- Erzurum’da kıskançlık dehşeti: 2 ölü
- Erzurum'da 6 köy virüs nedeniyle karantinaya alındı
- Erzurum'a şehit ateşi düştü
- Karasu'dan kara haber geldi
- Elazığ'da deprem: Çok sayıda ölü ve yaralı var...
- Dadaş'ın yeni rakibi Trabzon oldu...
- İranlı kadının makatından uyuşturucuyu çıktı
- Sayısal Loto Erzurum'a çıktı!
- Suriye'den Erzurum'a acı haber geldi
- Erzurum'da 3 kişi sobadan zehirlendi
Oltu'daki gökkuşağı tepeleri altın değerinde
Anasayfa'ya Dön | ||
Tüm ERZURUM Haberleri | 31.01.2020 14:35:00 |
Sina AYDIN'ın haberi...
RADARHABER / ERZURUM
Erzurum'un Oltu ilçesinde bulunan ve gökkuşağı gibi rengarenk görüntüleriyle dikkati çeken tepeler, turizme kazandırılacak. Oluşumu 45 milyon yıl öncesine dayanan ve dünyada benzerinin Çin'de bulunduğu belirtilen Oltu'nun rengarenk tepeleri, ziyaretçilerine eşsiz güzellikler sunuyor. Atatürk Üniversitesi Oltu Yerbilimleri Fakültesinin bölge turizmine katkı sağlayacak hale getirilmesi için proje hazırladığı Gökkuşağı tepelerinin jeopark çalışması yapılacak. Tepelerin turizme kazandırılması ile bölgeye çok sayıda yerli ve yabancı turistin çekilmesi hedefleniyor.
"RENKLİ TEPELER 45 MİLYON YILDA OLUŞTU"
Atatürk Üniversitesi Oltu Yerbilimleri Fakültesi Dekan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Özgür Bilici, bölgenin Alp Himalaya kuşağında yer aldığını söyledi. Renkli tepelerin 45 milyon yıla yakın geçmişi olduğunun bilindiğini ifade eden Bilici, şöyle konuştu:
"Bu tepelerin iklim şartları ve özellikle milyonlarca yıl süren erozyon gibi etkenler sonunda bu hali aldığını bilmekteyiz. Tepelerin kırmızı rengi, bu rengi veren ana madde olan demir ve buna benzer minerallerin rüzgar ve erozyon ile birikmesi sonucu oluşmuştur. Oluşumla ilgili yer yer yeşil ve farklı renkler ihtiva eden renklerden de bahsetmek gerekir. Bunlar da yine içindeki farklı minerolojik bileşenlere dayandırılmaktadır." Özgür Bilici, renkli tepelerle ilgili çok fazla çalışma yapıldığını belirterek, bölgede buna benzer görüntülerin olduğunu anlattı. "Bu muhteşem görüntüyü turizme kazandırmak istiyoruz." diyen Bilici, "Bölgemizdeki bu ve buna benzer farklı oluşumların jeoturizme 'jeopark' adı altında kazandırılması amacıyla projemiz var. Burası jeoturizm açısından değerli, turist çekecek bölge haline gelecek. Jeolojik anlamda genç bir oluşum. Dünyada bu tepelerin benzeri olarak bilinen ve jeoturizme kazandırılmış oluşum, Çin sınırlarındaki Gökkuşağı Dağları'dır. Oltu'daki oluşumun oradan farkı ise daha genç oluşudur. Bu anlamda çalışmalar yapılıp, buranın jeoturizme kazandırılması kanaatindeyiz, umarım gerçekleştirebiliriz" şeklinde konuştu.
