SON DAKİKA
- Erzurum’da kıskançlık dehşeti: 2 ölü
- Erzurum'da 6 köy virüs nedeniyle karantinaya alındı
- Erzurum'a şehit ateşi düştü
- Karasu'dan kara haber geldi
- Elazığ'da deprem: Çok sayıda ölü ve yaralı var...
- Dadaş'ın yeni rakibi Trabzon oldu...
- İranlı kadının makatından uyuşturucuyu çıktı
- Sayısal Loto Erzurum'a çıktı!
- Suriye'den Erzurum'a acı haber geldi
- Erzurum'da 3 kişi sobadan zehirlendi
Murat Küçükuğurlu Erzurum Vakıflarını yazdı
Anasayfa'ya Dön | ||
Tüm KÜLTÜR-SANAT Haberleri | 28.04.2023 22:57:00 |
RADARHABER / ERZURUM
Erzurum Şehir Arşivi’nin kurucusu olan ve başta Erzurum, Trabzon ve Bayburt olmak üzere, farklı konularda çok sayıda kitap ve makale yazan Prof. Dr. Murat Küçükuğurlu, son çalışmasında Erzurum Vakıfları’nı ele aldı. Erzurum Teknik Üniversitesi (ETÜ) Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Murat Küçükuğurlu’nun 29. Kitabı Erzurum Vakıfları oldu. Kitabıyla ilgili değerlendirmesinde Erzurum’un bir vakıf şehri olduğuna vurgu yapan Prof. Dr. Murat Küçükuğurlu, “Osmanlılar döneminde Erzurum’da varlığını tespit ettiğimiz 109 cami ve mescit, 62 medrese, 17 kütüphane ve daha pek çok eserin önemli bir kısmı çeşitli vakıflar tarafından yaptırılmıştır. Erzurum vakıfları, ekonomiden sosyal hayata kadar hemen her alanda varlık göstermiştir. İncelediğimiz vakıflar arasında kadın vakıfları, sosyal yardım vakıfları, para vakıfları, Haremeyn vakıfları ve daha pek çok vakıf türü vardır.” dedi.
Vakıfların diğer kadim şehirlerde olduğu gibi Erzurum’da da köklü bir geçmişe sahip olduğunu belirten Küçükuğurlu, “Biz bu kitabımızda, hayatın her alanında karışımıza çıkan Erzurum Vakıflarını ele aldık. Kitapta, Osmanlı Devleti’nin son dönemlerinde şehir merkezinde varlığını tespit ettiğimiz 170 civarındaki vakfı inceledik. Kitabı hazırlarken referans aldığımız temel kaynak, Osmanlı Arşivi’nde elde ettiğimiz Mustafa Hayâlî Defteri’dir. Mustafa Hayali, 1840’larda Erzurum Vakıflar Bölge Müdürü olarak görev yapan kıymetli bir şahsiyettir. Kendisi 1843 yılında Erzurum şehrindeki tüm vakıfların içeren kapsamlı bir defter hazırlamıştır. Bu defterde her bir vakfın kuruluş tarihi, kurucusu, 1843’teki mütevellisi ve en önemlisi de gelir ve giderleri yazılmıştır. Vakıfların gelir ve giderleri ayrıntılı tablolar halinde verilmiştir. Bu tablolardaki gelir kısmı, o dönemde şehrin ekonomik durumu, çarşı pazarları, vakıf dükkanları, bunların kira gelirleri ve kiracıları hakkında önemli bilgiler vermektedir. Gider kısmı da aynı şekilde çok kıymetli bilgiler içerir. Örneğin 1843 yılı itibarıyla imam, müezzin, su ustası, inşaat ustası gibi çalışanların ücretleri, inşaat malzemeleri, kurbanlık hayvanlar ve daha pek çok ürünün fiyatları ve benzeri pek çok detay hakkında bilgi vardır.” şeklinde konuştu.
En Son Haberler
- Erzurum Gastronomi'de öncü iller arasına girdi Erzurum, son 1 yılda bir çok ürününe coğrafi işaret belgesi alarak patentleştirdi.
- Halk Oyunları Ekibi bölge grup birincisi oldu Büyükşehir Halk Oyunları Ekibi, kentte yapılan grup müsabakalarında birinci oldu.
- Türkiye Kültür Yolu Festivalleri başlıyor Kapadokya Balon ve Kültür Yolu Festivali 5-13 Ağustos’ta Nevşehir’de
- Depremzede öğrenciler için sinema etkinliği Kentte misafir edilen depremzede öğrenciler “Umudunu Kaybetme” filminde buluştu.
- Erzurum’da tiyatro sezonu açılıyor Şehir Tiyatrosu, Dede Korkut Söylencesi oyunu ile yeni sezon için perdelerini açıyor.
- ‘İman Ayetleri Hat Sergisi’ Erzurum’da açıldı ‘İman Ayetleri Hat Sergisi’ Erzurum’da sanatseverlerle buluştu...
- Aziziye Belediyesi şiire doyuracak Aziziye Belediyesi, dev kültür organizasyonlarına bir yenisini daha ekliyor.
- Kocaeli’de Erzurum tanıtım günleri başlıyor ‘Palandöken’den Kartepe’ye Erzurum Tanıtım Günleri’ 24-29 Mayıs tarihleri arasında gerçekleştirilecek.
- Büyükşehir'den kentin kültür hayatına katkı Büyükşehir kentin kültür hayatına katkı sunmaya devam ediyor
- Halk oyunlarında şampiyonlar belli oldu Kulüpler arası Halk Oyunları İl Birinciliği Yarışmasında şampiyon ekipler belli oldu.