İşte Kadir gecesinin alametleri

RADARHABER / ERZURUM 
Bu gece Kadir gecesi. Kadir ve kıymeti yüksek, bin aydan hayırlı olan bu geceyi dolu dolu geçirelim. Anne babaya asi olanlar, içkiye devam edenler, Müslüman kardeşleriyle küs kalanlar öz eleştiri yapıp tövbe etmeli
 
BİN AYDAN DAHA HAYIRLI
Kadir gecesi hakkında Kur'an-ı Kerim'de özel bir sure yer alır. Surede Kadir gecesinin bin aydan hayırlı olduğu belirtilir. Kur'an-ı Kerim bu gecede Hz. Peygamber'e (s.a.v.) inmeye başlamıştır. Cebrail ve görevli melekler - ki sayısını ancak Rabbimiz bilir - ard arda inerler. Onların görevi kendilerine verilen özel işleri yapmaktır. Ve o gece sabaha kadar tam bir manevi esenlik ve güvenliktir. Bu geceye Kadir gecesi denmesinin birçok sebebi vardır. Bunlardan birisi, Kadir gecesinin kadir ve kıymetinin haylice yüksek olması anlamındadır. Diğeri de bu gece inen meleklerin sayısından ötürü yeryüzünde darlığın oluşmasıdır. "Kadir"in bir anlamı da "darlık" demektir. Kadir gecesinin 27. gece olduğu konusunda birçok İslam alimi söz birliği etmiştir. 23. gece olduğunu söyleyenler de vardır. Hz. Peygamber (s.a.v.) bu aydaki son on geceye işaret ederek "Kadir gecesini ramazan ayının son on gününün tekli gecelerinde arayınız" buyurmuşlardır. Peki neden açık bir dille 'şu gece' dememişlerdir? Muhtemelen, sadece bir geceyi dolu dolu değerlendirip de diğer gecelerdeki büyük fırsatı kaçırmayalım diyedir. Zaten Peygamberimiz (s.a.v.) ramazanın son on gününü dolu dolu geçirirdi. Bu gece selamı yayalım. Herkese selam verelim. Çünkü bu gecenin sloganı 'selam'dır. Kadir Suresi'nde de belirtildiği gibi bu gecenin tümü selamdır, esenliktir, barıştır. Çünkü surenin sonunda "fecre kadar bir selamdır" buyruluyor. Yüce Rabbim hepimizin duasını, orucunu, zekatını, sahurunu, tövbesini, yönelişini, dönüşünü bu gece kabul etsin. Sağlam bir imanla, sarsılmayan bir teslimiyetle Kur'an'a ve Hz. Peygamber'e bağlılığımızı devam ettirsin. Bu gecenin affından uzak olma ihtimali olanlar sayılır. Anne babaya asi olanlar, onları rahatsız edenler, akrabayla bağlarını koparanlar, içkiye devam edenler, Müslüman kardeşiyle küs kalanlar bu gece kendilerine öz eleştiri yapmalılar, tövbe etmeliler. Hepinizin Kadir gecesini kutlarız. 
 
