SON DAKİKA
- Erzurum’da kıskançlık dehşeti: 2 ölü
- Erzurum'da 6 köy virüs nedeniyle karantinaya alındı
- Erzurum'a şehit ateşi düştü
- Karasu'dan kara haber geldi
- Elazığ'da deprem: Çok sayıda ölü ve yaralı var...
- Dadaş'ın yeni rakibi Trabzon oldu...
- İranlı kadının makatından uyuşturucuyu çıktı
- Sayısal Loto Erzurum'a çıktı!
- Suriye'den Erzurum'a acı haber geldi
- Erzurum'da 3 kişi sobadan zehirlendi
Erzurum tabyası da Kars tabyası gibi olmalı!
Anasayfa'ya Dön | ||
Tüm KÜLTÜR-SANAT Haberleri | 10.10.2020 14:43:00 |
Erzurum Aziziye tabyası ile Kars tabyası, yapısal olarak birbirne çok benziyor. Ancak...
Sinan AYDIN'ın haberi...
RADARHABER / ERZURUM
Tabya, Arapça Ta`biye sözcüğünden türemiş ve stratejik öneme sahip bir yeri korumak maksadıyla askerîn geçici olarak barınması ve savaşması için yapılmış yer veya bina anlamlarına gelmektedir. Tabya; Stratejik önem arz eden bir bölgenin, yerin, yolun veya şehrin güvenliğini ve savunmasını sağlamak üzere genellikle bölgenin hakim bir tepesine veya dağ yamacına yapılmış askeri tesislerdir. Amacı; düşmanı, ileri savunma hattı oluşturarak engellemektir. Şehirlerin ileri karakolu vazifesindedir. Tabyalar yapı itibariyle mimari kaygılardan bağımsız olarak sadece sağlamlık ve güvenlik esas alınarak inşa edilmişlerdir. Ana binası ve ulaşım yolları genellikle toprak setlerle koruma altına alınmıştır. Yapıldıkları yerin durumuna göre planlandıklarından dolayı birbirlerine benzememekle birlikte genel olarak şekillerine istinaden yıldız tabya, toprak tabya, hilal tabya, yay tabya şeklinde sınıflandırılmışlardır. Tabyaların tarihi incelendiğinde, 11.yy dan sonra kullanıldığını görmekteyiz.Osmanlı Devletinde ise özellikle 19.yy da başta Ruslarla olan yoğun mücadelelerde ateşli silahlar ve topların yoğun olarak kullanılmaları neticesinde geleneksel kale savunma tekniklerinin yetersiz kalması üzerine şehir ve bölgelerin savunmasını uzaktan yapabilmek üzere doğuda Erzurum,Kars batıda Gelibolu ve Edirne civarına çok sayıda tabya yapıldığını görmekteyiz.
ERZURUM TABYASI DA KARS TABYASI GİBİ OLMALI
Erzurum Aziziye tabyası ile Kars tabyası, yapısal olarak birbirne çok benziyor. Ancak Kars tabyası ile Erzurum Aziziye tabyası arasında bakım ve restorasyon anlamında çok fark var. Kars tabyasınin içerisi, yerli ve yabancı turistlerin gezi ve incelemelerde bulunmaları için çok modern bir şekilde dizayn edilip, bir bölümü müzeye dönüştürülmüş. Erzurum Azizye tabyası ise tam aksine sadece çevre düzenlemesi yapılıp kaderine terkedilmiş.Kars tabyası dönemin tarihini yeniden canlandıran müzelik görüntüler ile dizayn edilmiş, Erzurum tabyası ise o günlerdeki görüntüsü ile duruyor. Erzurumlular, Vali Okay Memiş'in Aziziye tabyalarına da el atmasını, tabyaların aynı Kars tabyalarında olduğu gibi elden geçirilerek yerli ve yabancı turistşerin ilgisini çekecek tarihi bir alana dönüştürülmvsini istiyorlar.
ERZURUM AZİZİYE TABYASI
Erzurum-Kars karayolunun geçtiği Hamamderesini kontrol altında tutmak için 1867-1872 yıllan arasında Sultan Abdülaziz tarafından Karskapı’nın kuzeyinde bulunan Topdağı’nın güney ucunda, 2068 metre yükseklikte konumlandırılan 1 Numaralı Aziziye Tabyası'nın günümüze ancak çok az bir kısmı sağlam olarak ulaşabilmiştir. Güneyden kuzeye yan yana üç tane olan Aziziye Tabyaları “C” şeklinde bir planla konumlandırılmışlardır. 1877 – 1878 Osmanlı – Rus Savaşı’nda (93 Harbi) kahramanca çarpışmalara sahne olmuştur. Deveboynu’nda düşmana yenilen Osmanlı Kuvvetleri geri çekilmeye başlayınca Rus Ordusu, Erzurum’u kuşatma hazırlıklarına başladı. Şehrin çarpışmasız teslim edilmesi önerisi kabul edilmeyen Ruslar, Topdağı tarafından Aziziye Tabyaları’na doğru yoğun topçu atışıyla saldırıya geçti. Saldırı neticesinde 2 ve 3 numaralı Aziziye tabyaları Rusların eline geçti.1 Nolu Aziziye Tabyası Komutanı Yarbay Bahri Bey’in üstün cesareti ve askeri bilgisi sayesinde Ruslara teslim olmaz. Rusların tabyaları işgal ettiğini öğrenen,Nene Hatun’un da arasında bulunduğu Erzurum Halkı Osmanlı askerlerinin yardımına koştu ve Göğüs göğüse kanlı çarpışmalardan sonra Rus Ordusu bozularak tabyalardan geri çekilmek zorunda kaldı.
