Dünyanın Hayran Kaldığı Uçan Dadaş

 

Sinan AYDIN'ın Haberi...


RADARHABER / ERZURUM

Emekli astsubay Cengiz Koçak bir “base jumper”. Gökdelen, köprü, anten, cami minaresi ve uçurum gibi yüksek yerlerden tek paraşütle, yani yedeksiz serbest atlayış yapıyor.

O bir Erzurumlu. Hayatını yükseklerden atlamaya adayan Emekli Astsubay bir Dadaş. Her atlayışında ölüme meydan okuyor. Yedeği olmayan paraşütü ile bazen 750 metre yüksekliğinde bir dağdan bazen de 45 metre yükseklikteki bir köprüden kendini boşluğa bırakıyor. Aslında uçmayı hiç sevmiyor. Uçağa binmekten çok korkuyor. Bu korkusunu yenmek için uçağa paraşütüyle biniyor. Hız yapan arabalara da binemiyor...

Bu ‘çılgın´ Dadaşın adı Cengiz Koçak... 44 yaşında. Paraşütü ilk defa 7 yaşındayken bir 19 Mayıs günü görüyor ve o an babasına dönüyor: “Ben paraşütçü olacağım!” diyor. Oluyor da... Koçak, 14 yaşında evden ayrılıp askeri okula yazıldı ve 14 yıl aktif olarak Silahlı Kuvvetler ve milli takımda yarıştı. Yaklaşık 5 bin atlayışı var. Uçaktan, 25 bin feet yüksekten atlayarak Türkiye rekoru kırdı. Hâlâ da geçilemedi... Zaten asker olmasının nedeni de atlama tutkusu. Bu tutkusunu da verdiği röportajlarda ifade ediyor.

 

 

DÜNYANIN EN TEHLİKELİ SPORUNU YAPIYOR

 

Koçak´ın yaptığı sporun adı “base jumping”. Ve o da Türkiye´nin 7 Base jumper´ından biri (Gökdelen, köprü, anten ve uçurum gibi yüksek yerlerden tek paraşütle, serbest atlayış yapan kişi)... Dünyanın en tehlikeli ekstrem sporu kabul ediliyor, yılda ortalama 20 kişi bu sporu yaparken ölüyor... Cengiz Koçak, bir röportajında “Bu sporu yapıp da ‘Bakın ne kadar çılgınım´ diyen insanlar ‘Base jumper´ değildir!” diyor. Koçak´a göre ancak riskleri yönetebilen ve bunu şova dönüştürmeyenler bu sporu yapabilir. Koçak, base jumping´i Türkiye´nin tanıtımı için de kullanabileceğini düşünüyor. “Çılgın projelerim var” diyor. Bu yüzden sponsor arıyor. “Dünyada çok az kişi bu sporu yapıyor. Markaların insanlara ulaşması için dikkat çekici, önemli bir spor bu...´´

 

 

ASTSUBAYLIKTAN EMEKLİ OLMUŞ

 

Cengiz Koçak, 20 yıl Astubaylıktan sonra istifaen-emekli(*) olmuş, uluslararası alanda tanınan bir paraşüt sporcusu. Öyle ki, bu türden adrenalin sporlarının Türkiye denince akla gelen ilk ismi olmayı başarmış bir Dadaş. Defalarca yurtdışı yayın kurumları da dahil olmak üzere haber olmuş, kendisi ile röportajlar yapılmış Türkiye´nin yüz akı. Bir röportajında Dünyadaki yaklaşık 16 ülkede Base jump atlayışları yaptım ve Türkiye´de de bulduğum her yerden atladığımı söyleyebilirim. Atlanabilir yerlerin yüksekliği 40 metreden sonsuza kadar değişebilir. Hatta gecen yıl atladığım cami minaresi 42 metredir. Uluslararası yarışmalara da her yıl davet edilen bir sporcu olarak en büyük problemim, bir sponsorumun olmamasıdır. Hatta şöyle bir hikâye anlatayım; Avrupa´daki bir dünya şampiyonasına dünyadan davet edilen 20 sporcudan biriydim ama sorun şu ki masrafları kendim karşılamak durumundaydım. Beş gün kalana kadar hiçbir yerden destek alamadığım gibi gitmekten de vazgeçmedim. Bir kafede otururken arkadaşım arayarak durumu sordu. Telefonda ona, çözüm bulamadığımı ama birazdan eve gidip paraşütümü alıp gerekirse otostopla gideceğimi söyledim ve beni vazgeçirmeye çalıştı. Telefonu kapattık, yan masada oturan bir hanımefendi kulak misafiri olmuş, bana detayları sordu. Anlattığımda bana hemen orada uçak bileti aldı ve ben gidip 4´üncü oldum.” diyerek zorluklara karşı nasıl göğüs gerdiğini  anlatıyor.

