Teleskobun ilk test hareketleri gerçekleştirildi

 

Sinan AYDIN'ın Haberi...


RADARHABER / ERZURUM

Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Çomaklı ile beraberindeki heyet, Atatürk Üniversitesi Astrofizik Araştırma ve Uygulama Merkezi (ATASAM) bünyesinde yürütülen Doğu Anadolu Gözlemevi (DAG) Teleskobu için ön teslim toplantısını İtalya´nın Lecco kentinde gerçekleştirdi.

 

Kaba inşaatı tamamlanan ve kubbe kurulum çalışmaları başlatılan DAG Projesi´nde önemli bir aşama daha kat edildi. Fabrika kurulumu tamamlanan 4 metre çaplı DAG Teleskobunun test aşaması, Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Çomaklı´nın öncülüğünde başlatıldı.

 

HEYET İTALYA´YA GİTTİ

 

İtalya´nın Lecco kentinde yapılan toplantıya; Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Çomaklı, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ayhan Çelik, ATASAM Müdürü ve DAG Proje Yürütücüsü Doç. Dr. Cahit Yeşilyaprak ve DAG Teleskobu´nun optik tasarımı ile adaptif optik (AO) ve görüntü düzeltici (Derotator - DR) sistemlerinin tasarımını ve üretimini yapan FMV Işık Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cemal İbiş, Makine Mühendisi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mehmet Demirkol, Işık Üniversitesi Optomekatronik Araştırma ve Uygulama Merkezi (OPAM) Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Onur Keskin ile DAG Teleskop ve Kubbe üretici firmaları (AMOS - Belçika, EIE - İtalya) katıldı.

 

REKTÖR ÇOMAKLI: “ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ TÜRKİYE´NİN EN BÜYÜK VE GÜÇLÜ ÜNİVERSİTELERİNDEN BİRİSİDİR”

 

Toplantıda konuşan Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Çomaklı EIE ve AMOS firmalarının davetinden ve misafirperverliğinden duyduğu memnuniyeti dile getirerek, “Atatürk Üniversitesi eğitimde, öğretimde ve araştırmada sahip olduğu tesisler ve fırsatlar açısından, Türkiye´nin en büyük ve güçlü üniversitelerinden birisidir” dedi. Rektör Çomaklı:  “Bildiğiniz gibi, Doğu Anadolu Gözlemevi (DAG), Türkiye´nin en büyük ve ilk kırmızı öte teleskobuna sahip uzay bilimleri ve teknolojileri alanındaki önemli uluslararası bilimsel yatırımlarından birisidir. DAG, Türkiye´nin 2023 Vizyon projelerindendir ve bu proje aynı zamanda Atatürk Üniversitesinin 2018 yılında başlattığı “Yeni Nesil Üniversite Tasarım ve Dönüşüm Projesi” kapsamındaki yapılanmanın da en önemli göstergelerinden olacaktır. Atatürk Üniversitesi´nin “Yeni Nesil Üniversite Tasarım ve Dönüşüm Projesi” kapsamında, uzay bilimleri ve teknolojileri öncelikli alanların başında gelmektedir” diye konuştu.

 

“Bu Tür Görüşmeler İşbirliklerinin Başlangıcı Olma Özelliği Taşıyor”

 

DAG´ın optik tasarımı ile adaptif optik sisteminin tasarımını ve üretimini Işık Üniversitesi ekibinin gerçekleştirdiğini hatırlatan Çomaklı: “Bu önemli projenin paydaşları olduğu için DAG´ın teleskop ile kubbe tasarımcısı-üreticisi olarak AMOS ve EIE şirketlerine memnuniyetimizi ifade etmek isteriz. Bunu, ileride yapacağımız bilimsel ve teknolojik işbirliklerinin bir başlangıcı olarak görüyor ve devamında daha büyük işbirlikleri ve ortaklıklar yapacağımıza inanıyorum. DAG´ da önemli bir aşamaya geldik ve neredeyse sistemlerin üretiminin tamamının gerçekleştirdik. Üniversite olarak, bu aşamaya kadar katkıda bulunan tüm kişilere ve şirketlere teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu,

 

TELESKOBUN İLK TEST HAREKETLERİ GERÇEKLEŞTİRİLDİ

 

Test hareketleri toplantısına katılan Atatürk Üniversitesi Astrofizik Araştırma Uygulama Merkez Müdürü ve Astronomi ve Astrofizik Bölümü Başkanı Doç. Dr. Cahit Yeşilyaprak,

gazeteniz GÜNEBAKIŞ´a yaptığı açıklamada, projenin 2020 yılında tamamen faaliyete geçeceğini söyledi. İtalya ziyareti ile ilgili de açıklamalarda bulunan Yeşilyaprak, ilgili firma yöneticileri ve uzmanlar tarafından teleskop ve kubbeyle ilgili ayrıntılı bilgilerin verildiği bir toplantı gerçekleştiğini, fabrika test süreçleri hakkında bilgi alış-verişinde bulunulduğunu, daha sonra ise DAG Teleskobu´nun kurulduğu Lecco´daki fabrikaya heyet tarafından kapsamlı bir teknik ziyaret düzenlendiğini bildirdi. Fabrika kurulum sahasında DAG Teleskobu´nun ilk test hareketlerinin gerçekleştirildiğini ifade eden Doç. Dr. Cahit Yeşilyaprak, ‘‘DAG Teleskobu´nun mekanik, elektronik, optik, kontrol sistemleri ve yazılım test aşamalarına, ATASAM ve OPAM´dan farklı uzman ekiplerce önümüzdeki aylarda devam edilmesi ve böylece bir aşamanın daha 2019´un ilk aylarında tamamlanması yönünde kararlar alındı. 2020´de tüm faaliyetler bitirilmiş olacak´´ dedi.   



Kaynak : http://www.radarhaber.com/haberler/26/teleskobun-ilk-test-hareketleri-gerceklestirildi_16657.html