RADARHABER / ERZURUM
Kalp Damar Cerrahisi uzmanı Prof Dr Ahmet Akgül, uzun süren yolculuklar sonrası bacak damar tıkanıklıkları oluşabildiğini söyledi.
Prof. Dr. Akgül, yolculuk sırasında hareketsizliği bağlı gelişen toplardamar tıkanıklıkları konusunda vatandaşları uyardı.
Kalp Damar Cerrahisi uzmanı Prof Dr Ahmet Akgül yaptığı açıklamada şunları kaydetti, “İlk olarak, 1950’li yıllarda, uçak yolculukları sonrasında havaalanlarına yakın hastanelerde artan bacak toplardamar tıkanıklıkları fark edilince gündeme alınmış bir konudur. Yolcular sorgulanınca ekonomi sınıfında uçak yolculuğu yaptıklarını bildirmişler ve Symington ve Stack tarafından bu tip gelişen damar tıkanıklığına “Ekonomi Sınıfı Sendromu” denmiştir. Aslında bu isimlendirme eksik ve yanlıştır, çünkü sorun uçak yolculuğu veya ekonomik sınıf değil, hareketsizliktir. Ayrıca bu şikayetler yalnızca uçak yolcuğunda değil, otobüs, tren ve araba ile yolculuk yapanlar dahil tüm uzun süreli hareketsiz kalanlarda gözlenebilir. Birkaç saati geçen hareketsiz oturumlar sonucu özellikle varisi mevcut kişilerde bacak damarlarında küçük pıhtılar oluşabilir fakat vücudun pıhtı eritme sistemiyle herhangi bir soruna yol açmaz. Ama oluşan pıhtı büyük ise sorun geliyor demektir. Pıhtı ya oluştuğu damarı tıkar ve bacakta özellikle baldırda ani bir ağrı, şişme gözlenir; ya da pıhtı akciğer damarına gider ve şiddetli nefes darlığı, göğüs ağrısı ve baygınlık gözlenebilir ve hayati tehdit oluşturur.Hareketsizliğe bağlı gelişen bu hastalık için risk grubunda olan kişiler: varis hastaları, geçmişte damar tıkanıklığı olan kişiler, yakın zamanda ameliyat veya kaza geçirenler, alkol/uyuşturucu alanlar, trombofilisi olan kişilerdir. Bu kişiler seyahatlerinde uzun süren hareketsizliğe maruz kalırlarsa toplardamar tıkanıklığı riski çok fazladır.Bu riskin oluşmasını önlemek için yalnız riskli grup değil tüm yolcuların her saat başı oturdukları koltuktan kalkıp uçakta veya otobüste ise koridorda birkaç adım atmalarını, özel otomobillerinde ise park alanlarında durup birkaç adım atmaları gerekmektedir. Diz altı varis çorapları yolculuk boyunca giyilebilir. Daha önce bu tip şikayeti olanların ise doktor kontrolü altında tek doz kan sulandırıcı iğne olmaları gerekebilir. Bir kez pıhtı oluşursa, kişi bununla hayat boyu mücadele verecektir, bu nedenle korunma yöntemlerini uygulamak hem ekonomik hem konforlu hem de daha sağlıklıdır. En iyi tedavi, hastalığın oluşmasını önlemektir.”
Kaynak : http://www.radarhaber.com/haberler/29/uzun-yolculuklar-damar-tikanikligi-nedeni_6530.html