RADARHABER / ERZURUM
CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını istemiyle TBMM'ye verdiği soru önergesinde Malatya'ya Hızlı Tren Projesi'nin ne zaman başlanacağını sordu.CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını istemiyle TBMM'ye verdiği soru önergesinde Malatya'ya Hızlı Tren Projesi'nin ne zaman başlanacağını sordu.
BAKAN HIZLI TRENİ KENDİ MEMLEKETİNE GÖTÜRÜYOR İDDİASI
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını talebi ile CHP Milletvekili Ağbaba tarafından verilen soru önergesinde, "Bakanlığınız tarafından önümüzdeki 5 yıl içerisinde 14 şehrin Yüksek Hızlı Tren Hattı ile birbirine bağlanacağı açıklanmıştır. Belirtilen iller içerisinde alt yapısı ve coğrafik konumu çok uygun olmasına rağmen Malatya bulunmamaktadır. Oysa AKP'li vekillerimizden biri Şubat ayında yaptığı açıklamada, Malatya'nın "yüksek hızlı tren projesi" yatırım programına alındığını ama son hedef tarihi olan 2023'e kalmasını arzu etmediklerini gerekli görüşmeleri yaptıklarını ve 2013 yılı içerisinde gerekli fizibilite çalışmalarına başlanacağının kendilerine iletildiğini belirtmişlerdir. Şubat ayında verilen söz Ağustos ayında rafa kaldırılmış, Malatya'ya hızlı trenin ancak 2023'te geleceği açıklanmıştır. Malatya-Elazığ-Diyarbakır Hızlı Tren Hattı projesi bölge illerinde sabırsızlıkla beklenmektedir. Malatya'nın nüfusu 762 bin 366, Elazığ'ın nüfusu 562 bin 703, Diyarbakır'ın nüfusu ise 1 milyon 162 bin 167'dir. Sivas'ın doğusunda hızlı trenin geçmesi talep edilen bu 3 ilin toplam nüfusu 2 milyon 917 bin kişidir. Oysa Ulaştırma Bakanlığı tarafından ilk etapta hızlı trenin bu illere değil, Sivas'tan sonra 217 bin 886 nüfusu bulunan Erzincan'a götürüleceği açıklanmıştır" ifadelerine yer verildi.
Ağbaba, önergesinde şu soruları sordu:
"1-Konunun uzmanları tarafından Sivas-Malatya hızlı tren hattı projesi yerine Kayseri- Malatya hızlı tren hattının daha verimli olacağı belirtilmektedir. Ankara- Kayseri- Malatya hızlı tren hattı Doğu ve Güneydoğu için büyük bir gelişim sağlayacaktır. 2023'ü beklemeden Kayseri- Malatya arasına yeni bir hat döşenmesi ve bölgenin kalkınmasına katkı verilmesi planlanmakta mıdır? 2-Önümüzdeki 5 yıl içerisinde hızlı tren geçecek iller hangi kriterler dikkate alınarak belirlenmiştir? 14 ili diğer illerden ayıran özellikleri nelerdir? 3-Elazığ'ın yarısı, Malatya'nın 3'te 1'i, Diyarbakır'ın 6'da biri nüfusa sahip Erzincan iline hızlı tren götürülmesinde hangi değerler ele alınmıştır? Bu ilimize hızlı tren götürülmesinde 'Ulaştırma Bakanı'nın memleketi' olma etkisi var mıdır? 4-Erzincan'ın komşusu olan Erzurum neden projede yer almamaktadır? Büyükşehir olan bir kentin tren yolcu kapasitesi daha fazla olacağı düşünülmemekte midir? Halk arasında 'kamu kaynaklarının verimli kullanılmaması' eleştirilerine neden olan bu tür uygulamalarla ilgili tarafınıza ulaşan şikayetler var mıdır? 5- Hızlı tren setleri imali için Sakarya'da, Hızlı Tren Makas Fabrikası Çankırı'da, Travers Fabrikası Sivas'ta, ray bağlantı elemanları Erzincan'da kuruldu. Bakanlığınız tarafından tren yolları için yapılan yatırımlar devam ederken, Malatya'da çok uzun yıllardır atıl bir şekilde bekletilen Vagon Onarım Fabrikası, önce hapishane yapılmak istenmiş, ardından parçalanarak ÖİB tarafından satılmıştır. Bir taraftan atıl bekletilen fabrika varken, diğer taraftan aynı nitelikte milyonlarca lira harcanarak fabrika açmak Bakanlığınız tarafından nasıl değerlendirilmektedir?" (İHA)
Kaynak : http://www.radarhaber.com/haberler/34/bakan-yildirima-hizli-tren-sorusu_1916.html