SON DAKİKA 

- Erzurum’da kıskançlık dehşeti: 2 ölü
- Erzurum'da 6 köy virüs nedeniyle karantinaya alındı
- Erzurum'a şehit ateşi düştü
- Karasu'dan kara haber geldi
- Elazığ'da deprem: Çok sayıda ölü ve yaralı var...
- Dadaş'ın yeni rakibi Trabzon oldu...
- İranlı kadının makatından uyuşturucuyu çıktı
- Sayısal Loto Erzurum'a çıktı!
- Suriye'den Erzurum'a acı haber geldi
- Erzurum'da 3 kişi sobadan zehirlendi
Palandöken Barajı 228 milyon metre küp su depoluyor
![]() |
Anasayfa'ya Dön |
![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
Tüm ERZURUM Haberleri | 10.12.2020 20:45:00 |
400 bin nüfusu suya doyuran baraj, 228 milyon metre küp su depoluyor.

Sinan AYDIN'ın haberi
RADARHABER / ERZURUM
Erzurum şehrinin günümüzdeki su ihtiyacı ve bu ihtiyacın karşılanması amacıyla inşa edilmiş olan ve halk arasında Çat barajı olarak lanse edilen Palandöken barajı, şehir merkezinde 400 bine yaklın vatandaşın ihtiyacını karşılıyor. İçme ve sulama amaçlı olarak kullanılan Palandökn barajının, 49 metre yükseklikte olup, 228 milyon metre küp (m³) su depoladığı açıklandı. Şehrin içme suyu ihtiyacı, önceleri Erzurum Ovasındaki kuyulardan karşılanmaktaydı.
BARAJ İNŞATI 2001 YILINDA BİTİRİLDİ
Fakat kuyu sularında nitrat oranı artınca bu suların içilebilirliği azalmış ve şehrin su ihtiyacını karşılamak amacıyla 1994 yılında Palandöken barajı inşasına başlanmış ve 2001’de bitirilmiştir. Erzurum'da, Lezgi Deresi üzerinde, sulama ve içme suyu üretmek amacıyla 1994-2001 yılları arasında inşa edilen baraj, toprak gövde dolgu tipi bir barajdır. Gövde hacmi 500.000 m³ (metre küp), akarsu yatağından yüksekliği 49,00 metre, normal su kotunda göl hacmi 220,44 hm³, normal su kotunda göl alanı 50,50 km²'dir. Baraj 11.678 hektarlık bir alana sulama hizmeti veriliyor. Palandöken barajı sayesinde Erzurum şehrinin sadece günümüzdeki değil, çok uzun bir süre için su ihtiyacı karşılanabilecektir.
.jpg)
228 MİLYON METRE KÜP (M³) SU DEPOLUYOR
Baraj sularında suların kalitesi doğal olarak kaynak ve kuyu sularını tutmamaktadır. Bu nedenle, Palandöken barajı sularının içilmesi ve kalitesi tartışma konusu olmaya devam edecektir. Ancak su arıtma tesisleri devreye girdiği için suyun kalitesinin artmasına bağlı olarak bu tartışmalar da azalacaktır. Devlet Su İşleri Erzurum 8. Bölge Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada, Palandökn barajının 49 metre yükseklikte olduğu, 228 milyon metre küp (m³) su depoladığı bildirildi. Açıklamada, '' Baraj rezervuarındaki 4880 metre uzunluğundaki isale tüneli ile toplam 114.000 tarım arazisinin modern sulama sistemiyle sulanması hedeflenmektedir. Baraj ile Erzurum ilimize 70,30 milyon m³ içme suyu sağlanmaktadır''denildi. Erzurum'un uzun vadeli içme suyu problemini çözmek adına inşa edilen Palandöken Barajı ile şehrin 2045 yılına kadar olan su ihtiyacının karşılanması amaçlanıyor.
En Son Haberler
-
Büyükşehir’den Karayazı ve Karaçoban'da birlik sofrası Erzurum Büyükşehir Belediyesi’nin "Birlik Sofraları" programı devam ediyor.
-
Cemre Erzurum'da sadece bir kız ismidir! Erzurum'da cemre düştükten sonra kar yağışı ve tipi şiddetini artırınca, birçok farklı yorum yapıldı.
-
Erzurum nüfusu bir yılda 4 bin 988 kişi azaldı İl nüfusu 2023 yılına göre binde 0.6 oranındaki düşüşle 4 bin 988 kişi azalarak 745 bin 5’e indi.
-
Erzurum'da dondurucu soğuklar etkili oluyor Yılın ilk Erzurum'da günü dondurucu soğuklar etki oldu. Tekman, eksi 21.7 dereceyi gördü.
-
Dadaşlar İstanbul'da buluşuyor 17-20 Ekim tarihleri arasında yapılacak ‘Erzurum Kültür Buluşması’ etkinliğinin ön tanıtımı yapıldı.
-
Elmalı bu kez tiyatroculara maddi destek verdi Yardımseverliği ile Dadaşların gönlünde taht kuran Ebubekir Elmalı, tiyatrocuları da unutmadı.
-
Erzurum’da 271 işletmeye denetim yapıldı Erzurum'da özellikle gıda işletmelerine yönelik denetimler kesintisiz olarak devam ediyor.
-
Elmalı'dan öğrencilere ulaşım desteği Erzurumlu ünlü Hukukçu Ebubekir Elmalı, 1225 öğrenciye aylık 600 TL ulaşım desteği sağlayacak.
-
“Bu Bayram Beni Sen Giydir” projesi yüz güldürdü ETÜ “Bu Bayram Beni Sen Giydir” projesiyle çocukların yüzünü güldürdü
-
Erzurumlu Aşık Ruhani' hayatını kaybetti “Yola Bakın Belki Gelen Babamdır” gibi yüzlerce esere imza atmıştı