Onur SAĞSÖZ'ün -ÖZEL- haberi
RADARHABER / ERZURUM
Meteoroloji Erzurum 12’inci Bölge Müdürlüğü Erzurum Havalimanı’na Runway Visiual Range (RVR) ile Silyometre cihazları yerleştirdi. RVR ile görüş mesafesini, Silyometre ile de bulut taban yüksekliğini ölçecek olan Meteoroloji bu sayede uçakların 350 metreye kadar iniş ve kalkış yapabilmesini sağlayacak. Sistem önümüzdeki günlerde devreye girecek.
UÇAKLAR DAHA ZOR ŞARTLARDA İNEBİLECEK
Devlet Hava Meydanları İşletmeleri’nin Erzurum Havalimanı’na yaptığı yatırımın ardından Meteoroloji 12’inci Bölge Müdürlüğü de harekete geçti. Uluslararası platformda ‘kategori 1’de bulunan Erzurum Havalimanı’na uçakların daha düşük görüş şartlarında iniş ve kalkış yapabilmesini sağlamak için (RVR) ile Silyometre cihazları kuruldu. RVR ile meydandaki görüş mesafesini, silyometre ile de bulut taban yüksekliğini ölçerek uçakların 350 metreye kadar iniş ve kalkış yapabileceklerini sağlayacaklarını söyleyen Meteoroloji Erzurum 12’inci Bölge Müdürü Uygar Us, bu teknikle Erzurum Havalimanı’nın ‘kategori 2’ye yükseldiğini bildirdi. Müdür Us, “Erzurum Havalimanın da uçaklar şu an 550 – 850 metre arasında iniş kalkış yapabiliyor. Bu sistemden sonra her uçak 350 metreye kadar iniş ve kalkış yapabilecek. Son hazırlıklarımızı tamamladık. Önümüzdeki günlerde özellikle kış sezonunda uçakların ‘pas’ geçerek, başka havalimanlarına inmesini ve yolcuların mağdur olmasını önleyeceğiz” dedi.
FIRTINA VE YAĞIŞ İKİ SAAT ÖNCEDEN ÖĞRENİLECEK
Meteoroloji 12’inci Bölge Müdürlüğü ayrıca Erzurum’a Meteorolojik Radar Sistem kuracak. Genel Müdürlük tarafından ihale edilen ve inşaatı 2014 yılında başlayacak olan sistem sayesinde ani rüzgar, fırtına ya da yağışlar şiddetleriyle birlikte tam iki saat öncesinden tespit edilebilecek. 2015 yılında devreye girecek olan sistemin kısa süreli hava tahminlerini daha sağlıklı yapmalarına imkan tanıyacağını belirten Bölge Müdürü Uygar Us, “Erzurum Kış Oyunlarının merkezi konumunda bir kent. Ulusal ya da uluslararası her organizasyonda federasyon ve organize komitelerine daha sağlıklı hava tahminleri verebileceğiz. Böylelikle pistlerin yarışa uygun olup olmadığını, fırtına ya da yağışların ne kadar süreceğini söyleyerek oyunların ertelenmesini önlemiş olacağız. Ayrıca bu sistemle hangi noktaya ne miktarda yağış düşeceğini tahmin edebileceğiz. 2 milyon Euro’ya mal olacak sistem Erzurum başta olmak üzere Ağrı, Kars ve Ardahan’ın tamamını kapsayacak” diye konuştu.
PERŞEMBE KAR GELİYOR
Meteoroloji 12’inci Bölge Müdürü Uygar Us ayrıca son hava tahminlerini de paylaştı. Kuzeyden gelen soğukların etkisiyle Perşembe ve Cuma günü bölgede karla karışık yağmur ve kar yağışları beklediklerini söyleyen Müdür Us, şöyle dedi. “Son 10 yılda iklimde bir ısınma söz konusu. Genellikle eylül ve ekim aylarını sıcak geçiriyorduk. Ancak bu yıl soğuklar erken geldi diyebiliriz. 29 Ekim’e kadar dağlarda kar görmeye devam edeceğiz, sonrasında da kar yağışlarını her an bekleyebiliriz. Tahminler 10 günle sınırlı olduğu için çok daha ötesini görmek mümkün olmuyor. Mevsimsel tahminlere baktığımızda bu yıl daha ılık bir kış yaşayacağız. Yağış miktarı da mevsim normallerinde olacak.(Kaynak: Pusula)
Kaynak : http://www.radarhaber.com/haberler/34/ucaklar-artik-pas-gecmeyecek_2625.html