 

 

HAZERFEN AHMET ÇELEBİ´YE SELAM ÇAKAN DADAŞ

 

Cengiz Koçak birkaç yıl önce ölüdeniz´de  paraşütüyle (yedek paraşütü olmayan bir paraşüt çeşiti) atladığında geri zekalı Türk diye televizyon ve gazetelerde "1.000 metreden paraşütsüz atladrı " diye haber olan paraşüt milli takımı eski kaptanı ve cliff base-jump yapan ilk Türk.. Kurban bayramda Haydarpaşa camisinin minaresinden atlamış ve "minareden atlarım, bayramınızı kutlarım" deyişini hayata geçirerek yine birçok gazeteye haber olmuştu. Galata kulesinden 35-40 metre yükseklikten paraşütle atlayıp Hazerfen Ahmet Çelebi´ye selam çakan sporcu.  Dünyanın bir çok yerinde festivallere katılan, davet alan ve bir çoğuna katılan Cengiz Koçak, ekstrem sporunun vazgeçilmez ismi. Geçtiğimiz ay Erzurum´un Uzundere ilçesinde tanıtım amaçlı atlayış gerçekleştiren Cengiz Koçak, en son İran´da bir festivale davet edildi ve katıldı. Cengiz Koçak, Çin´de bu yılın Ağustos ayında Guizhou Uluslararası hava oyunları kapsamında Güney Çin ´ de atlayışlar yapacak. Cengiz Koçak yne bir röportajında iki hayali daha olduğunu söylüyor. Biri tamamen "kayıt dışı", ipucu bile vermiyor. Diğerinin ise atladıktan sonra paraşütsüz iniş yapmak olduğunu söylüyor. Peki böyle bir şey mümkün olabilir mi? İşin ucunda atlayış ve Cengiz Koçak

 

 

 

İŞTE SAYFALARA SIĞMAYAN ASKERİ KARİYERİ

 

