RADARHABER / ERZURUM
19. Milli Eğitim Şûrasında 38 önergelerinden 23’ünün Şura kararı olarak geçtiğini söyleyen Demokrat Eğitimciler Sendikası (DES) Genel Başkanı Gürkan Avcı, “Öğretmenlerin ek göstergelerinin 3600’e çıkarılması, yıpranma payı ve öğretmen okul nöbetlerinin ücretlendirilmesi gibi 23 adet teklifimizin bir kısmı ortak önerge haline gelerek bir bölümü ise müstakil öneri olarak çıkmış olup 19. Milli Eğitim Şura kararı haline gelmiştir” dedi. Şurada okul müdürlükleri başta olmak üzere eğitim kurumlarındaki terfi ve görevde yükselmelerde yaşanan torpil, adam kayırma, ayrımcılık ve kadrolaşmalara dikkat çektiklerini belirten DES Genel Başkanı Gürkan Avcı, Şurayla ilgili sonuç ve değerlendirmelerini şöyle sürdürdü;
GÖREVDE YÜKSELMEDE ADALET!
Terfi ve görevde yükselmelerde nesnel ve adil bir sistemin getirilmesi yönündeki önerimizde ilgi görmüş ve Şura kararı olarak çıkmıştır.
MÜFETTİŞLERE MÜJDE!
Öte yandan Maarif Müfettişleri arasındaki ücret farkı ve adaletsizliklerin giderilmesi yönündeki ortak önergemizde kabul görmüş, müfettiş arkadaşlarımızın arasındaki bin 500 TL’ye varan ücret adaletsizliğinin giderilmesi yönünde Şura tavsiye kararı alınmış bulunmaktadır.
ATANMAYI BEKLEYEN 300 BİN ÖĞRETMEN ADAYINA FIRSAT!
Öğretmenlerimizin maaşlarında bir miktar iyileşmeye ve hassaten emekli öğretmenlerimizin maaşlarında 500 TL’ye ulaşan bir artışı sağlayacak 3600 ek gösterge önerimizin Şuradan çıkmış olmasını da öğretmenlerimize güzel bir haber ve müjde olması kabilinden çok önemsiyorum. Bu kararın hayata geçmesiyle birlikte emekli öğretmen maaşları yarı yarıya düştüğü için 65 yaşına kadar beklemeyi tercih eden emekliliği gelmiş 200 bin civarında öğretmenimiz emekli olmayı isteyecek ve atanmayı bekleyen 300 bin civarındaki öğretmen adayına fırsat oluşacaktır.
ÖĞRETMENE NÖBET ÜCRETİ!
Bugün memurlar arasında nöbet ücreti almayan tek kamu görevlisi olan öğretmenlerin nöbetlerinin ücretlendirilmesi ve yine ek ders ücretlerinin artırılması gibi önerilerimizin de geçmiş olması yine öğretmenlerimizce sevinçle karşılanmasına neden olmuştur.
ÖĞRETMENLERE YIPRANMA PAYI!
Engelli çocuklara eğitim veren öğretmenlere ve ilgili personele yıpranma payı (fiili hizmet zammı) verilmesi yönündeki teklifimiz tüm eğitimciler için 4 yılda bir fiili hizmet zammı verilmesi şeklinde Şuradan geçmiştir.Şurada, Öğretim Programları ve Haftalık Ders Çizelgeleri komisyonu başta olmak üzere Öğretmen Niteliğinin Arttırılması, Eğitim Yöneticilerinin Niteliğinin Arttırılması ve Okul Güvenliği konularında da sunduğumuz bir çok önerge konusu da ortaklaştırılarak Şura kararı haline gelmiş bulunuyor.
OSMANLI TÜRKÇESİ DERSİ ÖNERİMİZ KABUL EDİLDİ!
Sendikamızın önerisiyle, Osmanlı Türkçesi dersinin Sosyal Bilimler ve Anadolu İmam Hatip Liselerinde zorunlu diğer liselerde ise seçmeli olması şeklinde evrilerek Şura kararı niteliği kazanmıştır.
ALEVİLİK VE ÇİFT DİLLİ EĞİTİM ÖNERİMİZ KABUL GÖRMEDİ!
‘Çift dilli eğitim (Türkçe zorunlu yanında diğer yerel diller)’ ila ‘Aleviliğin Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi ders kitaplarında niteliksel ve niceliksel olarak geliştirilerek eşitlenmesi’ yönündeki sendika önerimiz oy çokluğuyla reddedilmiştir.
SERBEST KIYAFET VE SİYASİ PARTİLERE ÜYE OLMA ÖNERİMİZ REDDEDİLDİ!
Eğitim çalışanlarına siyasi partilere üye olma hakkı, erkek öğretmenlere serbest kıyafet hakkı, Eğitim ödeneğinin tüm eğitimcilere verilmesi, İLO standartlarında sendika yasası ve toplu sözleşme hakkı gibi 15 önergemiz ise gerek alt komisyonlarda gerekse genel kurulda oy çokluğuyla reddedilmiştir.
Son dört eğitim şurasına katılmış ve şura üyelikleri yapmış birisi olarak 19. Milli Eğitim Şurasını nitelik ve demokratik kriterler açısından daha pozitif bulduğumu ve başta eğitim çalışanları ve öğrencilerimiz olmak üzere 77 milyon vatandaşımızın geleceği açısından yol gösterici bir vizyonla tamamlandığını özellikle belirtmek istiyorum.
ŞURA KARARLARININ HAYATA GEÇMESİNDE TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ!
Tüm eğitim bileşenlerinin bağımsız, özgür ve demokratik sesini ve vicdanını temsil eden DES olarak artık bundan sonraki görevimiz Şurada alınan kararların hayata geçirilmesinin takipçisi olmaktır. Amacımız barış ve huzur dolu Dünya ailesi içerisinde onurlu, çağdaş, demokratik ve güçlü Türkiye hedefine odaklanmaktır. Bu hedefin gereği Başöğretmen Atatürk’ün ifadesinde bulan; tüm vatandaşlarına fırsat, kalite ve istihdam eşitlik ve adaleti sağlayan bilimsel, nitelikli, demokratik ve en muasır eğitim sistemi olacaktır.
Kaynak : http://www.radarhaber.com/haberler/26/des-milli-egitim-surasini-degerlendirdi_7662.html