RADARHABER / ERZURUM
Erzurum Teknik Üniversitesi’nce klasik eğitim sisteminden “ters-yüz edilmiş” eğitim sistemine geçiş çalışmaları başlatıldı. ETÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İrfan Kaymaz, uzun süredir üzerinde çalıştığı Flipped Classroom hakkında öğretim üyelerine bir brifing verdi. “Flipped Classroom (ters-yüz sınıf)” eğitim sistemi seminerine ETÜ Rektörü Prof. Dr. Yaylalı, Fakülte Dekanları ve öğretim üyeleri katıldı.Seminerde konuşan Prof. Dr. İrfan Kaymaz klasik eğitim sisteminde öğrencilerin derse ilgi kopukluğu yaşadığını, çoğunlukla yoklama mecburiyeti sebebi ile derslere devamın sağlandığını belirtti. Bu sebeple de öğrencilerin genelde öğrenim sürecini pasif geçirerek; vize-final haftalarında ders çalıştığına değinen Prof. Dr. Kaymaz, “Flipped Classroom” neticesinde öğrencinin derste daha aktif olacağını ve öğrenim sürecinin daha faydalı hale geleceğinin altını çizdi.
HERKES DAHİDİR, ANCAK…
Hoca merkezli bir öğretme sisteminden, öğrenci merkezli bir öğrenme sistemine geçişin sağlanması gerektiğini belirten Prof. Dr. Kaymaz; ders saatlerinin pasif dinleme vakti olmaktan çıkarılıp uygulamaya dönük aktif vakitler olacağını vurguladı. Bireysel çalışmalardan ziyade öğrencilere grup çalışması yaptırılmasının önemine değinen Prof. Kaymaz, Albert Einstein’in “Herkes dahidir ancak siz bir balıktan ağaca tırmanmasını isterseniz balık bunu başaramayacak ve kendini ömür boyu aptal hissedecektir.” Sözüne atıfta bulundu ve her öğrencinin anlama ve özümseme yetisine göre bir eğitim sürecinden geçmesi gerektiğini vurguladı.
BATIDA DİKİLEN ELBİSE BİZE UYMASA DA…
Flipped Classrom öğretme sisteminin günümüzde batı üniversitelerinde yaygınlaşmaya başladığını belirten Prof. Dr. İrfan Kaymaz, “Batıda dikilen elbise bize uymaz fakat Batı güzel kumaş işliyor. Önemli olan o kumaşı alıp bizim tarihsel ve kültürel özelliklerimize uygun elbise yapmaktır.” diyerek bu sistemin bizim eğitim sistemimize entegre edilmesi gerektiğini savundu. Prof. Dr. İrfan Kaymaz, kaliteli bir eğitimin ancak ve ancak öğrenci merkezli öğretme sistemi ile sağlanabileceğini vurgularken, bu sistemin Erzurum Teknik Üniversitesi için en uygun eğitim sistemi olduğunu sözlerine ekledi.Programın ikinci oturumunda ise Bilgi İşlem Daire Başkanı Yrd. Doç. Dr. Ahmet Dumlu öğretim üyelerine “Web Sitesi Akademik Profili ve Blog Hazırlama” temalı bir brifing verdi. Bu sayede öğretim üyeleri ve öğrencilerin henüz ders saati başlamadan interaktif ortamda ders konularına, ödevlerine, önemli noktalarına ulaşabilmelerine olanak sağlayacağı belirtildi.
DİSİPLİNLİ OLMALIYIZ…
Program sonunda öğretim üyelerimize hitaben kısa bir konuşma yapan Rektör Prof. Dr. Muammer Yaylalı, Erzurum teknik Üniversitesi olarak eğitim dünyasında yeniliklerin öncüsü olmamız gerektiğini vurguladı. Mutlak başarı için sistemli çalışmanın önemine değinen Prof. Dr. Yaylalı, hayatın her alanında disiplinli olunması gerektiğini belirtti.
Kaynak : http://www.radarhaber.com/haberler/26/egitimde-yeni-yaklasim-_8281.html