1992 – Askeri okuldan mezun oldu.
1992 – 2000 Kayseri Hava İndirme Tugayında;
Komando Tim Komutanlığı,
Paraşüt Eğitmenliği,
Kayak Eğitmenliği,
Atlatıcı öğretmenlik görevlerini yaptı.
2012 yılında Nato Kolordusundaki görevi esnasında 20 yıllık görev süresini doldurdu ve emekli oldu.
Yurt Dışı Kariyeri
1993 – Irak´ta görev yaptı.
1998 – Makedonya´da görev yaptı.
2000 – İngiliz Ordusu Piyade Okulunda özel eğitim aldı.
2002 – Amerika Birleşik Devletleri Astsubay Akademisini dereceyle bitirdi.
2003 – Bosna Hersek´te görev yaptı.
2005 – Afganistan´da görev yaptı.
Sporcu Kariyeri
1991 – İlk paraşüt atlayışını yaptı.
1993 – Atlatıcı Öğretmen ve Yer Ekip Komutanlığı kursunu bitirdi.
1995 – Askeri Serbest Paraşüt Kursunu bitirdi.
1997 – Türk Silahlı Kuvvetleri Paraşüt Milli Takımından çağrıldı.
1998 – 25.000 feet irtifadan oksijen tüpü kullanmaksızın atlayarak Türkiye rekorunu kırdı. (Dünyanın hala ikinci en iyi derecesidir)
1998 – Türk Milli Paraşüt takımından çağrıldı.
1997 – 2011 yılları arasında dönüşümlü olarak her iki takımda toplam 5000 atlayış yaptı ve hem ulusal hem de uluslararası şampiyonalarda Türkiye´yi temsil ederek çeşitli madalyalar aldı. (Birleşik Arap Emirlikleri, Belçika, Hırvatistan, İsviçre, Hindistan, Suriye, Rusya, Almanya, Kanada, İspanya)
2011- Kemaliye´deki Karanlık kanyona yaptığı atlayışla Base Jump´a başladı.
2012 – Yamaç paraşütü ve Speed Fly´la uçmaya başladı.
2012 – Bina atlayışını Slovakya´da (Ufo restoran) Anten atlayışını Bulgaristan´da, Köprü atlayışını Türkiye´de ve uçurum atlayışını Avusturya´da yaparak uluslararası base numarası alan ilk Türk ünvanını aldı. (Base #1789)
2012 – Türkiye´nin ilk Gyrocopter atlayışını yaptı. .
2013 – Probase organizasyonunun Viyana´daki Base Jump Dünya Şampiyonasına davet edildi, katıldı ve 4. oldu
2014 – Türkiye´nin ilk anten atlayışını yaptı. .
2014 – Probaser 2014 ismiyle TRT HD de kendisi hakkında iki bölümlük belgeseli yayınlandı. (Teaser)(Bölüm 1)(Bölüm 2)
2014 – Dünyanın ilk cami minare atlayışını yaptı. .
2014 / 2015 – TRT 4K icin yapılan ve “Dünyayı geri sayanlar” ismiyle çekimleri sürmekte olan 5 bölümlük kendi belgeseli için ;
Türkiye´nin ilk Rope Swing´ini yaptı.
Dünyanın en yüksek salıncağından (1000 metre) atlayış yaptı.
Akdeniz´in en yüksek binası Mersin´deki 52 katlardan atladı.
Dünyanın ilk obruk atlayışını Mersin´deki çıkışı olmayan Cehennem çukuruna yaptı ve yer altında da serbest düşüşü tecrübe etti. .
Kapadokya´da sıcak hava balonundan atlayış yaptı.
2015 – Kaymakamlık tarafından davet edildiği Şemdinli´deki şenliklerde Güneydoğu Anadolu bölgesinin ilk Base Jump atlayışını yaptı ve büyük ilgi gördü. .
2015 – Ölüdeniz Airgames´te yaptığı havada paraşüt değiştirme gösterisi haber olunca, Beyaz Show´a konuk olarak davet edildi. .
2015 – James Bond filmlerinin İran´li unlu dublörleri Arsha Aghdasi ve Mahsa Ahmadi´ye Base Jump eğitimi vermek üzere İran´a davet edildi. Base Jump eğitimi esnasında kendisinin ve Iran´in ilk vinç atlayışını yaptı.
2015 – Slovenya´daki Avrupanın en yüksek fabrika bacasından atladı. .
2015 – Bulgaristan´daki Prohodna mağarasına atlayış yaptı. .