KARS TABYASI
Osmanlı Padişahı III. Murad'ın emriyle Kars'a 100 bin kişilik ordusuyla gelen Lala Mustafa Paşa 1579 tarihinde şehre yapılan İran saldırılarını durdurarak eyalet merkezi haline getirilen Kars'ta yeni bir imar çalışması başlatmıştır. Bu imar çalışmaları sırasında yıkılan Kars kalesi yeniden yapılmış, kale ile birlikte 9 cami, 1 taş köprü, Beylerbeyi sarayı ile birlikte Kars kalesinin batısında şimdiki Sukapı mahallesi ile Çakmak kışlanın birleştiği yerde TEMUR PAŞA tabyasını yaptırmıştır. Kars'ın ilk tabyası olarak bilinen kule ve savunma mevzilerinden oluşan bu tabya şehri güneyden ve batıdan gelebilecek İran saldırılarına karşı 17. yüzyıl sonuna kadar savunmuştur. Osmanlı İmparatorluğunun 1699 tarihinde imzaladığı Karlofça Antlaşmasından sonra devletin doğu sınırlarında yeni savunma sistemleri oluşturmak amacıyla 1734 tarihinden başlayarak şehri doğudan Ruslara karşı, güneyden İran'a karşı savunacak tahkimatlar ( Tabyalar ) oluşturulmaya başlanmış ve 19. yüzyıl sonuna kadar bu çalışmalar devam etmiştir. 1734-1878 tarihleri arasında 154 yıl boyunca Kars şehrini düşman saldırılarından korumak amacıyla toplam 46 adet tabya yaptırılmış, bu tabyalar özellikle Rus saldırılarına karşı devletin doğu sınırlarının korunmasını sağlamıştır. Başbakanlık Osmanlı arşivleri Askeriyye 13221 no'lu belge 1739 tarihinde Kars Kalesinin savunulması amacıyla şehirde 3 tabyanın yaptırılması için 15 bin Kuruş tutarındaki tahsisatın Erzurum Beylerbeyliğine gönderilmesi, Kars tabyaların devlet eliyle yaptırıldığını gösterdiği gibi bu belge aynı zamanda şehirdeki tabyaların bu tarihten itibaren inşa edilmeye başlandığını da göstermektedir. 1734 yılında İran Şahı II. Tahmasb döneminde İran orduları tarafından Kars'a yapılan saldırılar 18. yüzyıl boyunca devam etmiş, daha sonra 1806-1828-1855 ve 1877 Rus saldırılarını karşılamak için Padişah III. Selim ve Sultan Abdülaziz dönemlerinde şehri savunmak için yoğun bir tabya yapımına girişilmiştir. Yapılması ve savunma hatları Kars şehrinin coğrafi yapısına göre oluşturulan ve 1734-1878 tarihleri arasında yaptırılan 46 adet tabyadan 24 tanesi ya tamamen tahrip olmuş ya da sadece savunma mevzileri günümüze kadar ulaşabilmiştir. Diğer 12 tabya ise halen askeri denetim altında bulunmaktadır. Geriye kalan 10 adet tabyadan 5 tanesi önemli ölçüde zarar görmüş, 5 tabya ise günümüze kadar sağlam bir şekilde ulaşmıştır. Karadağ Tabya, Arap Tabya, Kanlı Tabya, Kerim Paşa Tabya ve Süvari Tabya isimleri ile bilinen bu tabyalar yapılacak onarım ve restorasyon çalışmalarından sonra turizme açılabilecek tabyalardır.
En Son Haberler
- Erzurum Gastronomi'de öncü iller arasına girdi Erzurum, son 1 yılda bir çok ürününe coğrafi işaret belgesi alarak patentleştirdi.
- Halk Oyunları Ekibi bölge grup birincisi oldu Büyükşehir Halk Oyunları Ekibi, kentte yapılan grup müsabakalarında birinci oldu.
- Türkiye Kültür Yolu Festivalleri başlıyor Kapadokya Balon ve Kültür Yolu Festivali 5-13 Ağustos’ta Nevşehir’de
- Murat Küçükuğurlu Erzurum Vakıflarını yazdı Prof. Dr. Murat Küçükuğurlu, son çalışmasında Erzurum Vakıfları’nı ele aldı.
- Depremzede öğrenciler için sinema etkinliği Kentte misafir edilen depremzede öğrenciler “Umudunu Kaybetme” filminde buluştu.
- Erzurum’da tiyatro sezonu açılıyor Şehir Tiyatrosu, Dede Korkut Söylencesi oyunu ile yeni sezon için perdelerini açıyor.
- ‘İman Ayetleri Hat Sergisi’ Erzurum’da açıldı ‘İman Ayetleri Hat Sergisi’ Erzurum’da sanatseverlerle buluştu...
- Aziziye Belediyesi şiire doyuracak Aziziye Belediyesi, dev kültür organizasyonlarına bir yenisini daha ekliyor.
- Kocaeli’de Erzurum tanıtım günleri başlıyor ‘Palandöken’den Kartepe’ye Erzurum Tanıtım Günleri’ 24-29 Mayıs tarihleri arasında gerçekleştirilecek.
- Büyükşehir'den kentin kültür hayatına katkı Büyükşehir kentin kültür hayatına katkı sunmaya devam ediyor