Erzurum'da arı yetiştiriciliğine ilgi artıyor

Sinan AYDIN'ın haberi...
 
 
RADARHABER / ERZURUM 
Arı yetiştiriciliğinin Türkiyede en yaygın olduğü illerin başında, Erzurum ve Rize geliyor. Coğrafyası bu ekonomik yatırıma çok uygun olan Erzurumda arı yetiştiriciliğine olan ilginin arttığı açıklandı. Çoğumuz için etrafımızdaki en ufak hareketleri bile büyük korkulara sebep olabilen arılar, bazıları için verdikleri enerji dolu mucizevi yiyecekle ekmek kapısı olarak bilinmekte. Arı yetiştiriciliği son zamanlarda popülerliğini artırıyır. Bazı bölgeler için önemli geçim kaynakları arasında yer alan arıcılık için Erzurum ve Rize bölgesi son derece elverişli alanlar arasında yer alıyor. 
 
Erzurum her bölgesinde arıcılık yapılabilecek bir coğrafyaya sahip
 
 
Bu yörelerde her ne kadar babadan oğula geçen bir kültürün parçası olarak öğrenilse de açılan halk eğitim kurslarıyla toplumun geneli bu konuda bilgilendirilmeye çalışılıyor. Çünkü Erzurum iklim koşulları sayesinde her bölgesinde arıcılık yapılabilecek bir coğrafyaya sahip! Yani Erzurum arıcılık yaparak para kazanmak hususunda oldukça elverişli özelliklere sahip. Peki, arıcılık yaparak para kazanmak hakkında ne kadar çok şey biliyorsunuz? Herkes arıcılık yapabilir mi? Arıcılık yaparak ne kadar para kazanılır? Gelin bu soruların cevaplarını aşağıda detaylı olarak inceleyelim. İşte arıcılık yaparak para kazanmayı düşünenlerin kafasında oluşan sorulara cevap veren o yazı...
Arıcılık Yaparak Para Kazanmak için Hangi Yöntemler Uygulanır?
Öncelikle bu işin, öyle önüne gelen herkesin yapabileceği bir iş olmadığını belirtmeliyim. Bu işten para kazanabilmek için konu hakkında ayrıntılı araştırma yapmalı ve bilgi sahibi olmalısınız. Ayrıca arıcılığın çıraklık, kalfalık ve ustalık olarak aşama aşama öğrenilecek bir iş olduğunu bilmelisiniz. Çıraklıkta bir arı hakkında gerekli bilgiye sahip olmanız en temel kurallardan biridir. Ayrıca arıcılığın çıraklık, kalfalık ve ustalık yetiştiricisinin yanında çalışın demiyorum. Bu iş için açılmış kurslara katılarak, etrafınızdaki tecrübeli arıcılardan bilgi alarak ve internetten detaylı araştırma yaparak çıraklığa ilk adımınızı atmış olursunuz.
Ardından bu işi gerçekten yapmak istiyorsanız, ilk etapta az sayıda koloniyle arı yetiştiriciliği yapmanızı öneririm. Bu şekilde, işin tüm inceliklerini öğrenirken, sermayenizi ve emeğinizi de çok fazla riske etmemiş olursunuz. Sonuçta 30 koloni arıya bakmak ile 100 koloni arıya bakmak arasında dağlar kadar fark vardır, değil mi? Hatta kendinizi sağlama almak sizin için çok önemliyse, sadece birkaç kovanın bakımını üstlenerek, bu işin altından kalkıp kalkamayacağınıza karar verebilirsiniz. Ayrıca bu yöntem bazılarının temel kazanç kapısı olsa da bazıları için ek gelir elde ettikleri bir hobi olarak uygulanmaktadır. İşte bu nedenden dolayı, arıcılığı ne amaçla yapacağınıza karar vermeniz gerekmektedir.
Gezginci (Mobil) Arıcılık Yaparak Para Kazanmak!
Gezginci arıcılığın sabit arıcılığa göre daha fazla kazanç getirdiğini söyleyerek ayrıntıları anlatmaya başlayayım. Öncelikle gezginci arıcılık nedir, bunu inceleyelim. Aslına bakarsanız, gezginci arıcılığın ne olduğunu adına bakarak da anlayabilirsiniz. Biliyorsunuz, arıcılığın altın kurallarından bir tanesi kolonilerin bölgesinde yeterli bitki örtüsünün ve ballı çiçeklerin bulunmasıdır. İşte bu bölgelerdeki çiçekler azaldıktan sonra, arıların bal yapmaya devam edebilmesi için kolonilerin taşınmasına gezginci arıcılık denmektedir.
Elbette gezginci arıcılar kafalarının estiği zamana göre bir yerlere taşınmıyorlar. Bunun için önceden plan yapıp, hangi bölgede hangi çiçek türlerinin olduğunu, bunların en verimli zamanlarını değerlendirerek ilgili kuruluşlardan izin alıyorlar. Sonuçta, arıcılık yaparak para kazanmanın yollarından bir tanesi de kovanlarınızı sırtlanıp bu küçük mucizelerinizle birlikte yeni yerlere doğru yola çıkmanız olacaktır.
 
 
Organik Bal Üretimi Yaparak Para Kazanmak!
 
