RADARHABER / ERZURUM
Erzurum Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü 2016 yılı Bitki Sağlığı Uygulama Programı kapsamında, meyve ve sebze üretiminde, zararlı etmenlerin neden olduğu ürün kaybını, ekonomik zarar eşiğinin altına düşürmek ve insan ve çevre sağlığı açısından güvenilir kılmak için yoğun çaba gösteriyor. Erzurum Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Osman Akar, “Kimyasal mücadelenin kolay uygulanması, hızlı ve etkili sonuç vermesi açısından yaygın kullanılan bir yöntemdir. Ancak insan ve çevre sağlığı açısından tehlikeli sonuçları doğurmaktadır. Bunun yerine kültürel, biyolojik ve biyoteknik yöntemler çevre dostu ve insan sağlığı açısından güvenilir uygulamalardır. Bu kapsamda, Bakanlığımız Erzincan Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü ile ortak çalışılarak, Pazaryolu, İspir, Tortum, Uzundere ve Oltu ilçelerinde kiraz ve vişnede zarar yapan kiraz sineği; elma, armut, ayva, ceviz, erik, kayısı ve şeftalide zarar yapan elma iç kurdu ve domateste zarar yapan domates güvesi için survey (alan araştırması) ve mücadele amaçlı olarak seçilen alanlara yapışkan tuzaklar kuruldu. Bu demonstrasyon çalışması ile tuzaklara gelen böceklerin tanı ve teşhisleri konuldu. Kiraz sineği ve elma iç kurdu zararlısı yoğunluğuna rastlandı. Bunun için uygun mücadele yöntemleri çiftçilerimize önerilerek, ilaçlama yapmak isteyenlere ilaçlama zamanları bildirildi” dedi.
Böcek yoğunluğunun az ve orta yoğunlukta olduğu bahçelerde bu tuzaklar kullanılarak daha az emek ve işgücü ile daha az masrafla bu zararlılarla mücadele edildiğini belirten Akar, “En önemlisi ilaç kalıntısı olmayan, insan sağlığı açısından güvenilir, ihraç edilebilecek ve pazarda daha yüksek fiyatla satılabilecek ürünler elde edilmiş oldu” diye konuştu.
“Sebzede sıfır kalıntı”
Akar, “2016 yılı Bitki Sağlığı Uygulama programımız kapsamında kültürel, biyolojik ve biyoteknik yöntemle mücadeleyle birlikte hıyar, domates ve taze fasulye bitkilerinden toplam 16 adet farklı bölgeden numune alınarak kalıntı analizi için laboratuvara gönderilmiştir. Bu ürünlerimizde, denetim ve analiz sonuçlarına göre Bitki Koruma Ürünü kalıntısına rastlanılmamıştır. Güvenilir gıda üretimi için yoğun çalışmalarımız devam etmektedir” ifadelerini kullandı.
Kaynak : http://www.radarhaber.com/haberler/34/meyve-sebzede-ilac-kalintisina-gecit-yok_13200.html