2015 – Ankara´da yıkım kararı verilen Cumhuriyet Kulesinden atlayış yaptı. . . 
2015 – Turkiye´nin ilk yelkenkanat atlayışını yaptı. .
2015 – Dünyadan sadece 10 kisinin davet edildiği Kolombiya´da düzenlenen Dünya Base Jump şampiyonasına katılarak 3.lük kupasını aldı. .
2015 – Gazeteci yazar Hulki Cevizoğlu´nun sunduğu Ulusal özel programına hayat, Base jump ve extreme sporlar hakkında konuşmak üzere davet edildi. .
2016 – Gezgin bir Base Jumper olarak konuşmak uzere Letonya Universitesi tarafindan Riga´ya davet edildi.
2016 – Fethiye´de bulunan dünyaca unlu Kelebekler vadisinin ilk Base Jump atlayışını yaparak ulusal basının ilgi odağı oldu. . , .
2016 – James Bond´un İran´li dublörü Arsha Aghdasi´nin eğitmeni olarak davet edildiği Iran´in Kish adasında, İran televizyonlarında yayınlamak üzere “İkiz Kuleler”den atlayış yaptı.
2016 – Erdal Akkuş ve Ali Es´le birlikte Kelebekler vadisinde, Butterfly Base Cup organizasyonunun düzenlenmesinde etkin rol aldı. .
2016 – Atölye İstanbul tarafından düzenlenen “Risk” temalı Creative Mornings etkinliğine konuşmacı olarak davet edildi. .
2016 – TedX Reset´in düzenlediği Cesaret konulu konferansa, konuşmacı olarak davet edildi. .
2016 – “Yüksek Şeyler Arıyorum” ismiyle başlattığı uzun soluklu projesi için evini kapattı minivanıyla yaşamaya başlayarak göçebe hayata geçiş yaptı.
“Yüksek Şeyler Arıyorum” projesi kapsamında
2016 – Erzurum´un Uzundere ilçesinde Türkiye´nin en yüksek uçurum atlayışını yaptı.(UDOSK Exit 299 metre) .
2016 – Samsun Şahinkaya Kanyonunda yaptığı atlayışla daha önce kendisine ait olan en yuüksek uçurum atlayış rekorunu kırdı. (Nomad / Göçebe Exit 324 metre) ., ., ., .
2016 – Türkiye´nin ilk Parasailing atlayışını yaptı. .
2016 – İzmir´de bulunan Folkart Towers´tan İzmir´in ilk bina atlayışını yaptı ve CNN Türk ana haber bültenine canlı yayın konuğu oldu. ., .
2016 – Red Bull Türkiye´nin ilgisini çeken Cengiz Koçak röportajı, Red Bull websitesinde büyük ilgi gördü. .
2017 – İTÜ, Dokuz Eylül ve Osmangazi Üniversitelerine konuşmacı olarak davet edildi.
2017 – Anadolu Ajansınca yayınlanan “Önüne çıkan her şeyden atlıyor” hikayesiyle birçok haber kanalına konu oldu. .
2017 – “Önüne çıkan her şeyden atlıyor” haberi websitelerine de konu oldu. .
2017 – Boyabat Kırk Kızlar kayasından atlayış yaparak basının ilgi odağı oldu. ., ., .
2017 – TRT Spor Dürüst Oyun programına canlı yayın konuğu oldu ve kendini, sporunu, yaklaşan Falcon Fest organizasyonunu anlattı. .
2017 – Yaban Tv´de yayınlanan “Zirveyi Zorlayanlar” programına konuk oldu. .
2017 – Amerika Birleşik Devletleri Kaliforniya eyaletine giderek dünyanın en iyi pilotlarından wingsuit eğitimi aldı. .
2017 – 19 Mayıs haftasında Samsun Şahinkaya Kanyonunda Samsun Büyükşehir Belediyesi tarafından desteklenen ve kendi projesi olan FALCON FEST´i organize etti.
2017- Daha önce Boyabat´taki ilk atlayışını yaptığı Kırk Kızlar kayasında Kırk Kızlar Kırk Atlayış festivalini organize etti. .
2017 – Açık Radyo´da Alper Dalkılıç ve Elena Polyakova tarafından hazırlanan haftalık Yeter ki İste programına konuk oldu.
  



Kaynak : http://www.radarhaber.com/haberler/21/dunyanin-hayran-kaldigi-ucan-dadas_16072.html