RADARHABER / ERZURUM
Yakutiye Belediyesi Plan Proje Müdürlüğü tarafından yürütülen çalışmayla Karaköse mahallesi olarak geçen, yaygın adıyla Cennet Çeşme Sokaktaki keşmekeşe son veriliyor. İlde kentsel dönüşüm çalışmaları nedeniyle adı 'Yakın Adam' olarak lanse edilen Yakutiye Belediye Başkanı Ali Korkut, 3 ada 9 parselde kamulaştırma çalışmalarının mahkeme sürecinin devam ettiğini belirterek "Haziran ayına kadar bir sonuç almayı düşünüyoruz. Tapu devirleri yapılınca orta kısımda yer alan dükkanları yıkacağız" dedi. Yakutiye Belediye Başkanı Ali Korkut, Plan ve Proje Müdürlüğü tarafından yürütülen çalışmaların son aşamasına geldiğini kaydederek "Karaköse mahallesi olarak geçen ve Cennet çeşme sokak üzerinde yer alan harabe dükkanların bulunduğu alanda kamulaştırma yapıyoruz. Mahkeme kararıyla kamulaştırma yapılıyor. Dükkanların üzerine oturduğu alan normalde imar yolu, biz belediye olarak imar yolunu açılıyoruz. Geçtiğimiz yıl planladığımız çalışma mahkeme süreci nedeniyle hala devam ediyor. Haziran'da hukuki sürecin tamamlanacağını tahmin ediyorum. Yani bu yaz inşallah Cennet Çeşme sokakta görünümün güzelleşmesini sağlayacağız. Şehir merkezinde keşmekeş bir görünüm arz eden alan temizlenecek, yol genişleyecek" şeklinde konuştu.
BOYAHANE CAMİİ VE HAMAMI ÇEVRESİ AÇILIYOR
Ali Korkut, yaptıkları çalışmada 3 adada toplam 9 parsel bulunduğunu belirterek "Değer ile ilgili Mahkeme sürüyor. Plan ve Proje Müdürlüğümüz yaptığı çalışmada bura için 872.669 lira bedel belirlemişti. Hak sahipleri değere itiraz ettiler. Mahkemenin belirlediği değer 1 milyon 871 lira civarında. Belirlenen bedelin 1 milyon lirasını ödedik. Mahkeme tamamlanınca 871 bin lirada ödenecek ve alan açılacak" dedi.Yakutiye Belediyesinin yaptığı düzenleme ile aynı zamanda iki tarihi eser gün yüzüne çıkıyor. Alanın hemen alt bölümünde yer alan Boyahane Hamamı ile Boyahane camiinin de çevresi açılıyor. Tarihi eserleri çevreleyen viraneleri temizlemekle tanınan Ali Korkut, burada amacın hem tarihi eserleri çevreleyen kötü yapılaşmayı sonlandırmak, aynı zamanda da bir yol düzenlemesi yapmak olduğunu söyledi.
BOYAHANE VE CAMİİ'NİN TARİHÇESİ
Boyahane Mahallesi'nde bulunan Boyahane Hamamı, İlyas Ağa'nın 1620 -1621 tarihlerinde yaptırdığı caminin yanındadır. Kitabesinden öğrenildiğine göre l566-l567 yılında Hacı Emin Paşa tarafından yaptırılmıştır. Boyahane Hamamı plan düzeni olarak birbirine benzeyen iki bölümden meydan gelen çifte hamamdır. Doğu yönündeki küçük bir kapıdan soyunmalık kısmına girilmektedir. Soyunmalık ile ılıklık arasında küçük bir bölüm bulunmaktadır. Sivri kemerli bir kapıdan geçilen ılıklık pandantiflerin taşıdığı üç kubbe ile örtülmüştür. Sıcaklık haçvari plana göre yerleştirilmiştir. Burası dört tonozlu eyvan ve merkezi bir kubbeden oluşmuştur. Halvet hücreleri sekizgen planlıdır. Hamamın batısındaki soyunmalığı, sonraki yıllarda camiye eklenmiştir. Hamamın kadınlar ve erkekler kısmının su deposu müşterektir.
Kaynak : http://www.radarhaber.com/haberler/34/baskan-korkut-bir-tarihi-eseri-daha-kurtariyor_5596.html