SON DAKİKA 

- Erzurum’da kıskançlık dehşeti: 2 ölü
- Erzurum'da 6 köy virüs nedeniyle karantinaya alındı
- Erzurum'a şehit ateşi düştü
- Karasu'dan kara haber geldi
- Elazığ'da deprem: Çok sayıda ölü ve yaralı var...
- Dadaş'ın yeni rakibi Trabzon oldu...
- İranlı kadının makatından uyuşturucuyu çıktı
- Sayısal Loto Erzurum'a çıktı!
- Suriye'den Erzurum'a acı haber geldi
- Erzurum'da 3 kişi sobadan zehirlendi
Şirvaz şelalesi keşfedilmeyi bekliyor!
![]() |
Anasayfa'ya Dön |
![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
Tüm ERZURUM Haberleri | 13.07.2020 21:46:00 |
Şenkaya İlçesinde bulunan Şirvaz Şelalesi'ni, çevre köylülerden başka bilen yok.

Sinan AYDIN'ın haberi...
RADARHABER / ERZURUM
Erzurum'un Şenkaya İlçesi'nde bulunan ve keşfedilmeyi bekleyen Şirvaz Şelalesi'ni, çevre köylülerden başka bilen yok. Şenkaya İlçesi’ne bağlı Bardız ile Kaynak Mahallesi yakınında bulunan Şirvaz Şelalesi, Atatürk Üniversitesi, Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü öğretim üyeleri Yard.Doç.Dr. Cemal Sevindi, Günay Kaya ve arkadaşları tarafından gündeme getirilmişti. Suyun 48 metreden düştüğü Tortum Şelalesi’nden sonra 37 metre yükseklikten suyun düştüğü ikinci şelale olan Şirvaz Şelalesi’nin yakın çevresindeki kayaların üzerinde M.Ö. 3- 5’nci Yüzyıl’a ait olduğu düşünülen tasvirler bulundu. Bunlarla birlikte, şelalenin yer aldığı vadide 48 kelebek, 69 kuş türü, Alpin-Subalpin ve İran-Turan flora unsuru 86 bitki türü kayıt altına alındı. Denizden 2 bin 400 metre yükseklikte bulunan şelaleden düşen suyun, 700 metre uzunluğundaki bir kanyonun içinden aktığına işaret eden Oltulu Doğa severlerden Edebiyat Öğretmeni Hakan Yeşilyurt, Çermik ve Göreşken yaylaları arasındaki Şirvaz Şelalesi’nin görenleri büyülediğini söyledi.
ŞİRVAZ ŞELALESİNİN TARİHÇESİ
Erzurum İli’ne bağlı Şenkaya İlçesi’nin Kaynak Köyü sınırları içerisinde yer alan Şirvaz Çağlayanı, Tortum şelalesinden sonra Erzurum İli’nde düzenli su düşüşüne sahip ikinci en yüksek eğim kırığıdır. Kafkasya Biyoçeşitlilik Sıcak Alanı’nda yer alan çağlayan sahasında yapılan detaylı çalışmalar, alanın kelebek, kuş, memeliler ve bitki türleri açısından son derece zengin potansiyele sahip olduğunu ortaya çıkarmıştır. Yakın çevresindeki kayaların üzerinde M.Ö. 3- 5’nci Yüzyıl’a ait olduğu düşünülen tasvirler bulundu. Bozulmamış doğasının yanı sıra çağlayan yakınlarında ilk kez tespiti yapılan tarih öncesi döneme ait kayaüstü resimleri ve yerleşme kalıntıları, Şirvaz Çağlayanı’nı ekoturizm açısından kıymetli hale getirmektedir.
En Son Haberler
-
Büyükşehir’den Karayazı ve Karaçoban'da birlik sofrası Erzurum Büyükşehir Belediyesi’nin "Birlik Sofraları" programı devam ediyor.
-
Cemre Erzurum'da sadece bir kız ismidir! Erzurum'da cemre düştükten sonra kar yağışı ve tipi şiddetini artırınca, birçok farklı yorum yapıldı.
-
Erzurum nüfusu bir yılda 4 bin 988 kişi azaldı İl nüfusu 2023 yılına göre binde 0.6 oranındaki düşüşle 4 bin 988 kişi azalarak 745 bin 5’e indi.
-
Erzurum'da dondurucu soğuklar etkili oluyor Yılın ilk Erzurum'da günü dondurucu soğuklar etki oldu. Tekman, eksi 21.7 dereceyi gördü.
-
Dadaşlar İstanbul'da buluşuyor 17-20 Ekim tarihleri arasında yapılacak ‘Erzurum Kültür Buluşması’ etkinliğinin ön tanıtımı yapıldı.
-
Elmalı bu kez tiyatroculara maddi destek verdi Yardımseverliği ile Dadaşların gönlünde taht kuran Ebubekir Elmalı, tiyatrocuları da unutmadı.
-
Erzurum’da 271 işletmeye denetim yapıldı Erzurum'da özellikle gıda işletmelerine yönelik denetimler kesintisiz olarak devam ediyor.
-
Elmalı'dan öğrencilere ulaşım desteği Erzurumlu ünlü Hukukçu Ebubekir Elmalı, 1225 öğrenciye aylık 600 TL ulaşım desteği sağlayacak.
-
“Bu Bayram Beni Sen Giydir” projesi yüz güldürdü ETÜ “Bu Bayram Beni Sen Giydir” projesiyle çocukların yüzünü güldürdü
-
Erzurumlu Aşık Ruhani' hayatını kaybetti “Yola Bakın Belki Gelen Babamdır” gibi yüzlerce esere imza atmıştı