RADARHABER / ERZURUM
Sosyal medya bağımlısı gençlik, kelimeleri kısaltarak kendine özgü bir dil geliştirdi. Eski nesil gençlerin bu dilini anlayamıyor. Kimi uzmanlar ortak dilin ortadan kaldırıldığını vurgularken, kimileri ise gençlere ayak uydurmak gerektiğini savunuyor.
Önce kelimelerden sesli harfleri kaldıran sonra da sosyal medyada kendilerine özgü bir dil geliştiren gençleri anlamak için bu dilin şifrelerini çözmek gerekiyor. Gençlerin bu ‘sosyal dili’ Türkçe’nin yozlaşmasına, ortak dilin ortadan kalkmasına mı yol açıyor?
Araştırmalara göre Türkiye’de 13-17 yaşları arasındaki her üç gençten biri günde en az üç saatini sosyal medyada geçiriyor. 2000’li yılların başında SMS’lerden sesli harfleri kaldırmaya başlayan gençler sosyal medyanın yaygınlaşmasıyla birlikte kendilerini ifade etme biçimlerini de değiştirdi. Gençler artık sosyal medyada “wth”, “bro”, “omg”, “rt” gibi pek çok kısaltmaları kullanarak kendi aralarında konuşuyor. Çoğu zaman ise ebeveynleri onların konuşmalarını anlamakta zorlanıyor. Bir yandan kısaltmalarla dolu bir dil kullanan gençler, sohbetlerini de sosyal medyada sıkça paylaşılan konulardan “alıntılarla” yapıyor. Gençlerin kendilerine özgü bir dil geliştirmesini bazı uzmanlar “ortak dilin geleceği” açısından tehlikeli bulurken, bazıları da tepki duymak yerine ayak uydurmak gerektiğini vurguluyor.
ORTAK DİL ORTADAN KALKIYOR
Gençlerin kısaltmalarla dolu dillerini yozlaşma olarak nitelendiren Yaşar Üniversitesi İletişim Fakültesi Halkla İlişkiler ve Reklamcılık Bölümü öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Ayda Sabuncuoğlu, eski kuşakların gençleri anlamakta zorlandığını söylüyor. Sabuncuoğlu, “Sosyal medyanın hayatımıza girmesiyle bir bakıma ortak dilimiz gitti, yerine yalnızca gençlerin anlayabildiği bir dil daha doğdu. Dildeki yozlaşmanın bir an önce önüne geçilmesi gerekiyor” diyor.
Bilgi Üniversitesi İletişim Fakültesi İletişim Tasarımı ve Yönetimi Bölümü öğretim üyesi ve Sosyal Medya Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Erkan Saka ise dilin sürekli evrilen bir şey olduğunu ve bunun da olumsuz olarak görülmemesi gerektiğini söylüyor. Dilde yaşanan bu dönüşüme tepki duymak yerine ayak uydurmak gerektiğini vurgulayan Saka, “Yasaklamak ve engellemekten çok alternatif kelimeler, kavramlar bulmak, gençlerin dil kullanımını inceleyecek araştırmalar yapıp stratejiler geliştirmek gerekir” dedi.
KISALTMALAR NE ANLATIYOR?
-Bro: Abi, kardeş; birader
-WTH!: (What the Hell): O ne be!
-OMG: (Oh my god): Aman Tanrım
-RT’lemek: Retweet’lemek
-Mentionlamak: Bir ileti içerisinde bir ya da daha fazla kullanıcının
adını kullanmak
-Favlamak: Favorilere almak
-KİB: Kendine iyi bak
-K.b.: Kusura bakma
-S.a.: Selamün aleyküm
-Kahv6: Kahvaltı
-Tsk/ Thanks/Thanx: Teşekkür ederim
-U: Sen
-Aeo: Allah’a emanet ol
-1 Şey: Bir şey
-Gg: Güle güle
-Kont: Kontörüm yok
-X: Sır vermem
-S: Kafası karışmış
-I: İlgisiz
-LOL (Laughing out loud): Sesli gülmek
-Stalklamak: Birini sosyal medyada araştırmak, takip etmek
-Popi: Popüler
-R yapmak: Bir şey hakkında geri adım atmak (Habertürk)
Kaynak : http://www.radarhaber.com/haberler/18/gencligin-dili-tartisiliyor_11438.html