RADARHABER / ERZURUM
Interpol'un kırmızı bülten çıkarması iade için yetmiyor. ABD-Türkiye arasındaki anlaşmaya göre “eylemin iki ülkede de suç olması şartı” var.Mahkemenin Fethullah Gülen hakkında yakalama kararı vermesi, “İade süreci nasıl işleyecek” sorusunu akıllara getirdi. İade için bazen yılları alan birçok prosedür bulunuyor.
Gülen için de daha önceki yollar takip edilecek. Öncelikle mahkemenin yakalama kararı, Adalet Bakanlığı'na gönderilecek. Bakanlık, ABD'nin Pensilvanya eyaletinde yaşayan Gülen'in iadesi için Interpol'e başvuracak. Interpol Genel Sekreterliği'nin talebi kabul etmesi durumunda kırmızı bülten çıkarılacak. Bülten, Interpol'e üye 190 üye ülkeye dağıtılacak. Belgede Gülen'e ait kimlik bilgileri, işlediği suç türü, mevcut ise fotoğraf ve parmak izi, verebilecek azami ceza ve zamanaşımı gibi bilgiler yer alacak.
Bültenin 5 yıl geçerlilik süresi mevcut. Gülen'in adresi belli olduğu için Türkiye, ABD'den iadesini isteyecek. ABD ile Türkiye arasında, Avrupa ülkeleri ile olduğundan farklı bir iade sözleşmesi bulunuyor. “Suçluların Geri Verilmesi ve Ceza İşlerinde Karşılıklı Yardım Antlaşması” adını taşıyan bu sözleşmeye göre bir suçlunun ABD'den Türkiye'ye veya Türkiye'den ABD'ye iade edilebilmesi için eylemin her iki ülkede de suç olması şartı var.
Ancak sözleşmeye rağmen Türkiye son dönemde ABD'ye, çok sayıda suçlu iade etti. Kredi dolandırıcılığı zanlısı Diane Frederick, cinayet ve hırsızlıktan aranan Fahed Kutkut, insan kaçakçılığı zanlısı Yuri Zinchenko, kara para aklama suçundan aranan Sayed Hadi Mahdavi Mortazavi ve terör zanlısı Ahmed İbrahim el-Ahmed bunlar arasında yer aldı. ABD de geçtiğimiz yıl Türkiye'ye 2 suçlu iadesinde bulundu. Geçtiğimiz yıl 6'sı terör suçu, 77'si adli suç olmak üzere toplam 83 kişi Türkiye'ye iade edildi. Bu kapsamda en fazla iade alınan ülke 14 kişiyle KKTC oldu. Almanya 9, Fransa 8, Belçika ve Bulgaristan 6, Rusya 5, Gürcistan ve Yunanistan 4, İtalya 3, ABD, Bosna Hersek, Irak, İspanya, Macaristan, Sırbistan ve Ukrayna 2, Avusturya, Hollanda, İngiltere, İsveç, Kazakistan, Kırgızistan, Makedonya, Polonya, Suudi Arabistan ve Ürdün de birer kişiyi iade etti. Aynı dönemde 26 kişiyi de başka ülkelere gönderidi. (Türkiye Gazetesi)
Kaynak : http://www.radarhaber.com/haberler/18/gulenin-iadesini-zorlastiran-madde_7843.html