BU GECE NELER YAPMALI?
*Bu gece Kur'an-ı Kerim gecesidir. Kur'an ile ahdimizi, birlikteliğimizi yenileyeceğimiz bir fırsat gecesidir. Bol bol Kur'an okumalı. Düşünerek ve anlamını da okuyarak. İbret alarak. Kendimizle hesaplaşarak. Kur'an'ı niye terkettiğimizi kendimize sorarak. Kur'an-ı Kerim'in sadece okunmak için değil de, anlaşılmak için, yaşanmak için indiğini düşünerek. 
*Tövbe edelim. Günahsız olanımız yoktur. Ufak günahlar bile olsa. Belki ufak bildiğimiz günahımız, Allah katında çok büyüktür. 
*Annemizin ve babamızın duasını alalım. Vefat etmişlerse onlara okuyalım. Mezarlarına gidelim. Baba ve annesi sağken duasını alamayanlardan olmayalım. 
*Kaza namazlarımızı kılalım. Zaman çabuk geçiyor. Daha dün konuştuğunuz çok kişi bugün belki hayatta değillerdir. Fırsatı kaçırmayalım. 
*Kul haklarını helal ettirelim. 
*İçki, kumar gibi kötü alışkanlıklarımızdan uzaklaşalım. Günahlar bizi bırakmadan, biz onları bırakalım. Yıllarca içki içen birisi, Allah için içkiyi bırakamıyor da hastalandıktan sonra doktorun talimatıyla bırakmak zorunda kalıyorsa bunun ne kadar değeri olur? Keşke daha önce Rabbi'nin hatırı için bırakabilse. 
*Bol bol dua edelim. Kendimize, birbirimize, ülkemize, sevdiklerimize dua edelim. 
 
PEYGAMBERİMİZDEN İSTİĞFAR DUALARI
*Allah'ım! Seni noksan sıfatlardan tenzih ederim. Sana hamdederim. Allah'ım! Beni bağışla. Kuşkusuz Sen tövbeleri kabul eden ve pek merhametli olansın. (Buhari) 
*Allah'ım! Sen Rabbimsin. Senden başka ilah yoktur. Beni Sen yarattın. Ben senin kulunum, gücüm yettiğince ahdin ve va'din üzerindeyim. Yaptığım kötülüklerden sana sığınırım. Üzerimdeki nimetlerini itiraf ve günahlarımı ikrar ederim. Beni affet, çünkü günahları ancak sen affedersin. Ey merhametlilerin en merhametlisi. 
*Hayy ve Kayyum olup kendisinden başka ilah bulunmayan yüce Allah'tan mağfiret dilerim, Ona tövbe ederim. 
*Ya Rabbi! Affet, rahmet et, zira Sen rahmet edenlerin en hayırlısısın. 
 Bizi affet, bize mağfiret gönder. Zira sen affedenlerin en hayırlısısın.
 
KADİR GECESİ ALAMETLERİ...BE GECE KÖPEK SESİ DUYULMAZ
Dini alimler Kadir Gecesini anlamak için şu tarifi yapıyorlar; Kadir gecesi, açık ve sakin olur, ne sıcak, ne de soğuk olur. Kadir Gecesi 'nin ertesi sabah güneş, kızıl olup, şuasız doğar. Kadir Gecesi 'nde köpek sesi duyulmaz diyen âlimler de olmuştur. Ubeyd bin Ömer hazretleri anlatır: Kadir gecesi denizde idim, denizin suyunu içtim, tuzlu değildi, tatlı ve hoş idi.
 
İŞTE ALİMLERE GÖRE KADİR GECESİ
İmam-ı Şa’rani hazretleri, kendi Kadir Gecesi keşfini bildirmiş ve (Ramazan, pazar günü başlarsa, Kadir gecesi 29. gecedir. Salı başlarsa 27. gece, perşembe başlarsa 25., cumartesi başlarsa 23., pazartesi başlarsa 21., çarşamba başlarsa 19., cuma başlarsa 17. gecedir) buyurmuştur.
Ebül Hasan Harkani de Kadir Gecesi alemetini şöyle anlatıyor: Büluğ çağımdan beri Kadir gecesini hiç kaçırmadım. Ramazan ayının ilk günü pazar günü başladığında, Kadir gecesi 29. gece olurdu. Pazartesi günü başladığında, 21. gece olurdu. Salı günü başladığında, 27. gece, çarşamba günü başladığında, 19. gece, perşembe günü başladığında, 25. gece, cuma günü başladığında, 17. gece, cumartesi günü başladığında, 23. gece olurdu.


Kaynak : http://www.radarhaber.com/haberler/18/iste-kadir-gecesinin-alametleri_6295.html