelere, özellikle kadınlara ve genç kızlara istihdam alanı oluşturuluyor. Dokunan halıların pazarlanması yapıldıktan sonra halının maliyeti kurtarılıp geriye kalan miktar tamamıyla dokuyucuya veriliyor. Bu şekilde hanelere bir gelir kapısı da sağlanmış oluyor bu merkez aracılığı ile. Herhangi bir kar getirici kurum olmayan A.Ü Halıcılık Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi, ticarethane değil, bir okul. Tamamen istihdam oluşturarak ülke ve bölge ekonomisine katkı sağlamak amacını güden merkez, bu kapsamda istihdam oluşturuyor. Dar gelirli insanların ekonomilerine katkıda bulunan merkez, diğer taraftan da halı sanatını yaşatmış oluyor.
HEREKE HALILAR DOKUNARAK GELECEK NESİLLERE AKTARILIYOR
Atatürk Üniversitesi Halıcılık Eğitim Merkezi Müdürlüğü, 1962 yılından beri Türk halı sanatını geliştirmek ve kökeni Osmanlı saray halılarına dayanan ve günümüzde neredeyse hiç dokunmayan unutulma noktasına gelen Hereke halıları olarak bilinen dokumaları, büyük bir titizlikle ve kalifiyeli personeli ile 60x60 kalitede Hereke halı dokuması yapıyor. Merkezde sürdürülen uygulamalı eğitim çalışmaları ile birlikte üretimde yapılmakta. Elde edilen ürünler, Atatürk Üniversitesi Halıcılık Eğitim Merkezi Müdürlüğü tarafından pazarlanarak satılmakta. Satılan halı dokumaları eğitim ve uygulamaya katılan dar gelirli bu öğrencilere maddi kazanç sağlayarak ailelerine katkı sağlamaktadır. Araştırma merkezinin faaliyetleri kapsamında, eğitime katılan öğrenci kursiyerler, 14-30 yaş aralığındaki genç kızları zanaat sahibi yapmak ve halı sanatını geliştirip zenginleştirerek kurum ve kuruluşlarla da işbirliği yapıp Türk halıcılığına öncülük etmektedir.
10 BİNİN ÜZERİNDE GENÇ KIZA HALI DOKUMA SANATI ÖĞRETİLDİ
Merkez Müdürlüğü yetkililerinden edinilen bilgiye göre; Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi´nde bugüne kadar yetişen genç kız sayısı on bini aştı. Kurslarda yetişerek halı dokuma ustası olan bayan kursiyerler, kendi el emeklerini ve hünerlerini sergileyerek maddi kazancın yanında mutluluk ve haz duyuyorlar. Eğitim merkezini yaşatmak için çeşitli projeler üretilerek (SODES, İŞKUR ve Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Projeleri) istihdam edilen kurs öğrencilerine fayda sağlanıyor. Dokunan halılar merkezin internet sayfasında, ulusal ve uluslararası platformlarda sergileniyor. Halı katalogları arasında; klasik halılar, manzara halıları, portre halılar ve seccade halıları mevcut. Burada dokunan halılar, 60*60 kalite denilen santimetre kareye 36 düğüm gelecek şekilde tasarlanıyor. İplik olarak da üç buçuk numara iplik tercih ediliyor.
En Son Haberler
- Erzurum Gastronomi'de öncü iller arasına girdi Erzurum, son 1 yılda bir çok ürününe coğrafi işaret belgesi alarak patentleştirdi.
- Halk Oyunları Ekibi bölge grup birincisi oldu Büyükşehir Halk Oyunları Ekibi, kentte yapılan grup müsabakalarında birinci oldu.
- Türkiye Kültür Yolu Festivalleri başlıyor Kapadokya Balon ve Kültür Yolu Festivali 5-13 Ağustos’ta Nevşehir’de
- Murat Küçükuğurlu Erzurum Vakıflarını yazdı Prof. Dr. Murat Küçükuğurlu, son çalışmasında Erzurum Vakıfları’nı ele aldı.
- Depremzede öğrenciler için sinema etkinliği Kentte misafir edilen depremzede öğrenciler “Umudunu Kaybetme” filminde buluştu.
- Erzurum’da tiyatro sezonu açılıyor Şehir Tiyatrosu, Dede Korkut Söylencesi oyunu ile yeni sezon için perdelerini açıyor.
- ‘İman Ayetleri Hat Sergisi’ Erzurum’da açıldı ‘İman Ayetleri Hat Sergisi’ Erzurum’da sanatseverlerle buluştu...
- Aziziye Belediyesi şiire doyuracak Aziziye Belediyesi, dev kültür organizasyonlarına bir yenisini daha ekliyor.
- Kocaeli’de Erzurum tanıtım günleri başlıyor ‘Palandöken’den Kartepe’ye Erzurum Tanıtım Günleri’ 24-29 Mayıs tarihleri arasında gerçekleştirilecek.
- Büyükşehir'den kentin kültür hayatına katkı Büyükşehir kentin kültür hayatına katkı sunmaya devam ediyor