RADARHABER / ERZURUM
Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası (ETSO) tarafından, 12-19 Şubat 2014 tarihleri arasında Orta Avrupa ülkelerine düzenlenen iş gezisi programı, Macaristan’ın başkenti Budapeşte’de başladı.
ETSO Meclis Başkanı Saim Özakalın, Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansı (KUDAKA) Genel Sekreteri Bekir Talha Özmen, 1. Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Zafer Ergüney, ETSO Yönetim Kurulu üyeleri Zeki Adil, Celalettin Çetinkaya, Genel Sekreter Harun Delibaş ile oda üyesi işadamlarının yer aldığı ETSO heyeti, Avrupa ziyaretinin ilk gününde Budapeşte Hilton Otel’de düzenlenen bir toplantıya katıldı.
ÖNEMLİ TOPLANTI
ETSO, Macar Ticaret ve Sanayi Odası ve Türk-Macar İşadamları Derneği’nin ortaklaşa düzenlediği toplantıya, Türkiye’nin Macaristan Büyükelçisi Şakir Fakılı, Türk-Macar İşadamları Derneği Başkanı Osman Şahbaz, Büyükelçilik Ticaret Müşaviri Fatma Seda Sevgi ile Türk ve Macar iş adamları katıldı. Toplantıda yapılan konuşmalarda iki ülke ticaretinin artırılması için atılması gereken adımlar ve yatırım yapılabilecek sektörler üzerinde duruldu. Toplantıda, Büyükelçi Şakir Fakılı, Türk-Macar İşadamları Derneği Başkanı Osman Şahbaz, Büyükelçilik Ticaret Müşaviri Fatma Seda Sevgi ve ETSO Meclis Başkanı Saim Özakalın birer konuşma yaptı. Konuşmasında, Macar işadamları ve Macaristan’daki Türk işadamları için Erzurum’da fırsat olabilecek yatırım potansiyellerinden söz eden Meclis Başkanı Özakalın, toplantının ve yapılacak görüşmelerin her iki ülke iş dünyası için ticari ve kültürel birlikteliğe katkı sağlayacağına inandığını söyledi. Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası’nın faaliyetleriyle ilgili bilgiler verdiği konuşmasında, Erzurum’daki yatırım alanlarından söz eden Özakalın, ilin ithalat ve ihracat rakamlarıyla ilgili de bilgi verdi.
Erzurum’un tarım ve hayvancılık, turizm, sağlık, ağırlıklı olmakla birlikte hizmet sektörü ön plana çıkan sektör olduğundan, sanayi tesislerinin madenler, tarım ve hayvancılık sektörlerine yoğunlaştığını anlatan Saim Özakalın, bu kapsamda, kaynak potansiyeli ve yatırım taleplerinin ise; hayvansal ürünler, bal paketleme ve arı ürünleri tesisi, turizm yatırımları, rafine tuz tesisi, çimento üretim tesisleri, krom ve manyezit madenciliği ve işleme tesisleri, mermer araştırması ve işleme, patates nişastası, veteriner ilaçları, temizlik malzemeleri, mobilya üretimi, yonga levha, su şişeleme, tıbbi tekstil, torbalanmış toz kireç, alçı ve perlit tesisleri olarak sıralanabileceğini söyledi.
ERZURUM'UN TURİZM POTANSİYELİ ANLATILDI
Türkiye’nin en önemli kış turizmi merkezlerinden birinin Erzurum Palandöken Kayak Merkezi olduğunu vurgulayan Özakalın şunları söyledi;“Kış sporları ve kış turizmi hareketleri bakımından Türkiye’nin birinci derecede önemli ve öncelikli kayak alanları arasında yer alan Palandöken Dağları, kayak sporu ve kış turizmi hareketleri açısından uluslararası bir istasyon özelliği taşımaktadır. Erzurum, iklim özellikleri, coğrafi konumu, zengin doğal kaynakları ve tarihi, kültürel değerleri ile önemli bir potansiyele sahiptir. Erzurum’da 6 turizm yatırım belgeli tesiste 2 bin 256 yatak, turizm işletmesi belgeli 10 tesiste ise bin 941 yatak mevcuttur. 2011 Üniversitelerarası Kış Olimpiyat Oyunları, Cumhuriyet tarihinin en önemli kamu yatırımlarıyla gerçekleştirilmiştir. Mevcut potansiyeli ve yapılan bu yatırımlar, Erzurum’a bu alanda potansiyel bir yatırım sahası haline getirmiştir.”
Kaynak : http://www.radarhaber.com/haberler/22/etso-orta-avrupaya-cikarma-yapti_4217.html