'Su mazottan pahalıya geliyor nasıl sulayalım?'

Mahmut AKDAĞ'ın -ÖZEL- Haberi

RADARHABER / ERZURUM

Kuzgun Barajı´ndan Daphan Ovasının faydalanma oranı yüzde 25 olarak açıklandı. Bölgedeki tarım arazilerinin Yüzde 75´i, hala sulanmıyor. Peki ama neden? Gazeteniz GÜNEBAKIŞ, bu sorunun cevabını bölge çiftçisinden aldı… Çitçi sorumuza soruyla cevap verdi…

 

Vali Seyfettin Azizoğlu DAPHAN ovasında yüzde 25 oranında sulama yapıldığını dile getirerek, Devletin ciddi rakamlara mal ettiği Kuzgun barajından yüzde 25 oranında faydalanılmasının ciddi problem olduğuna dikkat çekti. Daphan ovası çiftçileri ise, suyun çok pahalı olduğunu ve yaptıkları hesaba göre mazottan daha pahalıya geldiğini ifade ederek, “Mazottan pahalıya geliyor su. NASIL KULLANALIM SAYIN VALİM!” diye sordular

 

VALİ AZİZOĞLU: DAPHAN´DA SULAMA YÜZDE 25 ORANINDA

Vali Azizoğlu önceki gün Daphan ovasında yapılan sulama oranını yüzde 25 olarak açıklamış ve eklemişti: “Şimdi devlet sulama için baraj yapıyor, arazileri sulayalım, üründe verim elde edelim diye. Fakat mesela, DAPHAN Ovasının sulama sistemi bitti, ancak sulama miktarı yüzde 25´lerde, yüzde 75´i hala sulanmıyor. Geçen onunla alakalı bir çalışma yaptık. Zaten yüzde 25´ini kimse hiç kullanmıyormuş. Yüzde 25´i de zaten elde edilen üründen fazla bir kar elde edemeyeceğiz diye sulama yapılmıyor, yüzde 25´i de arazi eğimli olduğu için cazibeli olmuyor, pompalama sulaması gerekecek, o zamanda maliyet dana da artacak. O zaman kocaman bir baraj yapılmış ve bunun yüzde 75´i boşa gitmiş, kullanılmıyor. Birazda çiftçilerimize tabi su kullanma alışkanlığını teşvik etmek lazım. Bu nokta da yeni bir model bulmamız gerekiyor. Ya sulama birliklerimize katkı vererek vatandaşımızın arazisini sulamasına destek vermemiz lazım, veya başka bir yöntemle bu sulamaları artırmak lazım.”

 

ÇİFTÇİ İNDİRİM BEKLİYOR

Vali Azizoğlu´nun bu açıklamaları üzerine DAPHAN ovasında bulunan çiftçilerle gazeteniz GÜNEBAKIŞ görüştü. Tarımla ilgilenen çiftçiler, Dönümüne 25 TL su parası ödendiğini ve bu miktarın çok yüksek olduğunu belirttiler. 25 dönüm arazinin 1 yıllık sulama bedelinin 625 TL´ye geldiğini ve toplamda ekim biçim ve taşıma için kullanılan mazot bedelinin 25 dönüm arazi için 625 TL´nin altında olduğunu hesaplayarak söyleyen çiftçiler, “sulamanın yaygınlaşması için indirime gidilmesi şart” dediler. (GÜNEBAKIŞ)  



Kaynak : http://www.radarhaber.com/haberler/22/_15708.html