Sinan AYDIN'ın Haberi...
RADARHABR / ERZURUM
Erzurum´da dünyaya getirdiği oğlunun 1 yaşında iken otizmli olduğu ortaya çıkınca eşi tarafından terk edilen Nazan Yarbaş, oğluna hem annelik hem babalık yaparak büyüttü. Fedakar anne, bununla da yetinmeyip, ilde ilk Otizm Derneğini kurarak Başkanlığını yapıyor.
Şu an 364 Otistik çocuğun sesi olan Nazan Yarbaş, 14 yaşına gelen oğlu için devletten bin liralık ´bakım ücreti´ alarak geçimini sürdürüyor. "Ben ve benim gibi annelerin en büyük korkusu bizler ölünce evlatlarımız ne olacak. Onun için en kısa zamanda otizmli çocuklar için bakımevi açılsın" diyen genç kadının hikayesini, GÜNEBAKIŞ okuyucuları için derledik.
İLK DARBEYİ EŞİNDEN YEDİ
O dönem henüz 21 yaşında iken Erzurum´dan İstanbul´a gelin giden Nazan Yarbaş, bebeğini 6 aylıkken erken doğumla dünyaya getirdi. Yüksel Raif adı verilen bebek, uzun bir tedavinin ardından hayata tutundu. 1 yaşına girdiğinde otizmli olduğu tespit edilen bebeğinin üzüntüsünü yaşayan Nazan Yarbaş, ilk darbeyi eşinden yedi. Kocası, çocuğunu sahiplenmedi, ‘ailen daha iyi bakar´ diyerek Erzurum´a gönderdi. Bir daha da arayıp sormadı. Kiralık bir evde oğlu ile birlikte hayat mücadelesine başlayan Nazan Yarbaş, oğlunun evi yakmaya kalkışması üzerine ev sahibi tarafından bir kış gecesi sokağa atıldı. Nazan Yarbaş, babasının kendi evini kızı ve torununa verip kiraya çıkması ile baba evinde yaşamını sürdürmeye başladı. Yarbaş, 4 yıl önce sosyal medyadan ´Kimse bize sahip çıkmıyor, oğlumla hayatımıza son veriyoruz´ diye mesaj paylaştı.
KURDUĞU DERNEĞİ 1 YIL ÖNCE MADDİ İMKANSIZLIKLARDAN KAPATTI
Bu mesaj, yanlış ta olsa yaşadığı zor günlere bir isyandı. Otizm Federasyonu Başkanı Veysel Şahin Erzurum´a gelerek Palandöken Otizm Derneğini kurup başına da Nazan Yarbaş´ı getirdi. Dernek sayesinde kentteki otistik çocukları bir çatı altında toplamayı başaran Yaşarbaş, atlı terapi, eğitim ve spor merkezleri gibi mekanlarda otizmli çocuklara olanaklar sağladı. Bir taraftan hastalıkla diğer taraftan ise maddi imkansızlıkla mücadele eden Nazan Yarbaş, geçtiğimiz yıl maddi imkansızlıklar yüzünden kirasını ödeyemediği için dernek binasının kapattı. Erzurum´da yaşamını sürdüren şuan toplam 364 otistik çocuğun Nazan annesi olan genç kadın, şuan bu çocukların aileleri ile dışarıdan görüşüp çocuklara yönelik programlarını yürütmeye çalışıyor.
“TEK BAŞINA MÜCADELE ETMEK DAHA ZOR”
Zaman zaman psikolojisi bozulsa da oğlunun gözünün önünde büyümesi ile birlikte yaşama daha sıkı sarılan Nazan Yarbaş, şunları söylüyor: “ Erzurum´da 186´sı merkezde toplam 364 üyemiz var. Otizmli çocuk sahibi olmak zor, benim gibi bu hastalıkla tek başına mücade etmek daha zor. Her otistik çocuğun ailesi gibi benim de psikolojim çok bozuluyor zaman zaman. Çünkü en büyük kaygımız bizler öldükten sonra bu çocuklarımıza kim bakacak? Onun için devletimizden tek isteğimiz Türkiye´nin belirli bölgelerinde engelli yaşam merkezlerinin açılması. O zaman biliriz ki ölürsek evlatlarımız hayatlarını burada sürdürebilir. Gözümüz arkada kalmaz. Bugüne kadar her otistik çocuğu olan aile gibi ben de çok çile çektim. Kendime ayırdığım bir saniye bile yok. Hayatımı evladıma ve onun hastalığı ile mücadeleye adadım.”
Kaynak : http://www.radarhaber.com/haberler/21/otistik-cocuklarin-nazan-annesi_16121.html