Soner İSTANBULLU'nun -ÖZEL- haberi...
RADARHABER-ERZURUM
Halk arasından kullanılan ‘kan kardeşliği’ne şimdide ‘ciğer kardeşliği’ eklendi. Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Organ Nakli Uygulama ve Araştırma Merkezi, Türkiye’de çok nadir rastlanan bir organ nakline imza attı. 7 yaşından beri Atatürk Üniversitesi’nde karaciğer tedavisi gören Alperen Çetinkaya ile doğduktan sonra rahatsızlığı belirlenen 11 aylık İshak Değirmencioğlu’nun tedavisini sürdüren Organ Nakli Uygulama ve Araştırma Merkezi ekibi, Adana’da hayatını kaybeden 16 yaşındaki bir çocuğun karaciğerinin uygun olduğunu öğrenince harekete geçti. Sağlık Bakanlığı’na ait uçakla Erzurum’a getirilen karaciğer iki çocuğa da uygun bulununca operasyon başlatıldı. Organ Nakli Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doçent Doktor Bülent Aydınlı ve ekibi ikiye böldükleri karaciğerin bir kısmını 14 yaşındaki Alperen Çetinkaya’ya nakletti. Aynı anda ameliyata alınan 11 aylık İshak’a bölünen karaciğer de büyük geldi. Doktorlar bu kez karaciğeri bebeğin bünyesine uygun hale getirerek nakli yaklaşık 12 saat süren ameliyatla başarıyla tamamladı.
"BİR CİĞERİ İKİYE BÖLDÜK"
Organ Nakli Merkezi’nde bir süre yoğun bakım altında tutulan Alperen ve İshak’a nakledilen karaciğer uyum sağladı. Doktorların büyük titizlik gösterdiği çocuklar kısa sürede sağlıklarına kavuştu. Hastanede tedavileri süren iki çocuğun sağlığına kavuşması aileleri kadar sağlık ekiplerini de sevindirdi. Ekibiyle birlikte başarılı bir operasyona imza atan Bülent Aydınlı, “İkisinin de acil karaciğer nakline ihtiyacı vardı. Ama en çok ta 11 aylık İshak’ın karaciğere ihtiyacı vardı. Organ müjdesi haberi Adana’dan geldi. Biz bu gelen karaciğeri farklı bir teknikle ikiye böldük. Bu tarz nakiller dünyada ve Türkiye’de çok nadir bir şekilde gerçekleştiriliyor” dedi. Kadavradan alınan karaciğerin 12 saat içinde nakledilmesi gerektiğini belirten Aydınlı, “Biz bu kadar kısa sürede hem karaciğeri hastalara göre kestik, hem de 2 çocuğumuza karaciğeri naklettik. Bu olay çok kolay ve sıradan bir olay değil. Tam tersi profesyonel deneyimli bir ekip işi. Sağ olsun ekip arkadaşlarımda öz veriyle çalışıp çocuklarımızın sağlığına kavuşmasına yardımcı oldu. Onlar artık aynı ciğeri taşıyorlar ve karaciğer kardeşiler” diye konuştu. Aydınlı, merkezlerinde bu tarz ameliyatı ikinci kez başarıyla gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşadıklarını söyledi. Hastanede tedavileri süren çocuklarla yakından ilginenen Çocuk Gastroloji Hepatoloji ve beslenme dalında görevli Doçent Doktor Mahya Sultan Tosun ise, “İshak bebek hastaneye geldiğinde durumu çok kötüydü. Bize akut karaciğer yetmeliği kiliniğiyle başvurdu. Yaşı küçük olduğu için doğuştan bir metabolik hastalık olabileceği yada reaya benzeri bir tablo olabileceğini düşündük. Detaylı araştırma yapamadan nakile girmek zorunda kaldık. Çünkü durumu çok ağırdı. Alperen hastamızda 6 yıldır takibimizde olan bir hastaydı. Uzun süredir karaciğer bekliyordu ve beklediği karaciğere kavuştu. Durumları şuan çok iyi taburcu olacak safhadalar” dedi.
ORGAN KARDEŞLİĞİNİN DEVAMINI GETİRECEKLER
Hastanede oğlu Alper’in sağlığına kavuşmasını sevinçle izleyen anne Fadime Çetinkaya, “Oğlumun karaciğerinde damar tıkanıklığı vardı, 7 sendir tedavi görüyordu. Sonunda organ nakli gerçekleşti ve sağlığına kavuştu. İnsan ancak böyle bir olayla karşılaşınca organ bağışının ne kadar önemli olduğunu anlıyor. Bende bu sıkıntıları çektim ve öldüğümde organlarımı bağışlıyacağım” dedi. Atatürk Üniversitesi Rektörü Profesör Doktor Hikmet Koçak, başarılı operasyona imza atan Aydınlı ve ekibini tebrik etti. Organ Nakli Merkezi’ne gelerek çocukları ziyaret edip, sağlık durumları hakkında bilgi alan Rektör Koçak, merkezdeki çalışmaların takdire şayan olduğunu söyleyerek çocukların gülümseyişlerine bakarak gülümsedi.
Kaynak : http://www.radarhaber.com/haberler/29/bir-cigerin-iki-yarisi-onlar_253.html