TÜRKİYE’NİN SAKLI CENNETİ GÖKKUŞAĞI TEPELERİ
Türkiye, gerek iklimi gerek doğası gerekse de tarihi ile tüm dünyadan turistlerin uğrak mekânları arasında ilk sırada yer alıyor. Birçok kültüre ev sahipliği yapmış Anadolu coğrafyasında halen keşfedilmemiş birçok güzellik bulunuyor. Erzurum’da bulunan Gökkuşağı Tepeleri de bunlardan birisi. Türkiye’nin Doğu Anadolu Bölgesi’nde bulunan Erzurum’un Oltu İlçesi’nde Gökkuşağı Tepeleri, ziyaretçilerini bekliyor. Kırmızı, kahverengi, sarı ve yeşilin birçok tonunu barındıran Erzurum Gökkuşağı tepeleri adeta bir gökkuşağını andırıyor. Erzurum’un Oltu İlçesi’nde bulunan bu tepe yerli ve yabancı turistler tarafından çok da bilinmeyen adeta saklı bir cennet. Yerel gezginler ve civar illerde oturan kişiler tarafından bilinen Gökkuşağı Tepeleri doğa tutkunlarının uğrak mekânları arasında yer almaya başladı. Gökkuşağı Tepeleri açık hava müzesi niteliğinde bir doğa harikası. Tepelerin farklı farklı renklerde olmasının sebebi ise toprakta bulunan demir oranının yüksekliği ve bu demirin oksitlenmesi.
Gökkuşağı Tepeleri her mevsim rengârenk olmasıyla bilinen ve keşfedilmemiş bir güzellik olarak Erzurum’da ziyaretçilerini bekliyor. Gökkuşağı Tepeleri doğaseverler tarafından ziyaret edilirken bölge halkı bu doğal renk paletinin tüm dünya tarafından bilinmesini ve tanıtılmasını istiyor. Görenlerin hayranlık duyduğu Gökkuşağı Tepeleri’ne bir jeoloji parkı yapılması da gündemde. Erzurum Atatürk Üniversitesi’ndeki birçok mühendis ve yer bilimcinin konu ile ilgili gerekli yerlerle görüşmelere başladığı da edinilen bilgiler arasında. Adeta bir renk paleti görünümünde olan Gökkuşağı Tepeleri çalışmalar tamamlandıktan sonra tüm dünya tarafından ziyarete açılacak ve bölgenin turizmini canlandıracağı düşünülüyor. Erzurum’un Oltu İlçesi’nde bulunan Gökkuşağı Tepeleri’nin tek benzeri ise Çin’de. Çin’in Gansu Eyaleti’nde bulunan Zhangye Danxia Milli Parkı’nda bulunan Gökkuşağı Dağları UNESCO tarafından Dünya Kültür Mirası olarak korunmaya alındı.
En Son Haberler
- Dadaşlar İstanbul'da buluşuyor 17-20 Ekim tarihleri arasında yapılacak ‘Erzurum Kültür Buluşması’ etkinliğinin ön tanıtımı yapıldı.
- Elmalı bu kez tiyatroculara maddi destek verdi Yardımseverliği ile Dadaşların gönlünde taht kuran Ebubekir Elmalı, tiyatrocuları da unutmadı.
- Erzurum’da 271 işletmeye denetim yapıldı Erzurum'da özellikle gıda işletmelerine yönelik denetimler kesintisiz olarak devam ediyor.
- Elmalı'dan öğrencilere ulaşım desteği Erzurumlu ünlü Hukukçu Ebubekir Elmalı, 1225 öğrenciye aylık 600 TL ulaşım desteği sağlayacak.
- “Bu Bayram Beni Sen Giydir” projesi yüz güldürdü ETÜ “Bu Bayram Beni Sen Giydir” projesiyle çocukların yüzünü güldürdü
- Erzurumlu Aşık Ruhani' hayatını kaybetti “Yola Bakın Belki Gelen Babamdır” gibi yüzlerce esere imza atmıştı
- Erzurum 'En Yaşanabilir Şehirler' listesinde 39'uncu sırada Türkiye'nin En Yaşanabilir Şehirleri açıklandı! Erzurum listede 39'uncu sırada...
- Erzurum'da 1072 Saltuklu Millet Bahçesi açıldı Yakutiye Belediyesi tarafından yapılan 1072 Saltuklu Millet Bahçesi’nin açılışı törenle yapıldı.
- Dadaş yurt dışına göçüyor 2022 verilerine göre 20022 yılında Erzurum ülke dışından bin 383 kişilik göç aldı.
- Büyükşehir ilçelerin altyapısını yeniliyor ESKİ ekipleri, ilçe ve mahallerinde ek içme suyu hattı çalışmaları tamamlandı.