RADARHABER / ERZURUM
Erzurum Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi Onkoloji servisindeki Tomoterapi ve Linac cihazları sayesinde kanser hastalarına nokta atışı tedavi uygulanıyor. Erzurum Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi Onkoloji Servisi’nde faaliyet veren Linac ve Tomoterapi cihazları kanser hastalarına umut ışığı oluyor. Tedavi süreci boyunca sağlam hücrelere etkisi azaltılan sistemle kanser hastalarının riski en aza indirgeniyor.
“NOKTA ATIŞI TEDAVİ KANSERE UMUT OLUYOR”
Kanserli hücrelere nokta atışı yapan sistemle kanser hastalarına umut olduklarını ifade eden Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi Radyasyon Onkolojisi Uzmanı Dr. Özlem Eser Kılınç, “Radyoterapi kanserli dokuya ışın tedavisi vererek yok etme yöntemidir. Biz bunu yaparken tümöre yüksek dozda radyasyon verirken çevredeki normal dokuları da koruyoruz. Linac üç boyutlu konformal radyoterapi yaptığımız bir tedavi cihazı. Derinlemesine hastalara ışınlıyoruz. Normal dokuları mümkün olduğunca koruyoruz. Hastaya öncesinde bir planlama tomografisi çektiriyoruz. Hastanın tümörünü çizerek sağlam dokuları korumak için çizim işlemleri yapıldıktan sonra daha sonra da hasta cihazımızda tedavi altına alınır. Bu cihazlarızla birlikte artık kanser hastalığı tedavi edilebilen bir hastalık grubuna girdi. Tam bir iyileşme sağlayabiliyoruz. Bu da hastalarımız açısından oldukça umut verici” diye konuştu. Linac sisteminde tedavilerine devam eden Özefagus (Yemek borusu kanseri) hastası 82 yaşındaki Zöhtem Kuzu tedaviden memnun olduğunu söyleyerek, “Tedaviye başlamadan önce yemek yiyemiyordum. Tedavilere geldikçe daha çok rahatladım. Şimdi yemek yerken herhangi bir zorluk yaşamıyorum. Doktorlarımızdan Allah razı olsun” dedi.
Dört yıldır kullanılmakta olan Radyoterapi cihazıyla da beyin tümörleri, boyun kanserleri, prostat ve rektum kanseri gibi hastalıkları tedavi ettiklerini sözlerine ekleyen Uzm. Dr. Özlem Eser Kılınç, “Radyoterapi cihazı masa hareketi ile beraber 51 açıdan ışınlama yapıyor. Hastamızı önceden hazırlayarak hareket etmemesi için baş boyun maskesi uyguluyoruz. Bu şekilde hasta masaya yatırıldıktan sonra tedaviye başlanıyor. Hastamızın masa hareketi ile görüntüleri alınıyor ve önceki çektiğimiz planlama tomografisi ile üst üste çakıştırılarak hedeflediğimiz dokuya istediğimiz dozda radyoterapi uygulabiliyoruz. Bunları yaparken aynı zamanda sağlam dokuları da koruyor. Yan etkileri oldukça az oluyor. Nokta atış dediğimiz bir tedavi yöntemi ile hastalarımıza tedavi uyguluyoruz ” şeklinde konuştu. Radyoterapi tedavisi gören 51 yaşındaki Şinasi Çaler ise, radyoterapi sisteminin kendileri için umut olduğunu belirterek, “22 gündür tedavideyim. Çok memnunum. İlk günlerde çok zorluk çekiyordum ama tomoterapi ile daha da rahatladım ve kendimi iyi hissediyorum” dedi.
Kaynak : http://www.radarhaber.com/haberler/29/beahta-kanser-hastalarina-nokta-atisi-tedavi_11313.html