- Erzurum’da kıskançlık dehşeti: 2 ölü
- Erzurum'da 6 köy virüs nedeniyle karantinaya alındı
- Erzurum'a şehit ateşi düştü
- Karasu'dan kara haber geldi
- Elazığ'da deprem: Çok sayıda ölü ve yaralı var...
- Dadaş'ın yeni rakibi Trabzon oldu...
- İranlı kadının makatından uyuşturucuyu çıktı
- Sayısal Loto Erzurum'a çıktı!
- Suriye'den Erzurum'a acı haber geldi
- Erzurum'da 3 kişi sobadan zehirlendi
Besicilere kötü haber !
Anasayfa'ya Dön | ||
Tüm ERZURUM Haberleri | 25.06.2013 12:32:00 |
RADARHABER / ERZURUM
Şap hastalığına neden olan virüsün genetik değişime uğraması ve yoğun aşılama çalışmalarına rağmen yayılmayı önleyici tedbirlere yeterince dikkat edilmemesi konusunda uyarılarda bulunan Erzurum Bölge Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Fikret Çelebi, satın alınmak istenen hayvanların muhakkak sağlık kontrolünden geçirilmesi gerektiğini söyledi.
Erzurum Bölge Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Fikret Çelebi Çelebi, sıcakların gelmesiyle birlikte şap hastalığının yayıldığını ifade ederken hayvanları satın alırken mutlaka sağlık kontrolünden geçirilmesi gerektiğini söyledi. Çelebi, “Tarım ve Köy işleri Bakanlığı'nın bir an önce tedbir alarak, acilen yeni bir aşı bulup, bu hastalıkla mücadele etmesi gerekiyor. Şap hastalığı insanlar için tehlike oluşturmuyor, ancak hayvanlarda hızla yayılıyor ve ani ölümlere neden olabiliyor. Hayvanların verimlerini düşüren hastalık, canlı hayvan ve hayvansal ürün ticaretini olumsuz yönde etkileyen, büyük ekonomik kayıplara neden olan, çok bulaşıcı viral bir hastalık olarak biliniyor. Büyükbaş ve küçükbaş hayvanlara şap aşısı periyodik olarak uygulanmalı. Veteriner Sağlık Raporu veya Menşe Şahadetnamesi olmayan küpesiz ve pasaportu bulunmayan hayvanlar satın alınmamalı. Yeni alınan hayvanlara şap aşısı yapılıp yapılmadığına dikkat edilmeli. Yeni alınan hayvanlara diğer hayvanlardan ayrı bir yerde 20 gün karantina uygulanmalı. Pazarda satılacak veya başka bir yere nakil edilecek hayvanlara en az 15-20 gün önceden şap aşısı yapılmalı. Ahır girişlerinde gerekli olan paspas veya giriş havuzlarında devamlı olarak sodyum karbonat, bakır sülfat, sitrik asit gibi dezenfektan maddeler bulundurulmalıdır. Ahırlara hayvan bakıcılarından başkaları sokulmamalı ve hayvan bakıcılarının özel elbise ve ayakkabı ile ahıra girmeleri sağlanmalı, bakıcılar diğer ahırlardan uzak tutulması gerekir. Sağımdan önce ellerin ve sağımda kullanılacak malzemelerin temizliğine dikkat edilmeli, hasta ve hastalıktan şüpheli hayvanlarla temas edenlerin, bu hayvanlara ait eşya, malzeme ve naklinde kullanılan vasıtaların dezenfeksiyonunun yapılması lazım. Hasta ve hastalıktan şüpheli hayvanlar derhal ayrı bir yere alınarak Tarım İl Müdürlüklerine haber verilmelidir.” Dedi.
En Son Haberler
- Dadaşlar İstanbul'da buluşuyor 17-20 Ekim tarihleri arasında yapılacak ‘Erzurum Kültür Buluşması’ etkinliğinin ön tanıtımı yapıldı.
- Elmalı bu kez tiyatroculara maddi destek verdi Yardımseverliği ile Dadaşların gönlünde taht kuran Ebubekir Elmalı, tiyatrocuları da unutmadı.
- Erzurum’da 271 işletmeye denetim yapıldı Erzurum'da özellikle gıda işletmelerine yönelik denetimler kesintisiz olarak devam ediyor.
- Elmalı'dan öğrencilere ulaşım desteği Erzurumlu ünlü Hukukçu Ebubekir Elmalı, 1225 öğrenciye aylık 600 TL ulaşım desteği sağlayacak.
- “Bu Bayram Beni Sen Giydir” projesi yüz güldürdü ETÜ “Bu Bayram Beni Sen Giydir” projesiyle çocukların yüzünü güldürdü
- Erzurumlu Aşık Ruhani' hayatını kaybetti “Yola Bakın Belki Gelen Babamdır” gibi yüzlerce esere imza atmıştı
- Erzurum 'En Yaşanabilir Şehirler' listesinde 39'uncu sırada Türkiye'nin En Yaşanabilir Şehirleri açıklandı! Erzurum listede 39'uncu sırada...
- Erzurum'da 1072 Saltuklu Millet Bahçesi açıldı Yakutiye Belediyesi tarafından yapılan 1072 Saltuklu Millet Bahçesi’nin açılışı törenle yapıldı.
- Dadaş yurt dışına göçüyor 2022 verilerine göre 20022 yılında Erzurum ülke dışından bin 383 kişilik göç aldı.
- Büyükşehir ilçelerin altyapısını yeniliyor ESKİ ekipleri, ilçe ve mahallerinde ek içme suyu hattı çalışmaları tamamlandı.