RADARHABER / ERZURUM
Şefkat Der’in araştırmasına göre 2000 yılında 38 ildeki genelevlerde 2 bin civarında “vesikalı kadın” bulunurken, geçtiğimiz yıl bu rakamlar 45 il ve 4 bin kadına ulaştı.
Toplumu kemiren fuhuşa ilişkin yapılan bazı araştırmalar olayın vahametini ortaya koyuyor. Fuhuş konusu TBMM Genel Kurulu’nda en son geçen yıl CHP Çorum Milletvekili Tufan Köse’nin açıklamalarıyla gündeme geldi. Köse, Meclis’te yaptığı konuşmada, fuhuş konusunda gerçek boyutu anlayacak verilerin olmamasından yakınarak, “Bu konuda Başbakanlık İnsan Hakları Kurulu’nun 2010 yılında yaptığı bir araştırma var. Buna göre 2002 yılında 25 bin olan hayat kadını sayısı 100 bini geçmiş durumda. Ekonomide pembe tablolar çizmek, rakamlara takla attırmak gittikçe artan fuhuş sektörünün bu hükümet döneminde ulaştığı zirveyi gizlemeye maalesef yetmiyor. Daha da vahimi 40 bin kadın da vesika alabilmek için genelevlerin kapısında bekliyor” dedi.
BAKANLAR KURULU TÜZÜĞÜ!
“Resmî fuhuş”u düzenleyen Bakanlar Kurulu 27 Mayıs kanlı darbesini yapan hükümet tarafından çıkartıldı. "Genel Kadınlar ve Genel Evlerin Tabi Olacakları Hükümler" başlığını taşıyan 30 Mart 1961 tarihli Bakanlar Kurulu kararıyla çıkarılan ve halen yürürlükte olan tüzüğe göre, fahişelik yapabileceğine dair vesika alacak kadının Türk olması gerekiyor. Aynı Bakanlar Kurulu’nun yayınladığı “Genel kadınlar ve Genelevlerin Tabi Olacakları Hükümler ve Fuhuş Yüzünden Bulaşan Zührevi Hastalıklarla Mücadele Tüzüğü”nde ise genelev açacak olanların izleyecekleri yol ve devlete vergi olarak sağlayacakları katkılar yer alıyor. Tüzüğün 4. maddesine göre, devletin "Zührevi hastalıkların ve fuhuşun zararlarını ve yayılmasını önlemeğe dair olan kanun ve tüzüklerin gereği gibi uygulanmasını sağlamak" başlıklı bir görevi bulunuyor ancak genelevlerin açılışı ve fahişelik vesikası verilmesi de yine bu tüzükle hüküm altına alınıyor. Daha sonra tadil edilen tüzükte, genelevlerin ödeyecekleri vergiler ile ilgili hükümler ayrıntılı bir şekilde anlatılıyor. Tüzükteki bir değişiklik de yine bir darbeci hükümet tarafından 12 Mart 1971 tarihli muhtıra sonrası kurulan ara dönem hükümetince alındı. Bu dönemde bir kişinin birden çok genelev açabilmesi imkânı sağlandı. Tüzüğün 126 numaralı son maddesinde, “Bu tüzük hükümlerini Bakanlar Kurulu yürütür" ibaresi yer alıyor.
ŞEFKÂT DERNEĞİ’NİN ARAŞTIRMASI
Şefkât Derneği’nin geçtiğimiz yıl yayınladığı bir araştırma da, “resmî fuhuş”un boyutları hakkında yetersiz de olsa bir fikir veriyor. Araştırmada, Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı'nın, 2000 yılında yayınladığı "aylık hastalık izleme istatistiğine" göre 38 şehirde faaliyette olan genelevlerde toplam 2 bin 661 vesikalı fahişenin çalıştığı, aradan geçen 14 yılda ise bu sayıların katlanarak arttığı belirtiliyor. Türkiye’de şu an 45 ildeki, “vesikalı kadın” sayısının 4 bin civarında olduğu tahmin ediliyor.(Vahdet Gazetesi)
Kaynak : http://www.radarhaber.com/haberler/18/fuhus-belasi_8918.html