RADARHABER / ERZURUM
Yaklaşan yerel seçimlerde AK Parti tarafından başlatılan bayrak ve seçim otobüsleri yasağının ardından propagandaların nasıl yapılacağı merak konusu olmuştu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, konuşmalarında yerel seçimlerde sosyal medya ve dijital vurgusu yaptı. Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Erzurumlu Dijital İletişim Uzmanı Emre Yazıcıoğlu, yerel seçimlerde adayların sosyal medyayı ve dijital platformların önemine değinerek, yayınlanmak istenen mesajların kısa ve net olması gerektiğini söyledi.
‘YANLIŞ UYGULAMALAR SEÇMENDE KARŞIT DUYGUYA YOL AÇABİLİR’
Yurt dışından başlatılacak olan bot savaşlarına da dikkat çeken Yazıcıoğlu:” 31 Mart'ta yapılacak olan Yerel Seçimler yaklaşırken, Adayların açıklanması ile birlikte hummalı bir seçim sürecine başlandı. Bu seçimi diğerlerinden farklı kılacak olan nokta ise dijital çalışmalar. AK Parti bu çağı çoktan başlattı. Gereksiz bayraklama ve seçim otobüsleri yerine daha az bütçelerle daha çok kitleye ulaşmanın yolunun sosyal medya ve dijital platformlardan geçtiğini AK Parti gördü. Bu uygulamaları seçime girecek olan diğer partilerinde yapacağından şüphemiz yok. Ancak burada bazı yanlış uygulamalar seçmende karşıt duyguya yol açabilir’ dedi.
‘SOSYAL MEDYA ÜZERİNDEN VERİLECEK MESAJLARIN DİLİ ÇOK FARKLIDIR’
Yazıcıoğlu, açıklamalarına şöyle devam etti: ‘‘Sosyal medya üzerinden verilmek istenen mesajların dili çok daha farklıdır. Bunun için uzmanlardan yardım alınmalı ve gereksiz uzunluktaki mesajlardan kaçınılmalıdır. Bu önemli kararın ardından yurt dışı menşeli bot hesaplarında artacağını ön görüyoruz. Bu sebeple hem kullanıcılar hem de siyasiler çok şeffaf bir ortamda çalışmalarını sürdürmelidir. Yabancı ülkelerden başlatılacak olan bot savaşlarından ancak bilinçle baş edebiliriz. Kısacası siyasiler tarafından mesajlar kısalırken, vatandaşlar tarafından dikkatler artırılmalıdır.”
BOT NEDİR?
Bot, internetin evriminde bir sonraki halka olarak görülüyor. Bot, internette verilen bir görevi yerine getiren programlar. Genellikle tekrar eden görevlerde kullanılan bot’lar tüm bir web sitesi içeriğini indirmekten DDoS saldırılarına ve sahte trafik yaratmaktan spam e-posta gönderimine kadar çok farklı fonksiyonları yerine getirebiliyor. Bu tip bot’ların en önemli avantajları arasında hız ve kapasite ilk sıralarda yer alıyor. Chatbot’ları ise kullandığımız mesajlaşma/chat uygulamalarında “yaşayan” ve isminden müstesna sizinle sohbet edebilen bot’lar. Ancak etkileşimleri metin ile sınırlı değil. Bir çağrı merkezini aradığınızda size ne istediğinizi soran ve siz defalarca “Müşteri temsilcisi” dedikten sonra sizi kart menüsüne de aktarabiliyorlar. Geliştirilmeye açıklar evet ancak bu halde bile çağrı merkezleri için ciddi verimlilik sağlıyorlar. Yine de tüm chat bot’ları bu örnekle genellememek gerekiyor zira henüz yolun başında olduğumuz chatbot’ların kısa sürede milyonlarca türünün oluşması bekleniyor.
Kaynak : http://www.radarhaber.com/haberler/28/_17294.html