 
Evet, balın bir şifa kaynağı olduğunu hepimiz biliyoruz. Tabii günümüzde her şeyin sahtesinin yapıldığı düşünülürse, baldan ziyade organik balların ne kadar önem taşıdığını anlayabilirsiniz. Gelelim, bu iş hakkında bilmeniz gerekenlere. Öncelikle şunu söyleyeyim, organik bal üretimi yapmak istiyorsanız, bunun için uygun koşulları sağlamalısınız. Bu koşullar, nektar kaynağı, ısı süreci, arıların bal bulma alanları, arıların yönetimi, bal çıkarma süreci, ambalaj malzemeleri gibi faktörleri içine alır. Zaten bu koşulları sağlayamadığınız takdirde, balınız yapılan testlerden geçemeyecek ve organik sertifikasını alamayacaktır.
Diğer taraftan, sertifikasını aldığınız organik ballarınızı ister kendi etiketinizle satar isterseniz de büyük markalara pazarlayabilirsiniz. Çünkü çoğu küçük arıcı, ürettiği balları büyük firmalara satmayı tercih etmektedir. Sonuçta organik bal üretiminin kazancı yüksek olabilir ama aynı derecede titizlik ve özenli çalışma istediğini de hesaba katmalısınız.
 
 
Paket Arıcılık Yaparak Para Kazanmak!
 
 
Arıcılık yaparak para kazanmak hususunda paket arıcılıktan da bahsetmek istedim. Öncelikle paket arıcılık kavramı ile ilk kez karşılaşanlar için şu açıklamayı yapayım. Bu iş, Akdeniz ve Ege gibi mevsimin daha erken başladığı yerlerde üretilen bal arılarının, Doğu Anadolu ve Kuzey bölgeleri gibi mevsimin daha geç başladığı yerlere özel kutular halinde satılması olarak tanımlanabilir. Bu kutuların içerisinde bir ana arı ve yeteri kadar işçi arı bulunmaktadır. Öte yandan, paket arıcılık mevsimin geç başladığı bölgelerdeki arı yetiştiricileri için oldukça avantaj sağlamaktadır. Çünkü bu şekilde arıcılar, paketleri ellerine ulaşmadan önce gereken hazırlıkları yapabiliyorlar. Mesela, paket arılarının geliş tarihlerini yoğun çiçek mevsiminden 2-3 ay önceye ayarlıyorlar. Böylece çok daha verimli bir biçimde bal üretimi yapabiliyorlar.
 
 
Çiçek Tozu, Arı Sütü ve Polen Üreterek Para Kazanmak!
 
 
Aslına bakarsanız, arı poleni yıllar önce bir güzellik iksiri olarak keşfedildi. Daha sonra ise, arı poleninin her derde deva olan bir şifa kaynağı olduğu anlaşıldı. Hatta bazıları, arı poleninin kanserli hücrelere iyi geldiğini savunmaktadır. Sonuçta arı poleni, birçok yönden insanoğlu için mucizevi bir besindir, diyebilirim. Peki, arı poleni nasıl toplanıyor? Şöyle ki, bu çiçek tozları ya da polenler arılar aracılığıyla kovanlara taşınıyor. Ve kovanda bulunan bu altın değerindeki tozlar, arıcılar tarafından özel tekniklerle toplanıyor. Kısacası, arıcılık birçok yönüyle kazançlı olabilecek bir yöntemdir.
 
 
Kimler Arı Yetiştiriciliği Yaparak Para Kazanabilir?
 
 
Gelelim, bu işin kimler tarafından yapılabileceğine... Yazının başında da belirttiğim gibi, arıcılık yapmak isteyenler, bu iş hakkındaki tüm detayları öğrenmelisiniz. İsterseniz ara ara düzenlenen arıcılık kurslarına katılmayı da deneyebilirsiniz. Sonuçta siz yeter ki öğrenmek isteyin. Mesela, bazıları bu işe bir hobi olarak başlar ve daha sonra usta birer arıcı olup çıkarlar. Diğer taraftan, bu iş için sermayeye ihtiyacınız olacağını da bilmelisiniz. Ama eğer yeterli sermayeniz yoksa devletin arıcılar için sunduğu özel kredilerden faydalanmayı deneyebilirsiniz. Ve devlet kredisi almak istiyorsanız, en az 30 kovan arıyla işe başlamanız gerektiğini de bilin.
 
 
Arıcılık Yaparak Ne Kadar Para Kazanılır?
 
 
Aslında, bu sorunun cevabı sizin işinizi ne kadar iyi yaptığınıza bağlı olarak değişecektir. Yani arıları yönetim biçiminiz, kovan sayınız, kaç personelle çalıştığınız, sabit mi yoksa gezginci arıcılık mı yapıyor olduğunuz gibi faktörler kazancınıza direk etki edecektir. Eğer işinizi gerçekten iyi bir şekilde yapıyorsanız, iyi bir gelir elde edebilirsiniz. Ayrıca iyi bir verim elde ederseniz, satacağınız kavanoz kavanoz ballardan bal gibi para kazanırsınız!
Öte yandan; bazılarının ağzından "arıcılıkta para yok" gibi sözler duymuş olabilirsiniz. Ancak bu tür bilgilere kulak asmamanızı ve gereken araştırmayı yapmanızı öneririm. Sonuçta her işte iyi kazananlar ve işi batıranlar olacaktır, değil mi? Bu şansa değil planlı çalışmaya ve yeterli bilgi birikimine bağlı olarak belirlenecektir. Yani, arıcılık para kazandırır mı diyecek olursanız, evet kesinlikle kazandırır diyebilirim. Bu iş, en kötü ihtimalle kendini amorti eden bir iş olarak da gösterilebilir.

 



Kaynak : http://www.radarhaber.com/haberler/22/erzurumda-ari-yetistiriciligine-ilgi-artiyor_19923.html