SON DAKİKA
- Erzurum’da kıskançlık dehşeti: 2 ölü
- Erzurum'da 6 köy virüs nedeniyle karantinaya alındı
- Erzurum'a şehit ateşi düştü
- Karasu'dan kara haber geldi
- Elazığ'da deprem: Çok sayıda ölü ve yaralı var...
- Dadaş'ın yeni rakibi Trabzon oldu...
- İranlı kadının makatından uyuşturucuyu çıktı
- Sayısal Loto Erzurum'a çıktı!
- Suriye'den Erzurum'a acı haber geldi
- Erzurum'da 3 kişi sobadan zehirlendi
Su Ürünlerinde örnek çalışma!
Anasayfa'ya Dön | ||
Tüm ERZURUM Haberleri | 10.07.2013 14:11:00 |
RADARHABER / ERZURUM
Atatürk Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi öğretim üyelerinden Doç. Dr. Murat Arslan’ın liderliğinde yürütülen “Çoruh Havzası Alabalıklarında (Salmo trutta) Ebeveyn Özelliklerinin Yumurta ve Erken Yavru Dönemindeki Balıkları Nasıl Etkilediğinin Araştırılması” isimli TÜBİTAK projesi kapsamında Su Ürünleri Fakültesi, İç Su Balıkları Uygulama ve Araştırma Merkezinde üretilen kırmızı benekli alabalık yavruları, yumurta olarak geldikleri Çoruh Nehrinin kaynağı olan Yağlı Deresine salındı.
KANANSUZ AVLANMA BALIKLARI AZALTIYOR
Dr. Arslan, Türkiye tatlı sularının önemli bir gen kaynağı olan ve halk tarafından “gerçek alabalık” olarak vurgu yapılan kırmızı benekli alabalığın, tüm ülkede olduğu gibi Çoruh Havzasında da aşırı ve kanunsuz avlanma sebebiyle hızla azaldığını ve yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu belirtti.Mevcut proje kapsamında, Çoruh Havzasında yaşayan kırmızı benekli alabalığın üreme başarısındaki bireysel farklılıkları ortaya koyduklarını ve üremedeki olası problemlere, ebeveynlerden yavruya kadar uzanan embriyonik gelişim dönemi boyunca takip ettikleri fizyolojik parametrelerle cevap aradıklarını belirten Arslan, asıl hedeflerinin bu balığı kuluçkahane şartlarında üretip, daha sonra ebeveynlerinin yaşadığı sulara salmak ve yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olan stokları desteklemek olduğunun altını çizdi.
YÜZDE 95'E VARAN BAŞARI
Doğal sularda, ekolojik hasarlar ve doğal düşmanlar yüzünden yüz adet yumurtanın ancak 1-2 tanesinin hayatta kalabilir yavru haline gelebildiğini, ancak kuluçka şartlarında kendilerinin hayatta kalabilir yavru elde edilmesinde yüzde 95’lere varan bir başarı elde ettiklerini belirten Arslan, bu durumun doğal stokların korunması açısından ümit verici olduğunu söyledi.Atatürk Üniversitesi, Su Ürünleri Fakültesi olarak bölge sularında yaşayan alabalıkların kitlesel üretimi ve doğaya salınması için atılacak adımlara her türlü desteğe hazır olduklarını belirten Arslan, yeniden stoklama yapılan bu suların olta balıkçılığına açılabileceğini, bu sayede bölge halkına ekonomik bir gelir sağlayabileceğini ve bu konuda bir proje hazırlığında olduklarını belirtti.Arslan ayrıca, doğal stokların korunmasında kanunsuz avlanmaya karşı mücadelede yerel halka büyük görevler düştüğünü söyledi.
En Son Haberler
- Dadaşlar İstanbul'da buluşuyor 17-20 Ekim tarihleri arasında yapılacak ‘Erzurum Kültür Buluşması’ etkinliğinin ön tanıtımı yapıldı.
- Elmalı bu kez tiyatroculara maddi destek verdi Yardımseverliği ile Dadaşların gönlünde taht kuran Ebubekir Elmalı, tiyatrocuları da unutmadı.
- Erzurum’da 271 işletmeye denetim yapıldı Erzurum'da özellikle gıda işletmelerine yönelik denetimler kesintisiz olarak devam ediyor.
- Elmalı'dan öğrencilere ulaşım desteği Erzurumlu ünlü Hukukçu Ebubekir Elmalı, 1225 öğrenciye aylık 600 TL ulaşım desteği sağlayacak.
- “Bu Bayram Beni Sen Giydir” projesi yüz güldürdü ETÜ “Bu Bayram Beni Sen Giydir” projesiyle çocukların yüzünü güldürdü
- Erzurumlu Aşık Ruhani' hayatını kaybetti “Yola Bakın Belki Gelen Babamdır” gibi yüzlerce esere imza atmıştı
- Erzurum 'En Yaşanabilir Şehirler' listesinde 39'uncu sırada Türkiye'nin En Yaşanabilir Şehirleri açıklandı! Erzurum listede 39'uncu sırada...
- Erzurum'da 1072 Saltuklu Millet Bahçesi açıldı Yakutiye Belediyesi tarafından yapılan 1072 Saltuklu Millet Bahçesi’nin açılışı törenle yapıldı.
- Dadaş yurt dışına göçüyor 2022 verilerine göre 20022 yılında Erzurum ülke dışından bin 383 kişilik göç aldı.
- Büyükşehir ilçelerin altyapısını yeniliyor ESKİ ekipleri, ilçe ve mahallerinde ek içme suyu hattı çalışmaları tamamlandı.