İnsan kaynaklarında yetenek savaşları dönemi

RADARHABER / ERZURUM

Endüstri 4.0 ilee dünya sanayinde başlayan yeni dönem, şirketlerin insan kaynakları alanında da önemli değişimler yaşanacağının en büyük göstergesi. Devrim kabul edilen dönüşümle birlikte sadece üretim sektöründe %6 ile 10 arasında bir istihdam artışı bekleniyor. Assessment Systems Kurucusu ve CEO’su Levent Sevinç, Endüstri 4.0'ın düşünülenin aksine insan kaynakları için büyük bir fırsat olduğunu ve yeni dönemde yetenek savaşlarının artacağını belirtiyor.

Endüstri 4.0 ile ilgili çalışmalar her geçen gün akıl almaz bir hızla ilerliyor. Özellikle üretim sektöründe yaşanan tüm bu gelişim ve değişime ayak uydurmak zorunda kalan işletmeler; var olan insan gücünün Endüstri 4.0'a adaptasyonu için de büyük çaba harcıyor. Yeni sistemin insansız üretim olarak algılanması sebebiyle özellikle insan kaynakları departmanlarını harekete geçirdiğine dikkat çeken Levent Sevinç, sanayinin geçirdiği bu dijital dönüşümün iş yapış biçimlerindeki değişkenlerini tetiklediğini belirtiyor. İstihdam kaybının aksine sadece üretim sektöründe %6 ile 10 arasında artış beklendiğini söyleyen Sevinç, bu yeni iş gücünün insan kaynaklarını da değişime uğratacağının altını çiziyor.

 

Yetenek savaşları başlayacak

Endüstri 4.0, şirketlere çok sayıda fırsat sunarken çözülmesi gereken yeni tehditleri de beraberinde getiriyor. Yeni sistemde insan kaynağına, iş yapış şekillerinin değiştiğinin anlatılması, operasyon ekiplerinin bu yeni sisteme adapte ve motive edilmesi özetle süreçlerin yeniden hazırlanması gerekiyor. İşte bu noktada yetenek yönetimi büyük önem kazanıyor. Geçtiğimiz yüzyıldan farklı olarak günümüz rekabet şartlarında kurumların başarısında en belirleyici unsur, sahip olunan yetenekli iş gücü. Yetenekli iş gücüne sahip kurumlar bu değişim sürecini daha kolay ve daha az zararla atlatabiliyor. Bu durum insan kaynaklarını yetenek savaşları ile karşı karşıya bırakıyor.  Özetle Endüstri 4.0, insan kaynakları alanında yetenek yönetimine doğru hızlı bir dönüşüm başlatıyor. 

 

Yeni meslek dalları ortaya çıkacak

İşsizlik sorununun her geçen gün büyüdüğü dünyamızda robot ve bilişim teknolojileri, akıllı fabrikalar ve benzeri etmenler nedeniyle işgücüne duyulan ihtiyacın azalması söz konusu olabilir. Fakat Endüstri 4.0 ile birlikte işgücü standartlarının ve ihtiyaçlarının değişeceği de kaçınılmaz bir gerçek olarak karşımıza çıkıyor. Levent Sevinç, gelişen endüstrinin ihtiyaçlarına bağlı olarak her geçen gün yeni meslek dallarının oluştuğuna ve stratejik insan kaynaklarının yeni mesleklere de hazır olması gerektiğine dikkat çekiyor.

 

Endüstri 4.0 X kuşağını seviyor

Endüstri 4.0 çağında, bilgi ve becerinin yanında deneyim de önemli bir yere sahip. Özellikle X kuşağı, sahip olduğu iş tecrübesiyle birlikte bu sürece en kolay adapte olan kuşak olarak karşımıza çıkacak. Yeni iş gücüne talep ise en çok mekanik ve mühendislik sektöründe hissedilecek.

 

Öncelik yetenek yönetiminde olmalı

Günümüz ve gelecekteki iş dünyasında yeni kavramlara, yeni teknolojilere, farklı bakış açılarına, dış çevrede yaşanan değişikliklere ayak uydurabilen ve kendilerini yenileyebilen kurumların varlığını sürdürmeyi başarabileceğini ve bunun da ancak kurumları rakiplerinden daha farklı bir yere taşıma kapasitesine sahip yetenekli çalışanlarla mümkün olabileceğini vurgulayan Assessment Systems Kurucusu ve CEO’su Levent Sevinç; “Burada dikkat edilmesi gereken en önemli konu her kurum için geçerli olabilecek evrensel bir yetenek yönetimi modelinin olmadığının bilinmesidir. Çünkü her bir kurum; kültürü, çalışan profili, yönetim tarzı, içinde bulunduğu sektör, rakiplerin durumu gibi birçok faktör açısından kendine özgü şartlara sahiptir. Bu nedenle Endüstri 4.0’a adapte olmaya çalışan kurumların kendilerine uygun yetenekli adayları bulması çok önemli” diyor.    



Kaynak : http://www.radarhaber.com/haberler/22/insan-kaynaklarinda-yetenek-savaslari-donemi_16020.html