Kıştan sonra kuş turizmi

Anasayfa'ya Dön 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Tüm ERZURUM Haberleri 06.12.2014 17:00:00
Erzurum, kış turizminden sonra kuş turizminde de söz sahibi olmak istiyor.
Kıştan sonra kuş turizmi

Onur SAĞSÖZ'ün haberi...

RADARHABER / ERZURUM

Göçmen kuşların geçiş güzergâhındaki Erzurum, kış turizminden sonra kuş turizminde de söz sahibi olmak istiyor. Bu yıl bini aşkın turist göçmen kuşları gözlemlemek için kente geldi. 

Turizm firmaları yetkilileri bu yıl sadece göçmen kuşları gözlemlemek ve fotoğraflamak için bini aşkın yerli ve yabancı turistin Erzurum’a geldiğini bildirdi. Erzurum’da Bakü-Tiflis-Ceyhan Boru Hattı Çevresel Yatırım Programı kapsamında Kuş Araştırmaları Derneği tarafından kentin bataklık bölgelerindeki kuş popülasyonu uydu görüntüleri ve nokta sayım tekniğiyle belirlenmiş ve iki yıl süren araştırmalar sonucunda kent ve çevresinde 52 farklı kuş türü tespit edilmişti.

 

KARASU'DA KAMP KURUYORLAR

Bakü- Tiflis- Ceyhan Boru Hattı üzerindeki Erzurum bataklıklarında sulak alan koruma bölgelerini ve kuş türlerinin tespiti için 'Erzurum bataklıkları koruma bölgeleri belirlenmesi' projesi yapılmıştı. Araştırmayı gerçekleştiren Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Biyoloji Bölümü Öğretim Üyelerinden Doç. Dr. Can Bilgin ve Veteriner Hekim Süleyman Ekşioğlu, iki yıl içinde belirli aylarda Erzurum'un 3 kilometre kuzeyindeki Fırat nehrinin kolu olan Karasu çevresinde bulunan bataklıkları Meteoroloji uydularından takip etti. Ayrıca bölgedeki 16 sabit noktada teleskop ve dürbünle 'nokta sayımı' yapan araştırmacılar, 52 farklı kuş türü tespit etti. Kuş türlerinden 28'inin AB (Avrupa Birliği) tarafından korumaya alındığı, 52 kuştan 34'ünün Erzurum'daki bataklıklarda ürediği saptandı.

 

“KEŞKE KURTULMASAYDI”

Turna, Ak Kanatlı Sumru ve Angıt gibi özel kuş türlerin Erzurum'un önemini artırdığına işaret eden Veteriner Hekim Süleyman Ekşioğlu, "1950'li yıllarda çok değişik kuş türlerini barındıran Erzurum bataklıkları, zamanla kurutulmuş. Oysa bataklıkların koruma altına alınması gerekirdi. Doğal sulak alanların zaman içindeki kaybı göçmen kuşların bölgede besin bulabilme olasılıklarını azaltmış. Ama buna rağmen yine de çok ciddi bir potansiyel var. Özellikle ilkbahar döneminde sayıları 3 bine yaklaşan Ak Kanatlı Sumru ve turnaları gözlemledik. Bölge o kadar avantajlı ki, en basitinden çok fazla avcı tehtidi yok. Alınabilecek birkaç önlem ile bu bölgeyi çok kısa sürede bir kuş cennetine dönüştürür. Çünkü Dadaşlar diyarında müthiş bir potansiyeli var " diye konuştu.

 

BÜYÜK POTANSİYEL VAR

Turizm firmaları yetkilileri gizli bir kuş cenneti olan Erzurum’un bu konuda yeteri kadar tanınmadığını belirterek, bu anlamda tanıtım yapılması gerektiğini kaydettiler. Kuş meraklıları ve gözlemcilerinin türleri görebilmek için binlerce dolar harcayabildiğini kaydeden yetkililer, “Kuş turizmi en az kış turizmi kadar önemli olabilir. Karasu ve çevresi bu anlamda muhteşem bir alan onlarca kuş türüne ev sahipliği yapan bölgeye gelen insanlar günlerce burada kamp yapıp para harcıyorlar. Bu da Erzurum’a ciddi bir girdi sağlıyor” dediler.

 

İŞTE ERZURUM'DA GÖRÜĞLEN KUŞ TÜRLERİ

Erzurum batıklıklarında görülen 52 kuş türünün ismi şöyle: "Gece Balıkçılı, Büyük Ak Balakçıl, Küçük Ak Balıkçıl, Gri Balıkçıl, Erguveni Balıkçıl, Leylek, Angıt, Yeşilbaş, Fiyu, Çamurcun, Çıkrıkçın, Kılkuyruk, Kaşıkgaga, Tepeli Pakta, Küçük Akbaba, Saz Delicesi, Çayır Delicesi, Kızıl Şahin, Kaya Kartalı, Delice Doğan, Kerkenez, Bıldırcın, Saztavuğu, Sakarmeke, Turna, Uzuncabak, Kılıçgaga, Kızkuşu, Doğüşkenkuş, Kızılbacak, Yeşil Düdükçün, Ak Kanatlı Sumru, Guguk, İbibik, Arıkuşu, Tarlakuşu, Kırlangıç, Sarı Kuyruksallayan, Sarı Başlı Kuyruksallayan, Çayır Taşkuşu, Kuyrukkakan, Karakulaklı Kuyrukkakan, Saksağan, Ekinkargası, Küçük Karga, Sığırcık, Alacasığırcık, Serçe, Ketenkuşu, Tarla Kirazkuşu, Karabaşlı Kirazkuşu, Kirazkuşu.” (Pusula)

 

Etiketler : Erzurum, turizm, kuş, potansiyel,
YORUMLAR Yorum Yazın
Yorum Yazın Kapat
 
 
İsim :
 
 
 
 
 

En Son Haberler