İmar Barışı Erzurum'da o mahalleyi uçurdu!

RADARHABER / ERZURUM

Gayrimenkul sektörü ile ilgili analitik bilgiler sunan REIDIN ile Coldwell Banker iş birliğiyle hazırlanan "İmar Barışı Sonrası Konut Fiyatı En Çok Artan İl, İlçe ve Mahalleler" başlıklı rapor yayımlandı. Rapora göre, Erzurum Ömer Nasuhi Bilmen Mahallesi, ev fiyatlarının artışı sıralamasında Türkiye ikincisi oldu.

 

İmar Barışı Erzurum´da Ömer Nasuhi Bilmen Mahallesi´nde ev fiyatlarını uçurdu. Edinilen bilgiye göre, Erzurum Ömer Nasuhi Bilmen Mahallesi, ev fiyatlarının artışı sıralamasında Türkiye ikincisi oldu. İmar barışı başladığı günden bugüne kadar konut fiyatlarının en çok arttığı mahalleler arasında zirvede Bursa Gemlik´e bağlı Eşref Dinçer Mahallesi gelirken, Erzurum Yakutiye´ye bağlı Ömer Nasuhi Bilmen Mahallesi 2, İzmir Konak´ın Çankaya Mahallesi ise, 3´üncü oldu

 

Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Rahmi Şenocak Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Rahmi Şenocak "İmar barışıyla ruhsatı bulunmayan ya da imar mevzuatına aykırı olarak inşa edilen yapıların kayıt altına alındığını belirterek,  bu yapılara yasallık kazandırılması hedeflenen "imar barışı" düzenlemesine başvuruların devam ettiğini kayda geçti

 

YIL SONU HEDEFİ

 

İmar barışı kapsamında yılsonu hedeflerine de değinen Şenocak, süre daraldıkça ilginin daha da yoğunlaştığını belirtti. Şenocak, “Yılsonuna yani 31/12-2018 tarihine kadar ödemesini yapan vatandaşlarımız yapı kayıt belgelerini almış olacaklar. Yılsonuna kadar müracaat sayımız 20 bini bulur, bunun yanında yine belge alanların sayısı da 10 bini geçecektir. Şuanda yoğunluk hala devam etmektedir. Zaman azaldıkça ilgi daha da artıyor, tüm birimlerimizle vatandaşlarımıza hizmet vermek için bekliyoruz.” Diye belirtti.

 

İMAR BARIŞI HAKKINDA MERAK EDİLENLER

 

1-) İmar barışı hangi yapıları kapsar? 31 Aralık 2017´den önce yapılmış yapıları kapsar.

2-) Yapı kayıt belgesi nedir? İmar barışı kapsamında değerlendirilmiş olan yapılar için oluşturulacak belgedir.

3-) Yapı kayıt belgesi, kalıcı imar hakkı sağlar mı? Yapı kayıt belgesi imar açısından ekstra bir hak sağlamaz, müktesep oluşturmaz. Yapı kayıt belgesi düzenlenen yapıların yenilenmesi durumunda, yürürlükte olan imar mevzuatı hükümleri uygulanır.

4-) İmar barışından önce alınmış yıkım kararları ve idari para cezaları ne olacak? Yıkım kararları ve idari para cezaları varsa iptal edilecek.

5-) Yapı kayıt belgesi alan yapılara su, elektrik ve doğalgaz bağlatılabilecek mi? Evet bağlanabilecek.

6-) İmar barışı kapsamında kat mülkiyetine geçiş olacak mı? Yapı kayıt belgesi aldıktan sonra isteyen malikler, tapuya müracaat ederek ve yapı kayıt belgesi için ödenen bedel kadar ilave ödeme (yüzde 3) yaparak, cins değişikliği ve kat mülkiyeti tesis edebilecek.

7-) Başvuru yapıldığı takdirde yapı kayıt belgesi bedeli ne zamana kadar yatırılabilecek? Bedelin 31 Aralık 2018´e kadar yatırılması gerekiyor.

8-) Hangi yapılar imar barışından faydalanamayacak? Üçüncü kişilere ait özel mülkiyete konu taşınmazlarda bulunan yapılar. Hazine´ye ait sosyal donatı için tahsisli arazilerdeki yapılar. 3194 sayılı İmar Kanunu´nun Geçici 16´ncı maddesinde belirtilen istisnai alanlardaki yapılar faydalanamayacak.

9-) Hazine taşınmazı üzerindeki yapıların durumu ne olacak? Hazine taşınmazının sosyal donatı için tahsisli olması hali hariç olmak üzere bu yapılar da imar barışından faydalanabilecek.

10-) Yapı kayıt belgesi ne zamana kadar geçerli? Yapının yeniden yapılmasına veya kentsel dönüşüm uygulamasına kadar geçerli.   



Kaynak : http://www.radarhaber.com/haberler/22/imar-barisi-erzurumda-o-mahalleyi-ucurdu_17120.html